بازگشت

عريف


عنوان بزرگ و نماينده يک قبيله، که رابط آن با حکومت و مسؤول رسيدگي به آنان بود. [1] در کوفه براي درهم شکستن نهضت مسلم بن عقيل، از عنوان و نفوذ عريفها براي فرونشاندن انقلاب، استفاده مي شد.طبقات موجود در کوفه، به واحدهاي کوچکتر تقسيم مي شد و شخصي از هر گروه بعنوان سر پرست توزيع (حقوق) بر گزيده مي شد.اين گروهها «عرافه » و شخصي که مسؤول آن بود «عريف » ناميده مي شد... [2] ابن زياد، عريفها را مسؤول هر گونه اغتشاش دانست، که امکان داشت در عرافه آنها رخ دهد و تهديد کردکه اگر عريفي چيزي از ابن زياد پنهان کند، مصلوب خواهد شد و تمام عرافه ها از دريافت حقوق محروم خواهند گشت. [3] . بيانيه ابن زياد، که انتشار آن، جوي از رعب ايجاد کرد، شامل بندهاي زير بود: 1-عريفان، کساني را که مخالف بني اميه اند، از جمله حروريه و خوارج را سرشماري کنند.

2-عريفان، ليستي از اسامي و عملکردها را گزارش دهند.

3-نسبت به آنان که تمايل به مسلم بن عقيل دارند، شديدا مراقب باشند.

4-هر عريفي که در حيطه عرافت او کساني يافت شوند که به حکومت يزيد دل نسپرده باشند، محکوم به اعدام در مقابل در خانه اش است.

5-هر عريفي که نام کسي را ننوشت، بايد تعهد بسپارد که افراد او مخالفت نکنند ودست به هيچ کار موجب آشوب در دولت نزنند.عريفان هم بشدت، بندهاي اين بيانيه را به اجرا گذاشتند. [4] .


پاورقي

[1] در تاج العروس درباره عريف آمده است: هو القائم بامر القبيلة و الجماعة من الناس يلي امورهم و يتعرف الاميرمنهم احوالهم.

[2] تشيع در مسير تاريخ، سيد حسن جعفري، ص 99.

[3] همان، ص 165.

[4] مع الحسين في نهضته، اسد حيدر، ص 97.