بازگشت

نقش رسانه هاي تبليغي در نهضت عاشورا


[1] .

نهضت عاشورا ميراث گرانبهايي است كه تمامي ارزش هاي مورد نياز جامعه را در خود جمع كرده است و مي تواند جامعه را در پرتو انوار خود هدايت كند. عاشورا مي تواند با معارف زلال خود راه هاي سعادت را به انسان ها بنماياند، آن هم نه در محدوده ي قلمرو شيعه، بلكه مي توان به آن رنگ جهاني داد و انسانيت را به سر منزل كمال رساند. اين ارزش ها چنان ناب و زلال است كه هر انسان آزاد انديشي را به سوي خود مي كشاند. اگر فلسفه ي قيام سيدالشهدا به درستي تبيين، و ارزش هاي آن با زبان روز و در قالب هاي نو عرضه شود، قلوب بشر را به سوي خود جلب مي كند و وسيله اي براي ايجاد پيوستگي هاي بيشتر خواهد شد. غفلت ما نسبت به انتقال، گسترش و عرضه ي ارزش هاي عاشورا، در حالي است كه بسياري از دشمنان اسلام به قدرت عاشورا و عظمت آن اعتراف كرده اند.

در يكي از فيلم هايي كه مؤسسه ي B. B. C عليه اسلام با نام «شمشير اسلام» «THE SWORD OF ISLAM» تهيه كرده است، بخش مهمي از آن را عزاداري ها و سوگواري هاي دوستداران امام حسين عليه السلام تشكيل مي دهد. بايد توجه داشت كه اگر اين عزاداري ها هدفدار شود و به سوي دشمنان نشانه رود، هيچ سلاحي نمي تواند در برابر آن تاب مقاومت داشته باشد. ناپلئون بناپارت نسبت به يكي از ساده ترين جلوه هاي اين قيام، متواضعانه مي گويد:


ما بايد براي برپايي يك همايش اجتماعي يا سياسسي، ده ها هزار كارت چاپ كنيم و با چه زحماتي آن كارت ها را به اشخاص برسانيم. از اين گذشته از ده هزار نفرشان، هزار نفر حاضر مي شوند و كار ناتمام مي ماند. ولي مسلمانان و شيعيان با نصب يك پرچم سياه، بر سر در يك خانه مي گويند: «ما مي خواهيم براي حسين عزيزمان گريه كنيم» ، ده ها هزار نفرشان در ظرف دو ساعت در مجلس جمع مي شوند و تمام مسايل اجتماعي، سياسي و مذهبي خود را در مجلس حل و فصل مي كنند. اين يكي از فوايد قيام حضرت امام حسين عليه السلام است. [2] .

قيام عاشورا، همچون سلاحي نيرومند و كارآمد در دست ماست كه بايد از آن بهره برداري كنيم. قلب هاي بي شماري به ياد حسين و نهضت او مي تپد؛ اما اگر شيعه بخواهد از نهضت عاشورا، در راه احياي ارزش هاي ديني استفاده كند، ناگزير بايد برنامه ريزي كند و حركتي پيوسته و منطقي را در پيش گيرد. هنگامي مي توانيم از اين قيام، كه كارآمدي آن را بارها تجربه كرده ايم، به بهترين شكل بهره برداري كنيم كه براساس واقعيت ها و در قالب هاي جذاب و كارآمد آن را عرضه كنيم؛ به ويژه در جهان امروز كه انواع انديشه هاي مسموم، در قالب هاي زيبا و لباس هاي جذاب عرضه مي شود.

جامعه ي امروز با پديده اي خطرناك به نام «تهاجم فرهنگي» ، يا به تعبير مقام معظم رهبري «شبيخون فرهنگي» روبه روست. در اين پديده ي شوم، تمام تلاش دشمن اين است كه بر گوناگوني و جذابيت قالب ها بيفزايد و يا با ابزار گوناگون و پيشرفته ي ارتباط جمعي، ضد ارزش هاي سطحي و مخرب خود را به جوامع شرقي و به ويژه مسلمانان تحميل كند. پس


استفاده از روش هاي نوين فرهنگي، راه غلبه بر تهاجم دشمن نيز هست.

نهضت عاشورا با توجه به ويژگي هايي كه دارد، مي تواند براي گسترش ارزش هاي اسلامي و مقابله با تهاجم فرهنگي بيگانگان به كار برده شود. انجام اين كار مهم، مستلزم تحول و تغيير در روش هاي عرضه و استفاده از اين اقيانوس بيكران معنويت است. قالب هاي سنتي به تنهايي نمي توانند نيل به چنين آرمان والايي را ميسر سازند. به عبارت ديگر، انديشه ها و تحقيقات علمي، كه در طول ساليان متمادي و با زحمات جانفرساي انديشوران اسلامي، درباره ي اين قيام، صورت گرفته است، بايد به واقعيت هاي ملموس مبدل شود و به صورت كاربردي و علمي عرضه گردد.


پاورقي

[1] در تهيه‏ي مطالب اين بخش از مقالات جناب آقاي محمد فاکر ميبدي، و آقاي احمد صادقي اردستاني بهره برداري شده است.

[2] قيام مقدس، حق شناس، ص 154.