بازگشت

ياد معاد


برانگيخته شدن انسان ها در روز رستاخيز، هماره ذهن انسان را به خود مشغول مي كند.

ائمه ي معصوم عليهم السلام نيز همواره به مسأله ي قيامت و روز رستاخيز مي انديشند.

به عنوان نمونه، حضرت زهرا عليهاالسلام نيز چنين بود و بيشتر بدين زمان مي انديشيد. فكر زنده شدن، عرضه شدن به محضر عدل الهي، عريان بودن انسان ها در قيامت و غيره، او را در اندوه فرومي برد.

امام علي عليه السلام در اين زمينه فرمود:

روزي پيامبر خدا صلي الله عليه و آله و سلم نزد فاطمه عليهاالسلام رفت و او را اندوهناك ديد. فرمود: دخترم! چرا اندوهگيني؟!

حضرت زهرا عليهاالسلام پاسخ داد:

پدر جان! ياد قيامت و برهنه محشور شدن مردم در آن روز رنجم مي دهد.

رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود:

آري دخترم! آن روز، روز بزرگي است؛ اما جبرئيل از سوي خداوند برايم خبر آورد من اولين كسي هستم كه برانگيخته مي شوم؛ سپس ابراهيم و آن گاه همسرت علي بن ابي طالب عليه السلام برانگيخته مي شود. پس از آن، خداوند جبرئيل را همراه هفتاد هزار فرشته به سوي تو مي فرستد. وي هفت گنبد از نور بر فراز آرامگاهت برقرار مي سازد. آنگاه اسرافيل لباس هاي بهشتي برايت مي آورد و تو آنان را مي پوشي. فرشته ي ديگري به نام «زوقائيل» مركبي از نور برايت مي آورد كه مهارش از مرواريد درخشان و جهازش از طلاست. تو بر آن مركب سوار مي شوي و زوقائيل آن را هدايت


مي كند. در اين حال، هفتاد هزار فرشته با پرچم هاي تسبيح پيشاپيش تو راه مي سپارند. اندكي كه رفتي، هفتاد هزار حورالعين در حالي كه شادمانند و ديدارت را به يكديگر بشارت مي دهند، به استقبالت مي شتابند.

در دست هر يك از حوريان منقلي از نور است كه بوي عود از آن برمي خيزد... آنان در طرف راستت قرار گرفته، همراهت حركت مي كنند. هنگامي كه به همان اندازه از آرامگاهت دور شدي، «مريم» دختر عمران همراه هفتاد هزار حورالعين به استقبال مي آيد و بر تو سلام مي گويد. آنان سمت چپت قرار مي گيرند و همراهت حركت مي كنند. آن گاه مادرت «خديجه»، اولين زني كه به خدا و رسول او ايمان آورد، همراه هفتاد هزار فرشته كه پرچم هاي تكبير در دست دارند، به استقبالت مي آيند. وقتي به جمع انسان ها نزديك شدي، «حواء» با هفتاد هزار حورالعين، به همراه «آسيه» دختر مزاحم نزدت مي آيد و با تو رهسپار مي شود.

«فاطمه جان»! هنگامي كه به وسط جمعيت حاضر در قيامت مي رسي، كسي از زير عرش پروردگار به گونه اي كه تمام مردم صدايش را بشنوند، فرياد مي زند:

چشم ها را فروپوشانيد و نظرها را پايين افكنيد تا «صديقه فاطمه»، دختر پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم و همراهانش عبور كنند.

پس هيچ كس جز ابراهيم خليل الرحمان و علي بن ابي طالب عليه السلام به تو نگاه نمي كنند. [1] .

نيز رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود:

روز قيامت، دخترم فاطمه بر مركبي از مركب هاي بهشت وارد عرصه ي محشر مي شود. مهار آن مركب، از مرواريد درخشان، چهار پايش از زمرد سبز، دنباله اش از مشك بهشتي و چشمانش از ياقوت سرخ است و بر آن گنبدي از نور قرار دارد كه بيرون آن از درونش و درون آن از بيرونش نمايان است. فضاي داخل آن گنبد انوار عفو الهي و خارج آن پرتو رحمت خدايي است. بر فرازش تاجي از نور ديده مي شود كه هفتاد پايه از در و ياقوت دارد كه همانند ستارگان درخشان نور مي افشانند. در هر يك از دو سمت راست و چپ آن مركب، هفتاد هزار فرشته به چشم مي خورد. جبرئيل مهار آن را در دست دارد و با صداي بلند ندا مي كند: نگاه خود فراسوي خويش گيرد و نظرها پايين افكنيد، اين فاطمه دختر محمد است كه عبور مي كند.

در اين هنگام، همه، حتي پيامبران و صديقين و شهدا، همگي از ادب ديده فرومي گيرند تا فاطمه عليهاالسلام عبور مي كند و در مقابل عرش پروردگارش قرار مي گيرد. [2] .

رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم به فاطمه زهرا عليهاالسلام درباره ي چگونگي حضورش در عرصه ي قيامت فرمود:

سپس منبري از نور برايت برقرار مي سازند كه هفت پله دارد و بين هر پله اي تا پله ي ديگر صف هايي از فرشتگان قرار گرفته اند كه در دستشان پرچم هاي نور است. هم چنين در طرف چپ


و راست منبر حورالعين صف مي كشند... آن گاه كه بر بالاي منبر قرار مي گيري، جبرئيل مي آيد و مي گويد: «اي فاطمه! آن چه مايلي از خدا بخواه...». [3] .


پاورقي

[1] بحارالأنوار، ج 43، ص 225.

[2] فاطمة الزهراء، علامه اميني، ص 74؛ امالي، صدوق، ص 16.

[3] بحارالأنوار، ج 43، ص 225.