بازگشت

پنج سال عزاي مداوم


عمر بن علي بن الحسين عليه السلام مي گويد:

پس از آن كه خبر شهادت حسين عليه السلام به مدينه رسيد، زنان بني هاشم، تا سال ها لباس سياه مي پوشيدند و از سرما و گرما پرهيز نمي كردند و براي امام حسين عليه السلام و شهداي كربلا، عزاداري مي نمودند و علي بن الحسين عليه السلام براي آنان غذا تهيه مي كرد. [1] .

امام صادق عليه السلام فرمود: «(پس از حادثه ي عاشورا) هيچ زني از زنان ما


(بني هاشم) آرايش نكرد و خضاب نبست تا زماني كه مختار سر بريده ي ابن زياد و عمر سعد را براي ما (به مدينه) فرستاد. [2] .

آية الله خوئي (ره) در ذيل اين روايت، مي فرمايد: «سند اين روايت صحيح است». [3] .

در روايتي ديگر، امام صادق عليه السلام فرمودند «پس از مصيبت كربلا، هيچ زني از بني هاشم سرمه نكشيد و خضاب نبست و از خانه هاي ما تا پنج سال، دودي برنخاست و غذاي گرم پخته نشد (و همچنان حالت عزا و ماتم حكمفرما بود) تا اين كه ابن زياد كشته شد.» [4] .

فاطمه [5] دختر اميرالمؤمنين عليه السلام نيز مي گويد: «پس از شهادت امام حسين عليه السلام، هيچ زني از ما حنا نبست و سرمه به چشم نكشيد و مويش را شانه نزد تا آنگه كه مختار سر بريده ي ابن زياد را به مدينه فرستاد.» [6] .

مصيبت عاشورا اعظم مصايب براي جهان اسلام، خاصه خاندان پيامبر صلي الله عليه و آله بود. هيج حادثه اي به اندازه ي اين فاجعه ي دلخراش، اهل بيت پيامبر صلي الله عليه و آله را متأثر نكرد و جا داشت تا سرهاي بريده ي دشمنان خود و قاتل حضرتش را نبينند آرام نگيرند و از حالت عزا خارج نشوند. اين مهم نيز به


دست با كفايت مختار انجام شد. خداوند به او جزاي خير عنايت كند!

از مجموع اين احاديث، وضعيت شهر مدينه به دست مي آيد و اثر عميق حزن اهل بيت عليهم السلام بر مردم اين شهر مشخص مي شود و اين زمينه ي يك انفجار انتقام آميز بر ضد دستگاه اموي شد كه واقعه ي «حره» نمونه ي آن بود. قطعا اصرار اهل بيت پيامبر صلي الله عليه و آله در برپايي مجالس سوگواري براي سالار شهيدان در زنده نگه داشتن عاشورا، در توجه دادن مردم به اهداف عاشورا و شناخت حق از باطل كه در طول تاريخ تا كنون آثار مثبت آن را مي بينيم.


پاورقي

[1] بحار الأنوار، ج 45، ص 118.

[2] رجال کشي، محمد بن الحسن الطوسي، ص 127؛ بحار الأنوار، ج 45، ص 344؛ تنقيح المقال، شيخ عبدالله مامقاني، ج 3، ص 203.

[3] معجم رجال الحديث، سيد ابوالقاسم خوئي، ج 18، ص 94.

[4] بحار الأنوار، ج 45، ص 386؛ تنقيح المقال، ج 3، ص 304؛ معجم رجال الحديث، ج 5، ص 94.

[5] فاطمه از زنان عالي قدر اهل بيت عليه‏السلام است. شيخ مفيد و ديگران او را از جمله فرزندان اميرالمؤمنين عليه‏السلام ياد کرده‏اند. وي بانويي فاضله بود، عمري طولاني کرد و زمان امام صادق عليه‏السلام را درک نمود. بحار الأنوار، ج 42، ص 106، حديث 32.

[6] بحار الأنوار، ج 45، ص 386.