بازگشت

وهب بن عبدالله كلبي


اقوال علماء در مورد وهب بن عبدالله بن عمير متفاوت است:

1- به اتفاق مادر و همسرش در كربلا حاضر شده، او و همسرش روز عاشورا به شهادت رسيدند.

2- وهب به اتفاق مادرش به شهادت رسيدند.

3- نام اصلي او وهب بن وهب بوده كه ابتدا مسيحي و بعد مسلمان شده و در كربلا به شهادت رسيد.

4- او به اسارت رفته است.

5- او به تنهايي در كربلا به شهادت رسيده است.

براستي او كي بوده؟

جواب 1- او وهب پسر ام وهب همسر عبدالله بن عمير بن جناب كلبي مي باشد كه بعد از شهادتش، مادرش در كنار جسد او به شهادت رسيد. پس بانويي كه در كربلا در روز عاشورا به شهادت رسده ام وهب مادر وهب بوده نه همسرش.

جواب 2- اصلا شخصي به نام وهب بن عبدالله در ميان شهداي كربلا نبوده بلكه اين شخص همان عبدالله بن عمير كلبي است و دو نفر بودنشان بسيار مستبعد و بلكه غير قابل قبول است زيرا:

اولا - در يك گروه صد و پنجاه نفري دو نفر با مشخصات معين اينكه هر دو از يك قبيله هر دو مادر و همسرشان همراهشان، هر دو تمام جزييات و كيفيت شهادت آنان يك نوع باشد و هر دو يك جور سخن بگويند و امام عليه السلام به هر دو يك نوع پاسخ بفرمايد، قابل قبول نيست.


ثانيا - آنچه كه براي مورخين و ارباب مقاتل موجب اشتباه گرديده اين است كه كنيه عبدالله بن عمير وكنيه همسرش به ترتيب ابووهب و ام وهب بوده است، منتهي به كنيه خود عبدالله كمتر توجه كرده ولي به كنيه همسرش ام وهب زياد توجه كرده اند. آنگاه ملاحظه نموده اند كه در جريان عاشورا كه صحبت از ام وهب نيز هست كه تلاش كرده و به ميدان رفته و... سپس تصور كرده اند كه اين ام وهب با اين تلاش و با اين خصوصيات مادر (وهب) نامي است كه شخصا در كربلا بوده و با آن خصوصيات يادشده به شهادت رسيده است و تدريجا عبدالله بن عمير از ابووهب كلبي به وهب كلبي تبديل و به مرور زمان از كتابي به كتاب ديگر منتقل شده است.

پس ام وهب مادر شهيد نيست، همسر شهيد است هر چند مادر ابووهب هم در كربلا بوده و اگر كنيه اي داشته، ام عبدالله بوده است.

البته در كتب تاريخ و رجال و در ميان مورخان و رجال شناسان نظير اين اشتباه فراوان وجود دارد كه در اثر تعدد اسامي اشخاص به وجود آمده است، زيرا در ميان اعراب معمول است كه افراد گاهي با اسم و گاهي با لقب و گاهي با هر سه معروف مي گردند و حتي گاهي يك فرد داراي القاب و كنيه هاي متعددي مي باشد.

و نبودن نام وهب بن عبدالله در زيارت ناحيه مقدسه و رجبيه جواب دوم را تقويت مي كند. بنابر اينكه وهب بن عبدالله كلبي در كربلا به شهادت رسيده باشد، اين رجزها به او نسبت داده شده است:



ان تنكروني فانا ابن كلب

سوف تروني و ترون ضربي



و حملته صولة في الحرب

ادرك ثاري بعد ثار صحبي



و ادفع الكرب امام الكرب

ليس جهادي في الوغي باللعب



«اگر مرا نمي شناسيد، من از قبيله ي كلبم - بزودي حمله و دلاوري و ضربت مرا مي بينيد كه از خود و دوستانم خونخواهي مي كنم و اندوه را يكي پس از ديگري برمي دارم و جهاد من در جنگ، بازي و شوخي نيست».