بازگشت

موضعگيري نعمان بن بشير


موضعگيري «نعمان بن بشير» [1] نسبت به انقلاب، همراه با نرمش



[ صفحه 443]



وآسانگيري بود، حزب اموي وي را به ضعف و يا خودرا به ضعف زدن در حفظ منافع دولت و اهميت ندادن به سلامت آن، متهم کردند، او در پاسخشان گفت: «اينکه در طاعت خداوند، ضعيف باشم، براي من از قوي بودن در حال معصيت خداوند بهتراست، من پوششي را که خداوند پوشانده است، هتک نخواهم کرد» [2] .

اين موضعگيري نعمان، قدرتي به شيعيان بخشيد و آنان را به اقدام بر ضد حکومت به صورت علني، تشويق نمود که شايد اين امر به دو سبب برگردد:

1 - مسلم بن عقيل نزد مختار، ميهمان بود و مختار داماد دخترش عمره بود و نعمان، به ملاحظه مختار، متعرض انقلابيون نگرديد.

2 - «نعمان» با يزيد مخالف بود و سببش دشمني يزيد با انصار بود که «اخطل»، شاعر مسيحي را و اداشت تا آنان را بد گويد و نعمان به حمايت از آنان برخاست. در بحثهاي پيشين به اين مطلب اشاره نموده ايم، شايد به اين جهت و جهات ديگري بوده که نعمان، هيچ اقدامي بر ضد انقلاب، به عمل نياورده بود.


پاورقي

[1] نعمان بن بشير انصاري خزرجي» را معاويه، بعد از «عبدالرحمن بن حکم» به حکومت کوفه منصوب کرد او مشربي عثماني داشت و آشکارا از دشمني با علي دم مي زد و او را ناسزا مي گفت، در جنگ جمل وصفين با آن حضرت جنگيد و مخلصانه براي استحکام حکومت معاويه کوشيد، او بود که برخي از حمله هاي ارعاب‏آميز و کشتار در برخي از مناطق عراق را رهبري مي کرد.

محقّقان مي گويند: وي با يزيد مخالف بود و آرزو داشت که حکومتش از بين برود، به شرطي که خلافت به خاندان علي بازنگردد، از شگفتيهاست که وقتي يزيد به مردم مدينه ستم کرد و شهر را سه روز براي لشکريانش مباح نمود، اين مرد يعني نعمان، از کرامت و طن و قومش‏حمايت نکرد. در اصابه 559/3 آمده است: وقتي يزيد هلاک شد، نعمان، مردم را به سوي فرزند زبير و سپس به سوي خود فراخواند که مروان با وي جنگيد و او کشته شد (سال 65 ه). وي شاعري توانا بود و ديوان شعري دارد که اخيراً به چاپ رسيده است.

[2] سير اعلام النبلاء 306/3.