بازگشت

احياي تفكر ديني


پيكار حق و باطل ، پيكاري است مستمر. در اين ميدان كساني در صف حق پايدارند كه بصيرت ديني دارند و بر طريق حق صابرند.رمز بريدن از حق و پيوستن به باطل نداشتن ِ تفكر اسلامي و بي صبري است .امام علي (ع) مي فرمايد:«الا و لا يحمل هذا العلم الا اهل البصر و الصبر و العلم بمواضع الحق ؛ بدانيد كه پرچم مبارزه با باطل و كفر را جز آنها كه اهل بصيرت و صبر هستند و به جايگاه و موضع حق علم دارندنمي توانند بر دوش بكشند».بدخواهان نيز با اطلاع از نقش تفكر ديني همواره سعي كرده اند جامعه را از شعور ديني تهي كنند و اين آفتي است كه هميشه جامعه اسلامي را تهديد مي كند و همانند بيماري سرطان پيكر اجتماع را فرا مي گيرد، روحيه ذلت و خواري و انظلام در افراد پيدا مي آيد و آنان را از عكس العمل در برابر مظالم باز مي دارد، سرانجام دشمنان اسلام خواسته هاي خود را بر آنان تحميل مي كنند و آنان نيز پذيرا مي شوند.

در صدر اسلام پس از دوران رسالت ،تهاجم فرهنگي دشمن به هدف نابود كردن انديشه ديني آغاز شد.به تدريج صفات ممتاز و برجسته مسلمانان عصر پيامبر از بين رفت . «در آن جامعه كسي هم كه براي مردم معارف مي گويد كعب الاحبار است ، يهودي تازه مسلماني كه پيامبر را هم نديده است ... او در مجلس عثمان نشسته بود كه جناب ابوذر وارد شد، چيزي گفت كه ابوذر عصباني شد و گفت :تو حالا داري براي ما از اسلام و احكام اسلامي سخن مي گويي ؟اين احكام را خودمان از پيامبر(ص) شنيده ايم . وقتي معيارها از دست رفت ، وقتي ارزش ها ضعيف شد... آن وقت در عالم فرهنگ و معارف هم چنين كسي سر رشته دار امور معارف الهي و اسلامي مي شود.كسي كه تازه مسلمان است و هر چه خودش بفهمد مي گويد - نه آنچه كه اسلام گفته است ». اين روند تهاجم فرهنگي ادامه پيدا كرد. بر اثر تبليغات امويان و تعطيل اجراي برنامه هاي اسلام ،ممنوعيت ترويج ارزش هاي صحيح ، انزواي شايستگان و دانش وران ، شعورِ ديني مردم ضعيف ، و انديشه به انحطاط گراييد.

قيام عاشورا همان گونه كه فرسودگي پيكر امت اسلام را از بي بصيرتي به نمايش گذاشت فرو پاشي نظام آلوده به اسلام ِ ابوسفياني را فرياد كرد. امام حسين قيام كرد و به مردم عشق و ايدآل داد، ركن اصلي زنده شدن ملتي همين است ، مردمي كه احساس ديني دارند شخصيت دارند. شخصيت امام حسين (ع) حيات تازه اي در عالم اسلامي دميد و به آنها شخصيت داد. شخصيت دادن يك ملت به اين است كه به آنها عشق و ايده آل داده شود و اگر عشق ها و ايدآل هايي دارند رويش را غبار گرفته است ، آن گرد و غبار را زدود و دو مرتبه آن را زنده كرد».

امام حسين (ع) در كربلا آمد تا اعلام كند كه اگر كعب الاحبار (يهودي تازه مسلمان ) و تميم الداري (مسيحي تازه مسلمان ) و امثال آنان در عرصه فرهنگي جامعه راه پيدا كنند و معارف اسلامي از زبان شوم آنان تبليغ شود تفكر اسلام ناب مسخ مي شود و شعور ديني مردم زائل مي گردد. امام حسين (ع) خواست عزت فرهنگي و شعور ديني را احيا و رسالت ديني مسلمانان را براي هميشه تاريخ يادآوري كند كه :



تيغ بهر عزت دين است و بس

مقصد او حفظ آئين است و بس



ما سوالله را مسلمان بنده نيست

پيش فرعوني سرش افكنده نيست



خون او تفسير اين اسرار كرد

ملت خوابيده را بيدار كرد



تيغ لا چون از ميان برون كشيد

از رگ ارباب باطل خون كشيد



نقش الا الله بر صحرا نوشت

سطر عنوان نجات ما نوشت



رمز قرآن از حسين آموختيم

زاتش او شعله ها اندوختيم



شوكت شام و فرّ بغداد رفت

سطوت غرنا طه از ياد رفت



تار ما از زخمه اش لرزان هنوز

تازه از تكبير اوايمان هنوز



اي صبا اي پيك دور افتادگان

اشك ما بر خاك پاك او رسان



پيروان امام حسين در مكتب عاشورا و در مجالس عزاداري ، با حقيقت دين آشنا مي شوند، تفكر ديني شان باز سازي مي گردد و با اشك ديدگانشان حديث «حسين منّي و أنا من حسين » را تفسير مي كنند.عزاداري تجلي بيعت عاشقانه با تفكر حسيني است ؛سوگواري و توسل مكتب عالي سازندگي انديشه ديني است .بازگويي تاريخ عاشورا، ايمان را استحكام ،اخلاق را نيك و همت را بالا مي برد. اگر براي ترغيب مردم به فضايل انساني و زنده كردن تفكر ديني مؤثّرترين راه ،ارائه الگوهاي عملي است ، چه كسي سزاوارتر از امام حسين (ع) و ياران حضرت ؟

موريس دوكبري در پاسخ به مخالفان عزاداري مي گويد:اگر آنان حقيقت عاشورا رامي دانستند اين عزاداري ها را مجنونانه نمي پنداشتند، زيرا پيروان حسين در اين مراسم ياد مي گيرند كه پستي و زير دستي و استعمار و استثمار را نبايد قبول كرد، زيرا شعار رهبرشان ندادن تن به زير بار ظلم و ستم بود... ملتي كه از گهواره تا گور تعليماتش چنين است ، همه سربازان حقيقي عزت و شرافتند. امروز اگر استقلالي در مسلمانان مشاهده مي شود عامل اصلي آن پيروي از دستورات قرآن و اسلام است و خواهيم ديد روزي را كه مسلمانان عالم در سايه اتحاد واقعي مانند صدر اسلام شرق و غرب و عالم را مطيع اوامرخود سازند. عزاداري عزت ديني است ،چرا كه :



درس آزادي به دنيا داد رفتار حسين

بذر همت در جهان افشاند افكار حسين



با قيام خويش بر اهل جهان معلوم كرد

تابع اهل ستم گشتن بود عار حسين



زندگي پيكار باشد در ره انديشه ها

باشد اين گفتار شيرين و گهربار حسين