بازگشت

سايب بن مالك اشعري


وي يکي از پنج نفر افراد مطمئن و صادقي بود که به عنوان رابط پيامها،نقشه ها و برنامه هاي مختار بن ابوعبيد ثقفي را به افراد مورد اعتماد مي رساند و براي قيام به رهبري مختار، از مردم به طور کاملا پنهاني، بيعت مي گرفت. وي از سران شيعه ي عراق بود. اين پنج نفر عبارت بودند از: «سايب بن مالک اشعري»، «يزيد بن انس»، «احمر بن شميط»، «رفاعة بن شداد فتيابي» و «عبدالله بن شداد بجلي». افراد مزبور به طور جدي، کار مقدمات قيام را مخصوصا، از نظر جذب نيرو به شدت پيگيري مي کردند.

استاندار جديد کوفه (ابن مطيع) که از سوي ابن زبير به استانداري منصوب شده بود، به منبر رفت و نظام اداره ي استان را براي مردم توضيح داد. «سايب بن مالک اشعري» که از سران شيعيان و مردي بانفوذ و غيوري بود برخاست و در جواب ابن مطيع گفت: «ما جز به حکم و روش علي بن ابي طالب عليه السلام که تا آخرين


لحظات زندگي با عدالت با ما رفتار کرد، به قانون و روش ديگري ترجيح نخواهيم داد». «يزيد بن انس» که از بزرگان کوفه بود، به تأييد سايب بن مالک، برخاست و بر گفتار او تأکيد کرد و گفت: «نظر ما نيز نظر سايب است».

«حميد بن مسلم» کوفي، از جمله کساني بود که در جريان نهضت امام حسين عليه السلام از اول تا آخر حضور داشت. وي در جريان کربلا، تقريبا عنوان وقايع نگار را داشته و بسياري از تاريخ حوادث کربلا، از قبل و بعد آن را نقل کرده است. حميد بن مسلم گويد: مختار، «سائب بن مالک اشعري» را با گروهي مسلح به سراغ ما فرستاد، من به خارج کوفه به طايفه ي عبدالقيس پناه بردم و «عبدالله» و «عبدالرحمان» فرزندان «اصلخب» نيز به دنبال من به آن جا آمده و مخفي شديم. نيروهاي سائب، آن دو نفر را تعقيب کردند و من از فرصت استفاده نمودم و موفق شدم فرار کنم و نجات پيدا کردم اما آن دو نفر دستگير شدند و در مسير خود، فرد ديگري از عاملان کربلا به نام«عبدالله بن وهب» از طايفه ي حمدان نيز دستگير شد. و همه را دسته جمعي به نزد مختار بردند، مختار که خوب به جرم آنان آگاه بود بلافاصله دستور داد در مقابل بازار آنان را اعدام کردند.

و حميد بن مسلم گويد: اين شعر را درباره ي نجات خود از چنگ مختار سرودم:

«ديدي چگونه از آن وحشت، نجات يافتم در حالي که من خود اميدي به نجات نداشتم».