بازگشت

هدايت عزاداري ها و بهره برداري از آنها


عزاداري و سوگواري از سنت هاي حسنه ي فرهنگ تشيع است، شيعه در دامان عزاداري ها و سوگواري ها توانسته معارف خود را عرضه كند و رهبران خود را به جهان بشناساند. در طول تاريخ اسلام نيز هماره اين سوگواري ها زير بناي حركت هاي آزاديخواهانه و انقلاب هاي شيعي بوده است. اينك مهم اين است كه اين سوگواري ها همچنان قدرتمند و پر تپش باقي بماند و فقط به مراسمي سنتي و صوري تبديل نشود.

سوگواري و عزاداري اهرمي قدرتمند است كه توانايي ها و قابليت هاي بي شماري دارد. در سايه ي اين مراسم مي توان حركت هاي


عظيمي آفريد و از آن بهره برداري هاي بسيار كرد. نبايد اهداف كلي نهضت عاشورا در پس اين مراسم به فراموشي سپرده شود، چنان كه امام خميني ( رحمه الله ) مي فرمايد:

شما انگيزه ي اين گريه و اين اجتماع در مجالس روضه را، خيال نكنيد كه فقط اين است كه ما گريه كنيم براي سيدالشهدا. نه سيدالشهدا احتياج به اين گريه ها دارد، نه اين گريه خودش في نفسه يك كاري از آن مي آيد. [1] .

نهضت اباعبدالله عليه السلام نسبت به ديگر نهضت ها از اهميت ويژه اي برخوردار است؛ زيرا در مراسم عزاداري امام حسين عليه السلام گاه حركت هايي مشاهده مي شود كه از اوج ارادت و عشق حكايت دارد. اگر اين حالت ها و عشق و محبت ها در مسير صحيح هدايت شود، اثر سازنده و مثبتي به همراه دارد.

بايد هوشيارانه از تحريفات و پيرايه هاي لفظي و معنوي، كه آگاهانه و ناآگاهانه سيماي حماسي و تابناك عاشورا را در هاله اي از ابهام فرومي برد و فرهنگ گلرنگ شهادت را بد جلوه مي دهد و از صلابت و پيام دهي و خيزش آوري عاشورا و از فحواي بلند توحيدي آن مي كاهد، جلوگيري كرد. بايد توجه داشت بيشترين سرمايه گذاري استعمار از لحاظ دين ستيزي، با درك حقايق موجود در اديان و مكاتب، پيرامون جهان تشيع صورت مي پذيرد و از آنچه در توان دارند در اين راه دريغ نمي ورزند. روزي با علم كردن كسروي اساس اسلام يعني «وحي و خاتميت» را زير سؤال مي برند و امروز با طرح شخصيت متزلزلي همچون «سلمان رشدي» به بزرگ نمايي افسانه ي «غرانيق »همت مي گمارند


و قرآن و پيامبر خاتم صلي الله عليه و آله و سلم را مورد اهانت و استهزا قرار مي دهند و گاهي به نام عرض ارادت به پيشگاه مقدس امام حسين عليه السلام كارهايي انجام مي دهند كه موجب شرمساري و سرافكندگي مي گردد. مي كوشند تا با به انحراف كشيدن نهضت عاشورا، روح سرزنده ي آن را بگيرند. خرافه پذيري از بيماري هاي واگيردار و صعب العلاج اجتماعات بشري است كه درمان و پيشگيري از گسترش آن لازم است. رهبر معظم انقلاب نيز به اين مهم اشاره دارد و مي فرمايد:

تحريف هاي حماسه عاشورا بايد زدوده شود. نگذاريد مفاهيم و كارهاي تحريف آميز و غلط چشم ها و دل ها را از چهره ي مبارك و منور سيدالشهدا منصرف كند. [2] .


پاورقي

[1] ر. ک: صحيفه‏ي نور، امام خميني، ج 13، ص 153.

[2] روزنامه‏ي اطلاعات، 4 خرداد 1374.