بازگشت

چگونه مي توان محبوب و مقرب امام زمان و همراه او در دنيا و آخرت بود؟


گفتيم كه يك منتظر و عزادار حقيقي اگر بخواهد به بزرگترين آرزويش كه همراهي با محمد و آلش عليهم السلام در دنيا و آخرت است برسد بايد چند چيز را در وجودش ايجاد كند كه عبارتند از:

- معرفت نسبت به محمد و آل محمد صلي الله عليه و آله و دوستان آنها؛

- مودت و دوستي با آنها و دوستانشان؛

- برائت و دشمني با دشمنانشان؛

با صرف نظر از عامل اول يعني معرفت كه به فكر و قلب انسان مربوط مي شود. دو عامل ديگر يعني مودت و برائت هر چند جايگاهشان در قلب انسان است. اما شرط پذيرفته شدنشان عملي شدن آنها و ظهور


خارجي آنها است. اساسا همان طور كه قبلا نيز گفته شد، مودت عبارت از محبتي است كه ظهور خارجي دارد و در عمل نشان داده مي شود.

برائت و دشمني با دشمنان آنها نيز امري است كه بايد در عمل نشان داده شود و ظهور خارجي داشته باشد.

سؤال اساسي و مهم اين است كه عملي شدن مودت و برائت و ميزان ظهور خارجي آنها چيست؟

آيا همين كه براي مصائب اهل بيت گريه كنيم و مجالس بزرگداشت برپا كنيم و يا دشمنان آنها را لعن كنيم كافي است؟

بهتر است جواب را از خود امام زمان عليه السلام بگيريم، ايشان در زيارت آل ياسين فرمودند: هرگاه خواستيد به زيارت ما بياييد و به خدا و ما توجه كنيد، چنين بگوييد:

«نصرتي معدة لكم و مودتي خالصة لكم - ياري من براي شما مهيا و آماده است و مودتم نسبت به شما خالص است».

بنابراين از نظر مبارك و شريف امام زمان عليه السلام آنچه كه يك منتظر و شيعه حقيقي در هنگام زيارت و ملاقات با امام زمانش علاوه بر جنبه معرفتي بايد داشته باشد، دو چيز است.:

1- آمادگي كامل 2- مودت خالص

آمادگي كامل يعني تمامي شرايط يك منتظر حقيقي را داشته باشي. بايد خود را حقيقتا «وقف» اهل بيت عليهم السلام كني. در درجه اول بايد همه دل مشغولي ها و دل بستگي ها را كه مانع ملحق شدن تو به امام زمان عليه السلام مي شوند، از بين ببري. و بعد بايد با همه موانعي كه مانع ظهور امام زمان عليه السلام مي شوند، در حد توان خود بجنگي. سرباز امام زمان عليه السلام به كسي مي گويند كه معني يك سرباز را در خود تحقق داده باشد يعني


گوش به فرمان بودن و آمادگي براي سر دادن در راه فرمان مولا. در دعاي روز سه شنبه از خداوند تبارك و تعالي چنين درخواست مي كنيم:

«اللهم اجعلني من جندك فان جندك هم الغالبون و اجعلني من حزبك فان حزبك هم المفلحون و اجعلني من اوليائك فان اوليائك لا خوف عليهم و لا هم يحزنون». بايد دانست كه بدون آمادگي و مودت خالص نمي توان سرباز خدا و از دوستان خدا و امام زمان عليه السلام بود.

آمادگي كامل يعني حاضر باشي كه همچون حسين بن علي عليه السلام از همه چيز خود براي امام زمانت بگذري.

آمادگي كامل يعني مثل فاطمه زهرا عليهاالسلام يك تنه به دفاع از امام زمانت قيام كني. مثل او كه نه زن بودن، نه باردار بودن، نه تنها بودن، نه بچه داري و نه هيچ چيز ديگري مانع از تن دادن به مصيبت هاي عظيم و جهاد با عاملين مصيبت اعظم و دشمنان امام زمانش نشد. فاطميون حقيقي كساني هستند كه حضرت زهرا عليهاالسلام را كه مادر حقيقي همه شيعيان است، در زندگي و در ارتباط با امام زمانش و در دفاع از او الگوي خويش قرار دهند و براي دفاع از امام زمان و دل بستگي به دنيا و مظاهر آن را در وجودشان از بين ببرند تا به مقام سربازي امام زمان عليه السلام برسند. اي كاش در ايام عزاداري حضرت زهرا عليهاالسلام يعني ايام فاطميه عزاداران قدري هم به درس هاي حضرت زهرا عليهاالسلام به شيعيانش و انتظار و توقع او از خودشان توجه كنند.

مودت خالص يعني محبتي كه در راه خدمت به آنها تو را از همه تعلقات آزاد كند. به طوري كه به راستي با كمال صداقت بتواني به حضرت و اجداد طاهرينش چنين خطاب كني:


بأبي أنتم و أمي و اهلي و مالي و اسرتي [1] - پدرم و مادرم و اهل و مال و خويشانم فداي شما باد».

مودت خالص يعني حضرت و اهداف مقدسش را بر هر چيز ترجيح دهي و چيزي مانع خدمت صادقانه ي تو به او و نيز دشمني حقيقي، مؤثر و عملي تو با دشمنانش نشود.

مؤدت خالص يعني براي خدمت به حضرت و مبارزه با موانع ظهورش، منتظر تأييد و تشويق كسي نباشي و حاضر باشي به تنهايي و بدون ياري ديگران و با تحمل غربت و تنهايي و مظلوميت و حتي طرد شدن از سوي كساني كه از آنها انتظار ياري و محبت داري، از جمله كساني كه ادعاي ايمان و تقدس و ادعاي محبت به حضرت را مي كنند، به وظيفه الهي خود در قبال حضرت عمل كني و هر گونه فشار، تهمت و سختي را با شيريني به جان بخري و شكايت و گله اي نكني.

مودت خالص يعني خدمت كردن و توقع نداشتن از هيچ كس يعني سختي ها را به جان خريدن و منت نگذاشتن.

مودت خالص يعني هرگز به خاطر خدمات خود و سختي هايي كه تحمل مي كني و ضربه هايي كه مي خوري، از هيچ كس حتي از خود حضرت طلب كار نباشي و بر هيچ كس عجب و تكبر نورزي و تواضع و فروتني را در برابر كمترين بندگان خدا از دست ندهي و خود را از كساني كه در مراتب پايين تر عزاداري و ايماني هستند، برتر نبيني و به آنها به ديده تحقير نگاه نكني و آنها را از صميم قلب دوست داشته باشي. چرا كه آنها به اندازه وسع خويش به حضرت محبت دارند و با همان عزاداري و محبت ناقصشان نام و ياد و معشوق و محبوب تو را زنده نگه مي دارند.


مودت خالص يعني در قبال خدمات و تحمل سختي ها و محروميت ها، از حضرت جز لبخند شيرين و زيباي رضايتش را نخواهي و جز به همراهي با او در دنيا و آخرت به چيزي نينديشي. مودت خالص يعني اينكه بداني هر خدمتي كه مي كني و زحمتي كه مي كشي و هر فرصتي كه براي صرف عمر و مال و استعدادت در راه حضرت پيدا مي كني، همگي از توفيقات الهي و توجهات حضرت ولي عصر (عجل الله تعالي فرجه الشريف) است و اگر لطف و عنايت آنها نباشد، هرگز به اين راه كشيده نمي شدي و به همين خاطر به جاي منت گذاشتن و متوقع بودن، شكرگزار و ممنون باشي و به جاي تكبر نسبت به بندگان خدا، با آنها مهربان و نسبت به آنها متواضع باشي و به جاي عجب و خودپسندي و غروري كه ممكن است از اين كارها به سراغت بيايد، از كوتاهي ها و غفلت ها و كم كاري ها و راحت طلبي هاي خود و نيز تلف كردن فرصت ها و نعمت ها شرمسار و خجل باشي.

بنابراين عزاداري موفق تر و به مقام منتظر نزديك تر است كه در درجه اول در خودسازي موفق باشد، زيرا كسي كه پيام عاشورا را فهميده باشد، خوب مي داند كه كسي به سيدالشهدا عليه السلام نزديك تر است كه از شباهت و سنخيت بيشتري نسبت به آن حضرت برخوردار باشد، به علاوه خودسازي نوعي انتقام عملي از دشمنان امام حسين عليه السلام است. هر قدر در يك جامعه تعداد انسان هايي كه بيشترين شباهت را به امام حسين عليه السلام داشته باشند و بيشتر پيرو مكتب آن حضرت باشند، بيشتر باشد، دشمنان امام حسين و امام زمان عليهماالسلام خشمگين تر، ضعيف تر و منزوي تر مي شوند و زمينه براي ظهور منتقم اصلي مهياتر مي شود. در درجه بعدي عزاداري موفق تر و به مقام منتظر نزديك تر است كه براي اهداف امام زمان عليه السلام قوي تر و مفيدتر باشد.


عزادار حقيقي كينه مقدس خود را نسبت به دشمنان امام حسين و منتقم خون او در عمل نشان مي دهد. هر قدر كينه مقدس عزادار نسبت به دشمنان بيشتر باشد او را در خودسازي و اجراي عمليات انتقام قوي تر و در مبارزه با موانع ظهور منتقم اصلي جدي تر و پرتلاش تر مي كند و به عبارت ديگر ميزان صداقت يك عزادار در عمل ثابت مي شود تا در شعار.

برائت و كينه مقدس نسبت به دشمنان امام زمان عليه السلام كه مانع اصلي ظهور او هستند، همان چيزي است كه عزادار حقيقي به آن نياز دارد. امام خميني قدس سره كه غفلت از امام زمان عليه السلام و تشكيل حكومت جهاني او را خطري بزرگ و خيانتي سهمگين مي دانست در اين باره مي فرمايند:

«جمهوري اسلامي ايران نبايد تحت هيچ شرايطي از اصول و آرمان هاي مقدس و الهي خود دست بردارد. ان شاءالله مردم سلحشور ايران كينه و خشم انقلابي و مقدس خويش را در سينه ها نگه داشته و شعله هاي ستم سوز آن را عليه شوروي جنايتكار و آمريكاي جهانخوار و اذناب آنان به كار خواهند گرفت تا به لطف خداوند بزرگ پرچم ناب محمدي صلي الله عليه و آله بر بام همه عالم قد برافرازد و مستضعفان و پابرهنگان و صالحان، وارث زمين گردند». [2] .

هر قدر يك عزادار به وظايفي كه نسبت به منتقم اصلي و منجي عالم دارد، بيشتر عمل كند [3] به خلوص و صداقت نزديك تر است زيرا عزاداري و زندگي او از عنصر انتقام بيشتر برخوردار است و در غير اين صورت عزاداري او توأم با ضعف و ذلت است. شكي نيست كه سيدالشهدا و امام زمان عليهماالسلام از ديدن قدرت و قوت و شجاعت در عمل،


در عزاداران و محبان خود خشنود و خرسند و از ديدن ضعف و ذلت و غفلت و ترس در آنان بيزار هستند.

عزادار حقيقي درس شجاعت و قدرت و ضربه زدن به دشمن و خطرناك بودن براي او را خيلي خوب از اصحاب عاشورا ياد گرفته است. عزاداري كه وجودش براي استكبار جهاني و دشمنان امام زمان عليه السلام خطرناك نيست، عزاداري كه شجاعت مبارزه با موانع ظهور حضرت و ضربه زدن به آنها را ندارد و يا اصلا چنين دغدغه و هدفي را ندارد بايد در صداقت و محبت خود نسبت به آنها شك كند.

در اين مرتبه، عزادار حقيقي اين حقيقت را با عمق وجودش درك كرده است كه محبت به اهل بيت عليهم السلام بدون دشمني با دشمنان آنان و ضربه زدن به دشمنانشان، دروغي بيش نيست.

آري براي همراهي با محمد و آل محمد صلي الله عليه و آله بايد مثل آنها از همه چيز در راه خدا بگذري در اين راه جان دادن آسان ترين كار است. بايد از مال و آبرو، و از شهرت و مقام و از همه اعتباريات فاني دنيا گذشت.

درست به همين علت است كه عزادار سالك بلافاصله پس از درخواست همراهي با محمد و آل محمد صلي الله عليه و آله از خداوند، چنين مي گويد:

«و ان يثبت لي عندكم قدم صدق في الدنيا و الآخرة - و اينكه گامهاي صدق و راستي را برايم در نزد شما استوار گرداند».

در چنين شرايطي است كه به مودت خالص دست يافته ايم و لايق محضر آنها و محبوب و مقرب امام زمان عليه السلام خواهيم شد.


پاورقي

[1] زيارت جامعه کبيره.

[2] صحيفه نور، ج 21 - بحث در رابطه انقلاب اسلامي و حکومت جهاني حضرت ولي عصر (عجل الله تعالي فرجه الشريف) و نيز روحيه خدمت در انتظار را در بخش چهارم کتاب آشتي با امام زمان عليه‏السلام دنبال نماييد.

[3] براي اطلاع بيشتر از وظايفي که نسبت به منتقم اصلي و منجي عالم به عهده داريم، به بخش چهارم کتاب آشتي با امام زمان عليه‏السلام مراجعه شود.