بازگشت

شبث بن ربعي


فرمانده نيروهاي پياده عمر سعد در کربلا.وي از طايفه بني تميم و از جمله کساني بود که به حسين بن علي «ع » نامه براي آمدن به کوفه نوشته بود.گر چه وي از چهره هاي معروف کوفه و در ابتدا از ياران علي «ع » بود و حضرت او را همراه «عدي بن حاتم » نزد معاويه فرستاد و در جنگ صفين هم در رکاب امير المؤمنين بود، ليکن در مسير حرکت به سوي نهروان، همراه چند نفر ديگر سر از اطاعت آن حضرت باز تافتند و به خوارج پيوستند.علي «ع » از آينده او خبر داده بود و به او و عمرو بن حريث فرمود: به خدا قسم شما دو نفر با فرزندم حسين «ع » خواهيد جنگيد. [1] روز عاشورا نيز امام حسين «ع » در اولين سخنراني مفصل خويش خطاب به کوفيان از او هم نام برد و در اتمام حجتي که با آنان داشت و سخنان او را قطع مي کردند و گوش نمي دادند، از جمله فرمود:

«... يا شبث بن ربعي و يا... الم تکتبوا الي ان قد اينعت الثمار و اخضر الجناب و انما تقدم علي جند لک مجندة؟...» [2] اي شبث بن ربعي و... مگر شما به من ننوشتيد که ميوه ها رسيده و اطراف سر سبز است، اگر بيايي لشکرياني مجهز براي تو آماده است؟

شبث بن ربعي از چهره هاي متلون تاريخ بود.هم در قتل حسين بن علي «ع » شرکت داشت و پس از عاشورا مسجدي در کوفه تجديد بنا کرد، به شکرانه و خوشحالي از کشته شدن حسين «ع »، سپس همراه مختار، به خونخواهي حسين بن علي «ع » پرداخت و رئيس پليس مختار شد، سپس در کشتن مختار هم حضور داشت.پيشتر با سجاح (مدعي دروغين نبوت) همکاري داشت، مسلمان شد، بر ضد عثمان شوريد، توبه کرد و از خوارج شد.به جاي بيعت با علي «ع » با يک سوسمار بيعت کرد و مي گفت با هم برابرند! [3] اين مردبد دل و خبيث، سرانجام در سن هشتاد سالگي در کوفه درگذشت.


پاورقي

[1] معارف و معاريف، ج 3، ص 1298.

[2] انساب الاشراف، ج 3، ص 188، بحار الانوار، ج 45، ص 7 (در بحار، اسم او قيس بن اشعث آمده است).

[3] تنقيح المقال، مامقاني، ج 2، ص 80.