بازگشت

روش ما در اين كتاب


هدف ما در تحقيق اين كتاب اين است كه نصِّ عبارات را ضبط و بدور از خطا عرضه داريم و براي تحقّق اين خواسته اعتماد ما بر نُسَخِ زير است:

الف: نسخه كتابخانه رضويّه در مشهد به شماره 15317 به همراه كتاب «الدرّ الثمين» و نسخه اي به خط ابوالحسن اصفهاني كه در سال 1117 به رشته تحرير درآمد، و برايش نشانه (ر) را گذارده ايم.

ب: آنچه را مجلسي در بحار از ملهوف نقل كرده و اكثر كتاب را در بحار آورده، با نشانه (ب).

ج: نسخه چاپي در نجف چاپخانه حيدريه به سال 1369 ه. با نشانه (ع) كه تنها اندكي بر آن اعتماد كرده ايم.

ما عين عبارت و نص و تصحيح آن را با تطبيق بر اين نسخ آورده ايم، و اكثر اختلافات كه داراي توجيه و معنايي بوده در حاشيه يادآور شده ايم.

مرحله دوم تحقيق ما، ضبط اعلام آمده در متن كتاب است، و در تطبيق اين اعلام با منابع رجالي و تاريخي با اين مشكل روبرو شديم كه اعلام آمده در اين نسخِ معتمده تحريف و تصحيف گرديده است، لذا بناچار با كتب صحيح رجالي تطبيق و اصلاح و تصحيح نموده و در ترجمه حال آنان اشارتي كوتاه در حواشي آورديم، تا خواننده با مطالعه آن با احاطه كامل با واقعه كربلا آشنايي يابد، و قسمتي از منابع تراجم را از كتاب اعلام خيرالدين زركلي و حاشيه اعلام النبلاء و كتب ديگر بهره گرفتيم.

و ترجمه اي كوتاه نيز از كتبِ در متن آورده ايم.

نيز شرحي مختصر از بلاد و آباديهاي مذكور در متن آورديم تا خواننده از آغاز تا انجام از نظر جغرافيا نيز احاطه كامل به واقعه كربلا بيابد.

سخنانِ امام حسين عليه السلام را در تمام كتاب با حروف درشت آورديم تا از سخنان ديگران متمايز باشد.

در آخرِ كتاب فهرستهايي را براي تسهيل در منابع آورديم.

خشنودم از اين كه در پايان مقدمه سپاس و تقدير وافرم را به همسر علويه فاضله ام شيماء براي همراهي او در تحقيق اين كتاب و ديگر كتب سلفِ صالح تقديم دارم، خدايش بهترين پاداشِ محسنان را به وي عطا كند و با جدّش سيّد المرسلين محشورش فرمايد... آمين.

و آخرين سخن ما «الحمدللَّه ربّ العالمين» است.

شهر مقدّس قم

3 شعبان - 1413 ه

يادواره ميلاد مولانا امام حسين عليه السلام

فارس الحسّون

تبريزيان