بازگشت

امر به معروف و نهي از منكر


ألتاسع عشر: أن يأمر المعروف و ينهي عن المنكر قال النبي صلي الله عليه و آله: «اذا ظهرت البدع في امتي فليظهر العالم علمه، و الا فعليه لعنة الله و الملئكة و الناس أجمعين.»

و روي أنه خطب أميرالمؤمنين عليه السلام فحمدالله و أثني عليه و قال: أما بعد فانه انما هلك من كان قبلكم حيث ما عملوا من المعاصي و لم ينههم الربانيون و الأحبار عن ذلك و انهم لما تماروا في المعاصي و لم ينههم الربانيون و الأحبار عن ذلك نزلت بهم العقوبات فأمروا بالمعروف و أنهوا عن المنكر و اعلموا أن الأمر بالمعروف و النهي عن المنكر لن يقربا أجلا و لن يقطعا رزقا ان الأمر ينزل من السماء الي الأرض كقطر المطر الي كل نفس بما قدره الله لها من زيادة أو نقصان.

و روي الشيخ الكليني و غيره عن أبي عبدالله عليه السلام

قال: ان الله عزوجل بعث ملكين الي أهل مدينة ليقلباها علي أهلها فلما انتهيا الي المدينة و جدا رجلا يدعو الله و يتضرع فقال أحد الملكين لصاحبه أما تري هذا الداعي فقال: قد رأيته ولكن امض لما أمر به ربي فقال لا أحدث شيئا حتي أراجع ربي فعاد الي الله تبارك و تعالي فقال: يا رب اني انتهيت الي المدينة فوجدت عبدك فلانا يدعوك و يتضرع اليك فقال: امض لما أمرتك به فان ذا رجل لم يتمعر وجهه غيظا لي قط.

و عن الرضا (عليه السلام) كان رسول الله صلي الله عليه و آله يقول: اذا أمتي تواكلت الأمر بالمعروف و النهي عن المنكر فليأذنو بوقاع من الله تعالي

بيان تواكلت أي اتكل كل واحد علي الاخر و وكل الأمر اليه و الوقاع النازلة الشديدة و الحرب.

و روي عن أبي عبدالله عليه السلام قال: كان رجل شيخ ناسك يعبدالله في بني اسرائيل فبينا هو يصلي و هو عبادته اذ بصر بغلامين صبيين قد أخذا ديكا و هما ينتفان ريشه فأقبل علي ما هو فيه من العبادة و لم ينههما عن ذلك فأوحي الله الي الأرض أن سيخي بعبدي فساخت به الأرض فهو يهوي في الدر دون أبد الآبدين و دهر الداهرين.

و عنه عليه السلام قال: قال النبي صلي الله عليه و آله: «كيف بكم اذا فسدت يساؤكم و فسق شبابكم و لم تأمروا بالمعروف و لم تنهوا عن المنكر.

فقيل له و يكون ذلك يا رسول الله؟ فقال: نعم و شر من ذلك فكيف بكم اذا أمرتم بالمنكر و نهيتم عن المعروف فقيل: يا رسول الله و يكون ذلك؟ قال: نعم و شر من ذلك فكيف بكم اذا رأيتم المعروف و منكرا و المنكر معروفا.

و قال صلي الله عليه و آله لا يزال الناس بخير ما أمروا بالمعروف و نهوو عن المنكر و تعاونوا علي البر فاذا لم يفعلوا ذلك نزعت منهم البركات، و سلط بعضهم علي بعض و لم يكن لهم ناصر في الأرض و لا في السماء.

امر به معروف و نهي از منكر

فردي كه خود را در مقام ذاكر و مادح اهل بيت (ع) قرار داده است بايد دائم در حال امر به معروف و نهي از منكر باشد: پيامبر خدا (ص) فرمود: «هنگامي كه بدعتها در ميان امت من ظاهر گرديد پس مي بايست عالم، علم و دانش خود را در آن مورد، اظهار نمايد وگرنه شمشير لعنت خدا، فرشتگان و مردم واقع خواهد شد»

روايت شده است كه روزي علي (ع) بالاي منبر قرار گرفت و حمد و ثناي الاهي را بجا آورد و فرمود: «مردم! پيشينيان شما از آن نظر به هلاكت رسيدند كه به معصيت گرفتار آمدند و روحانيون و أحبار، آنان را از معاصي جلوگيري ننمودند آنان وقتي در معاصي عادت ورزيدند و روحانيون و احبار منع ننمودند عقوبات به آنان نازل گرديد پس امر به معروف و نهي از منكر را ترك نكنيد بدانيد امر به معروف و نهي از منكر اجل را نزديك نمي سازد و روزي را قطع نمي كند حكم الاهي از آسمان نازل مي گردد، همانند قطرات باران به هر كس به اندازه و مقداري از كمي يا فزوني كه خداوند مقدر نموده است، خواهد رسيد»

روايت شيخ كليني (ره):

شيخ كليني در كافي و ديگران از امام صادق (عليه السلام) روايت نموده اند: كه خداوند منان دو فرشته را جهت ويران ساختن ساكنان يك شهر فرو فرستاد تا شهر را بر سر آنان واژگون سازند، هنگامي كه به شهر رسيدند مردي را مشاهده نمودند كه مشغول دعا و تضرع به درگاه ربوبي است. يكي از فرشتگان به همراه خود گفت آيا اين دعا كننده را نمي بيني؟ كه مشغول ذكر و دعا است آن ديگري پاسخ داد آري ديدم ولي آنچه خداوند دستور داده است انجام بده آن فرشته گفت من كاري انجام نمي دهم مگر اين كه به درگاه خدا برگردم و سوال كنم

پس به درگاه الاهي بازگشت و عرض نمود: پروردگارا! من به آن شهر مورد مأموريت رسيدم بنده اي از بندگان تو را در حال عبادت و تضرع مشاهده نمودم دستور آمد آنچه را كه به آن مأموريت داشتي انجام بده چون اين مرد هرگز و يك بار هم به خاطر دين من، غضبناك نشده است.

امام رضا (ع) مي فرمايد: پيامبر خدا (ص) مي فرمودند: هنگامي كه امت من، امر به معروف و نهي از منكر را به همديگر واگذاشتند پس آماده ي وقوع حادثه بزرگي از سوي خداوند متعال شوند» (بزرگتر از شيوع مفاسد و نگرانيها و اضطرابها و سلب امنيت اجتماعي و فردي، حادثه ديگري نيز وجود دارد؟)

روايتي از امام صادق (ع):

باز از امام صادق (ع) روايت شده است كه فرمود: مرد عابدي از بني اسرائيل بود كه هنگام عبادت چشمش به دو نوجواني افتاد كه خروسي را گرفته اند و پرهاي آن را مي كنند او بي آنكه به عمل آنان توجه داشته باشد به عبادت و نماز خود ادامه داد و آن دو را از اين عمل ناروا، نهي و جلوگيري ننمود پس خداوند متعال به زمين امر نمود كه بنده ام را فروبكش پس زمين او را فروبلعيد» به خاطر ترك امر به معروف و نهي از منكر

باز از آن حضرت روايت شده است كه از پيامبر بزرگوار اسلام روايت مي كند كه فرمودند: چگونه خواهيد بود هنگامي كه زنانتان فاسد و جوانانتان فاسق شدند و شما امر به معروف و نهي از منكر ننموديد؟

عرض كردند: آيا چنين روزي پيش مي آيد؟ فرمود: آري و بدتر از اين هم مي شود.

باز فرمود: چگونه خواهيد بود يا چه حالي به شما رخ خواهد داد اگر امر به منكر و نهي از معروف نموديد؟

پس عرض شد يا رسول الله! آيا چنين روزي هم پيش مي آيد؟ فرمود: آري و بدتر از اين هم مي شود.

چگونه خواهيد بود وقتي مشاهده نموديد كه خير و نيكي ها، منكر، و بدي و منكرات معروف و نيك به شمار آيند.

حديثي از رسول خدا (ص):

باز پيامبر عاليقدر اسلام فرمودند: «مردم دائم در خير و نيكي و سعادت هستند مادام كه امر به معروف و نهي از منكر بنمايند و در نيكي ها با هم تعاون و همكاري و مساعدت داشته باشند وقتي امر به معروف و تعاون در خيرات ننمودند خداوند متعال خير و بركت را از ميان آنان برمي دارد برخي از آنان را بر برخي ديگر مسلط مي فرمايد كه آنان ناصر و ياوري در روي زمين و در آسمان پيدا نخواهند نمود.»