بازگشت

زاهر كندي


از موالي قبيله ي کنده، اهل کوفه، و هنگام شهادت در سنين بالايي بود.

او غلام و همسنگر مجاهد بزرگ «عمرو بن حمق خزاعي»، و در تمامي صحنه ها هماهنگ با عمرو عمل مي کرد، و پهلواني شجاع و از پيروان اهل بيت عليه السلام بوده است.

عمرو بن حمق بعد از «حديبيه» به خدمت حضرت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم رسيده و مسلمان شد و مدتي در محضر آن حضرت بوده و حديث حفظ مي کرد.

بعد ساکن شام و کوفه شد و از شيعيان مخلص حضرت امام علي عليه السلام بوده و در تمامي جنگهاي آن حضرت شرکت داشت. بعد از شهادت آن حضرت عمرو بن حمق به همراه حجر بن عدي در منع ناسزاگويي بني اميه به علي عليه السلام سعي تمام مي نموده و در به خلافت رسيدن حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام


بعد از عثمان نقش زيادي داشت.

وقتي که معاويه به زياد دستور دستگيري حجر بن عدي را داد، عمرو بن حمق به همراه زاهر به موصل گريخته و در غاري پنهان شدند. آنگاه ماري عمرو را گزيده و بدنش ورم کرد. عمرو به زاهر گفت: حبيبم رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم به من خبر داده که شرکت مي کند در خون من جن و انس و ناچار من کشته خواهم شد، در اين وقت اسب سواراني که در جستجوي او بودند ظاهر شدند، عمرو به زاهر گفت: تو خود را پنهان کن اين جماعت به جستجوي من مي آيند و مرا مي يابند و مي کشند و سرم را با خود مي برند. و چون رفتند تو خود را ظاهر کن و بدنم را دفن و کفن نما.

زاهر گفت: تا من تير در ترکش دارم با ايشان مي جنگم تا با تو کشته شوم.

عمرو گفت:

آنچه من مي گويم بکن که در امر من، خدا تو را نفع مي دهد، زاهر چنان کرد که عمرو فرموده بود. و زنده ماند تا در کربلا شهيد شد. شهادت عمرو سال 51 هجري به دست عبدالرحمان عثماني ثقفي در موصل بوده است. و اولين سري که در اسلام به نيزه کردند سر عمرو مي باشد.

به قول بعضي ها، زاهر جد محمد بن سنان از اصحاب حضرت امام کاظم عليه السلام و حضرت امام رضا، مي باشد و از حضرت رضا عليه السلام روايت مي کرده. محمد بن سنان در سال 220 فوت کرد.

مرحوم سيد علي خان شيرازي در «الدرجات الرفيعه» به نقل از «وقعه صفين» آورده است که، عمرو در جنگ صفين به حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام عرض کرد:

ارادت و بيعت من با تو به پنج دليل مي باشد:

پسر عموي حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم و وصي او و پدر ذريه او، و اولين انساني هستي که به آن حضرت ايمان آورده اي و بيشترين سهم را در جهاد داري.

ولي در نسخه موجود چاپ قاهره، عبارت (و وصيه) وجود ندارد. با توجه به اينکه مرحوم سيد علي خان از نسخ قديمي و دست نخورده استفاده کرده،


اين نکته قابل توجه و جاي تأسف مي باشد.

زاهر سال 60 هجري عازم حج شده و همانجا به محضر امام حسين عليه السلام رسيد و همچنان در خدمت آن حضرت بود تا اينکه در روز عاشورا و در حمله نخست به شهادت رسيد. و نامش در زيارت ناحيه مقدسه آمده است. بعضي او را از اصحاب و از راويان حديث از حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم و از اصحاب الشجره دانسته و در صلح حديبيه و جنگ خيبر حضور داشته و همچنين از اصحاب حضرت علي عليه السلام بوده است.