بازگشت

فضيلت زيارت حضرت سيدالشهداء


بزرگان، زيارت آن حضرت را از ضروريات دين و مذهب دانسته اند، و در بعضي اخبار آن را فرض و واجب شمرده، كه هر كس بدون جهت ترك كند حق خداوند و رسول را ضايع نموده، و موجب عاق جناب پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم، و از دوزخيان بشمار آيد.

روايات در فضل زيارت آن حضرت خصوصا در ايام مخصوص چون روز عاشورا، و روز اربعين، و روز عرفه، و شب نيمه شعبان و روز آن، و شبها و روزهاي قدر، و شب جمعه و... متواتر است كه جمع آنها كتابي مستقل مي طلبد، لكن براي نمونه تعدادي از آنها ذكر مي شود:

1- محمد بن مسلم نقل مي كند كه امام باقر عليه السلام فرمودند: شيعيان ما را امر كنيد به زيارت قبر حسين عليه السلام، چون آمدن نزد قبر آن حضرت بر هر مؤمني كه اقرار به امامت آن جناب از جانب خداوند عزوجل دارد واجب است. [1] .

2- امام صادق عليه السلام فرمودند: اگر كسي از شما در تمام عمرش حج بجا آورد ولي حسين بن علي عليه السلام را زيارت نكند، حقي از حقوق خداوند و حقوق رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم را ترك نموده است، چون حق حسين عليه السلام فريضه اي است از جانب خداوند كه اداي آن بر هر مسلماني واجب است. [2] .

3- صفوان جمال نقل مي كند كه وقتي حضرت صادق عليه السلام به حيره [3] تشريف آوردند به من فرمودند: آيا نزد قبر حسين عليه السلام مي روي؟ عرض كردم: فدايت شوم، آيا شما


او را زيارت مي كنيد؟

فرمود: چگونه او را زيارت نكنم؟ در حالي كه خداوند هر شب جمعه او را زيارت مي كند [4] و به سوي قبر او نازل مي شوند ملائكه و انبياء و اوصياء، و محمد صلي الله عليه و آله و سلم بهترين انبياء و ما بهترين اوصياء.

صفوان عرض مي كند: فدايت شوم، شما آن حضرت را در هر شب جمعه زيارت مي كنيد تا زيارت و تجليات پروردگار را درك كنيد؟ فرمود: آري اي صفوان، به اين زيارت ملتزم باش تا زيارت قبر حسين عليه السلام براي تو نوشته شود. و اين است فضيلت و اين است سرافرازي. [5] .

4- عبدالله بن سنان گويد: از امام صادق عليه السلام شنيدم كه مي فرمود: قبر حسين بن علي عليه السلام بيست ذراع در بيست ذراع باغي از باغهاي بهشت است و عروج فرشتگان به سوي آسمان از آنجا مي باشد. و هيچ ملك مقرب و نبي مرسلي نيست مگر اينكه از خداوند مي خواهد كه حسين عليه السلام را زيارت كند. پس گروهي نازل مي شوند و گروهي بالا مي روند. [6] .

5- امام رضا عليه السلام از پدر بزرگوارشان نقل مي فرمايند كه امام صادق عليه السلام فرمودند: ايام زيارت حسين عليه السلام از عمر زائرين به حساب نمي آيد، و از آن كاسته نمي شود. [7] .

6- موسي بن جعفر عليه السلام فرمودند: كسي كه حسين عليه السلام را زيارت كند و عارف بحق


او باشد، خداوند گناهان گذشته و آينده [8] او را مي آمرزد. [9] .

7- محمد بن مسلم از امام باقر عليه السلام نقل مي كند كه فرمودند: اگر مردم فضيلت زيارت قبر حسين عليه السلام را مي دانستند از شوق مي مردند و از حسرت بندهاي دلشان مي گسست.

عرض كردم: چه فضيلتي دارد؟ فرمود: كسي كه با شوق نزد قبر حسين عليه السلام برود، خداوند براي او هزار حج قبول شده و هزار عمره ي خالص صحيح، و ثواب هزار شهيد از شهداي بدر و ثواب هزار روزه دار، و ثواب هزار صدقه قبول شده، و ثواب آزاد كردن هزار بنده در راه خدا به او عطا فرمايد. و در آن سال از هر بلائي محفوظ باشد كه آسانترينش شيطان است. و براي حفظ او دو ملك بزرگوار موكل شوند تا او را از تمام جهات، حفظ نمايند.

اگر در آن سال بميرد در موقع غسل و كفن كردن او ملائكه ي رحمت حاضر شوند، و براي او استغفار نمايند، و با استغفار او را تا قبرش تشييع و همراهي كنند. و به اندازه ي ديد چشم قبر او گشاده گردد، و خداوند او را از فشار قبر و ترس نكير و منكر امان دهد. و دري به سوي بهشت براي او باز گردد، و كتابش را بدست راستشس بدهند.

و در روز قيامت به او نوري عطا شود كه بين مشرق و مغرب را روشن مي كند، و منادي ندا كند: اين كسي است كه با شوق قبر حضرت حسين را زيارت كرده، پس هيچكس در


قيامت نمي ماند مگر اينكه آرزو مي كند؛ اي كاش از زوار حسين عليه السلام بودم. [10] .

8- زيد شحام گويد: به امام صادق عليه السلام عرض كردم: پاداش كسي كه حسين عليه السلام را زيارت كند چيست؟ فرمودند: مانند كسي كه خداوند را در عرش زيارت كند.

عرض كردم: پاداش كسيكه يكي از شماها را زيارت كند چه باشد؟ فرمودند: مانند كسي كه رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم را زيارت كند. [11] .

9- ابوبصير از امام صادق عليه السلام و ابوحمزه از امام سجاد عليه السلام نقل مي كنند كه آندو بزرگوار فرمودند: كسي كه دوست دارد صد و بيست و چهار هزار پيامبر با او مصافحه كنند، قبر ابا عبدالله الحسين عليه السلام را در نيمه شعبان زيارت كند، چون أرواح انبياء عليهم السلام براي زيارت از خداوند اذن مي گيرند، و به آنها اذن داده مي شود.

پنج نفر از آن پيامبران اولوالعزم هستند.

عرض كرديم: آنها چه كساني هستند؟ فرمودند: حضرت نوح و ابراهيم و موسي و عيسي و محمد عليهم السلام.

عرض كرديم: معناي اولوالعزم چيست؟ فرمودند: بر تمام خلايق - بر جن و انس از شرق تا غرب زمين - برانگيخته شدند. [12] .

10- محمد بن مسلم از امام باقر عليه السلام نقل مي كند كه حضرت فرمودند: از شيعيان ما كسي كه به زيارت قبر حسين عليه السلام نرود، ايمان و دين او ناقص است، و اگر داخل بهشت هم بشود در رتبه پايين تر از مؤمنين قرار دارد. [13] .

11- امام صادق عليه السلام فرمودند: كسي كه گمان مي كند از شيعيان ماست و به زيارت قبر حسين عليه السلام نرود تا بميرد، از شيعيان ما نيست، و اگر داخل بهشت هم بشود، مهمان


اهل بهشت خواهد بود. [14] .

12- هارون بن خارجه گويد: از امام صادق عليه السلام پرسيدم از حال كسي كه بدون جهت زيارت قبر حسين عليه السلام را ترك كند؟ فرمودند: او مردي از اهل آتش است. [15] .

13- محمد بن احمد گويد: همسايه اي داشتم معروف به علي بن محمد، او گفت: در هر ماه حسين عليه السلام را زيارت مي كردم تا اينكه سنم زياد شد و ضعيف و ناتوان گرديدم، زيارت حضرت را براي مدتي ترك كردم.

تا روزي پياده به قصد زيارت رفتم، چون رسيدم سلام كردم و دو ركعت نماز زيارت خواندم و خوابيدم.

در خواب حضرت حسين عليه السلام را ديدم از قبر خارج شدند و به من فرمودند: اي علي، تو كه مردي نيكو و مطيع بودي، چرا به من جفا كردي؟! عرض كردم: اي آقاي من، جسمم ضعيف شده، و پاهايم ناتوان گشته و احساس مي كنم سال آخر عمرم مي باشد، حديثي از شما روايت شده دوست دارم از خودتان بشنوم، فرمودند: بگو.

عرض كردم: از شما روايت شده كه فرموديد: كسي كه در زندگيش مرا زيارت كند بعد از مردنش من او را زيارت مي كنم. فرمودند: بلي همينطور است، و اگر او را در آتش جهنم بيابم خارج مي كنم. [16] .

14- امام صادق عليه السلام فرمودند: كسي كه قبر حسين عليه السلام را در روز عرفه زيارت كند، خداوند پاداش يك ميليون حج با حضرت قائم - عجل الله تعالي فرجه الشريف - و يك ميليون عمره با رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم، و آزاد كردن يك ميليون بنده، و فرستادن يك ميليون اسب به جهاد در راه خدا براي او بنويسند، و خداوند او را بنده ي صديق بنامد كه به وعده اش ايمان آورده، و ملائكه گويند: فلاني صديق است كه خداوند او را از بالاي عرش پاك


نموده، و در زمين كروبي خوانده شود. [17] .

15- ابوبصير گويد: از امام باقر و امام صادق عليهماالسلام شنيدم كه فرمودند:

كسي كه دوست دارد جايگاه و مأوايش در بهشت باشد زيارت مظلوم را ترك نكند.

عرض كردم: آن مظلوم چه كسي است.

فرمودند: (آيا مظلوم را نمي شناسي)

«الحسين بن علي صاحب كربلا».

«امام حسين عليه السلام صاحب كربلاست».

كسي كه با شوق و از روي دوستي با رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم و فاطمه و اميرالمؤمنين عليهماالسلام براي زيارت نزد او بيايد، خداوند او را بر سفره هاي بهشتي قرار دهد، كه با آنها طعام ميل كنند آن زماني كه مردم در حساب هستند. [18] .

16- مرحوم شوشتري قدس سره مي فرمايد: مقام زائر آن حضرت بجائي مي رسد كه به او مي گويند: تو هم از ساقي كوثر باش، خودت سيراب شو و ديگران را هم آب بده. [19] .



پاورقي

[1] کامل الزيارات : 121 ب 43 ح 1، بحارالانوار، ج 3:101 ب 18 ح 8.

[2] کامل الزيارات:122 ح 4، بحارالانوار، ج 3:101، وسائل: 428:14 ب 38 ح 1.

[3] حيره شهر آبادي در يک فرسخ کوفه بود که در عهد ساسانيان ملوک لخمي در آنجا سکونت داشتند، بعد از بناي کوفه آنجا تنزل يافت و بعدها کلا از بين رفت.

[4] معني زيارت پروردگار را خواص اولياء و علماء کامل مي‏فهمند.

براي تقريب به ذهن شايد بتوان گفت: در جواب کسي که مي‏پرسد: فلاني کجاست، مي‏گويند: معمولا او فلان جاست. يعني اگر بخواهند خداوند را بيابند، شب جمعه در حرم امام حسين عليه‏السلام راحت‏تر است.

[5] کامل الزيارات : 113 ب 38 ح 4، بحارالانوار، ج 60:101 ب 26 ح 32.

[6] کامل الزيارات : 112 ح 3 و ص 114 ب 39 ح 4، بحارالانوار، ج 60:101.

[7] کامل الزيارت : 136 ب 51، بحارالانوار، ج 47:101، وسائل: 414:14 ب 37 ح 9.

[8] مرحوم آية الله جزائري مي‏فرمايد: آنچه از اخبار ظاهر مي‏شود اين است که گريه بر حضرت سيدالشهداء عليه‏السلام سبب آمرزش گناهان مي‏شود بعد از ثبت آنها. ولي زيارت آن حضرت مانع از ثبت آنهاست، به اين معني که چون در لوح محفوظ معلوم است که کدام شخص به زيارت آن حضرت مشرف مي‏شود، لذا معاصي او از اصل ثبت نمي‏شود، ولي در لوح محو و اثبات نوشته مي‏شود و چون به زيارت رفت محو مي‏شود، پس از اين بيان معلوم شد معناي «غفر الله له ما تقدم من ذنبه و ما تأخر» که ثبت آنها در لوح محو و اثبات است. (خصائص الزينبيه : 61 خصيصه 19).

[9] کامل الزيارات : 138 ب 54 ح 1 تا 15، و با کمي تفاوت در عبارت، بحارالانوار، ج 101 : صفحه‏ي 21 تا 26.

[10] کامل الزيارت : 142 ب 56 ح 3، بحارالانوار: 18:101، وسائل: 452:14 ب 45 ح 18.

[11] کامل الزيارات : 150 ب 60 ح 4.

[12] کامل الزيارات : 179 ب 72 ح 2، بحارالانوار، ج 93: 101 ب 30 ح 2 و 3 و 4.

[13] کامل الزيارات : 193 ب 78 ح 1، بحارالانوار، ج 4:101 ب 18 ح 13 و 14.

[14] کامل الزيارات : 193 ح 3، بحارالانوار: 4:101 ح 15.

[15] کامل الزيارت : 193 ح 5، بحارالانوار: 5:101 ح 17.

[16] بحارالانوار، ج 16:101.

[17] کامل لازيارات : 172 ب 70 ح 10، بحارالانوار، ج 88 : 101 ح 18 و 19.

[18] کامل الزيارات : 137 ب 52 ح 2، بحارالانوار: 66:101 ح 55، و ص 76.

[19] مجالس المواعظ : 23 مجلس 3.