بازگشت

يك حديث بسيار جالب


و اما روايتي كه موجب شد اين مقاله را تنظيم كنم و قبلا وعده نقل آن را دادم در مجمع البحرين از طريحي ومستدرك سفينة البحار از نمازي نقل شده است و مستفاد از ان اين است كه يوم الله بودن عاشورا به خاطر وقوع حادثه بسيار عظيم شهادت حضرت سيدالشهدا (عليه السلام) در اين روز است و اين مطلب را خداي متعال به حضرت موسي (عليه السلام) فرموده است و بنابراين مي توان گفت اگر روز عاشورا در ميان يهود و ديگران كه پس از آنها بوده اند احترامي داشته با جهت اين بوده كه حضرت موسي (عليه السلام) آنان را به اين كار امر كرده و امر او به خاطر اين بوده كه از راه وحي به عظمت اين روز پي برده بوده است و البته اين حديث با وقوع حوادث مهم ديگر در اين روزمنافات ندارد.

اينك متن روايت:

في حديث مناجاة موسي [1] و قد قال يا رب لم فضلت امة محمد (صلي الله عليه و آله) علي سائر الامم؟ فقال الله تعالي: فضلتهم لعشر خصال. قال موسي و ما تلك الخصال التي يعملونها؟ حتي آمر بني اسرائيل يعملونها. [2] .

قال الله تعالي: الصلاة و الزكاة والصوم [3] و الحج و الجهاد، و الجمعة [4] و الجماعة و القرآن و العلم [5] و العاشوراء.قال موسي (عليه السلام) يا رب و ما العاشوراء؟ قال: البكاء و التباكي [6] علي سبط محمد (صلي الله عليه و آله) و المرثيه و العزاء علي مصيبة ولد المصطفي.

يا موسي ما من عبد من عبيدي في ذلك الزمان بكي او تباكي و تعزي علي ولد المصطفي الا و كانت له الجنة ثابتا فيها. و ما من عبد أنفق من ماله في محبة ابن بنت نبيه طعاما وغير ذلك درهما او دينارا إلا و باركت له في دار الدنيا الدرهم بسبعين درهما و كان معافا في الجنة و غفرت له ذنوبه. [7] .

و عزتي و جلالي ما من رجل او امرأة سال دمع عينيه في يوم عاشوراء... [8] .


پاورقي

[1] متأسفانه مرحوم طريحي مدرک و سند اين حديث را ياد نکرده است.

[2] واضح است که حضرت موسي مي‏خواهد موجبات افضليت امت اسلام مثلا عظمت عاشورا را بداند تا به بني اسرائيل بگويد که آن را تعظيم کنند.

[3] بني اسرائيل هم اين عبادات را داشته‏اند پس يا مقصود اين است که به کيفي که در اسلام هست نداشته‏اند ويا منظور اين است که اين مجموعه ده‏تايي ازمختصات امت اسلامي است.

[4] در زمان ما براي همه روشن شده است که نماز جمعه و جماعت عبادت بسيار مبارک ودشمن شکني است مانند جهاد.

[5] شايد مقصود علوم رسول خدا وائمه هدي و فاطمه زهرا عليهم السلام باشد که از غير طريق قرآن در اختيار امت قرار گرفته است.

[6] عاشورا به لازمه آن معرفي شده است.

[7] اين ثوابها وبرکات براي عزادارن حضرت سيد الشهدا براي کساني که روايت اين باب را درست ببينند جاي ترديد و شک ندارد البته بشرطها و يا بشروطها.

[8] مجمع البحرين ماده عشر، مستدرک سفينة البحار، ماده عشر. نگارنده اين حديث شريف را اولين بار در ملحقات کتاب شرح باب حاديعشر فاضل مقداد چاپ سنگي خط عبد الرحيم ديده بود که ظاهرا آنجا هم از مجمع البحرين نقل شده باشد.