بازگشت

مقدمه


درك پيام عاشورا و الگوگيري از آن در گرو درك حقيقت قيام كربلا و ارائه تفسير صحيح از آن و شناخت و مبارزه با تحريفاتي است كه ممكن است در اين حادثه رخ دهد.

در طول تاريخ، عالمان روشن ضمير شيعه، پيوسته نگهباني از اين سنگر بزرگ را به عهده داشته اند و استاد شهيد آيةالله مرتضي مطهري يكي از اين عالمان دردآشنايي است كه در زدودن تحريفات از حركت عاشورا و نشان دادن چهره سازنده آن تلاش كرده است. بررسي كامل ديدگاههاي ايشان در باره حركت سيدالشهدا (ع) و پيامها و پيامدهاي آن و آفاتي كه متوجه تحليل ها و تفسيرهاي اين نهضت شده است و كاستي هايي كه از نظر ايشان در اين زمينه وجود دارد ومسؤوليتي كه بر عهده محافل علمي و حوزوي وعالمان اسلامي مي باشد، نيازمند چند مقاله مستقل وگستره است كه اينك از محدوده و حوصله اين

ويژه نامه بيرون است. اما خالي گذاشتن اين مجموعه از يك مقاله محدود و انعكاس اجمالي ديدگاههاي ايشان را نيز نپسنديديم. آنچه پيش روي داريد به تناسب دفتر سوم ويژه نامه و به عنوان بازخواني و مروري كوتاه بر بخش عمده اي از نظرات آن شهيد عزيز به تناسب محور اصلي موضوعات اين شماره، نگاشته شده است.

نويسنده با توجه به اسوه بودن حركت سيدالشهدا (ع) براي همه آزادي خواهان و غيرتمندان عالم،ابتدا به تبيين درس هاي عاشورا همچون: شخصيت يافتن جامعه اسلامي، و احياي امر به معروف ونهي از منكر در نگاه آن دانشمند شهيد پرداخته است، آنگاه از همين منظر خطر تحريف و عوامل آن را مورد بررسي قرار داده و در ادامه به رسالت علما و مسؤوليت مردم در مبارزه با تحريف اشاره كرده است.

مقاله در بخش پاياني، مسؤوليت عالمان در نظام اسلامي را يادآور شده و آورده است با توجه به حضورعلما در مسؤوليتهاي حكومت، براي مقابله بابدعتها وظيفه مضاعفي بر دوش آنان است چراكه بيش از گذشته بايد از ايمان و اعتقادات صحيح ودست آوردهاي اسلام ناب محمدي (ص) پاسداري كنند.

دقت و مطالعه عميق و تحليلي در قيام امام حسين (ع) نشان مي دهد كه اين حادثه اگر چه در مكان خاصي اتفاق افتاده و محدود به زمان معيني بوده است اما حقيقت آن، مطلق و مجرد از زمان و مكان بوده و خاصيت الگوپذيري در ذات آن نهفته است. واقعه كربلا الگويي براي رهبري انقلابها و ايجاد تحولات بنيادين در جامعه بوده، تجربه پر ارزشي در اصلاح جوامع انساني، راست كردن كجي ها، زدودن فسادها و انحراف ها به شمار مي رود.

حماسه نينوا در طول تاريخ اسلام الگوي كامل براي شكل گيري تحولات سياسي در قلمرو جهان اسلام بوده است و در يك كلام، ضامن بقاي اسلام راستين به شمار مي آيد. پر واضح است كه درك پيام عاشورا و الگوگيري از آن براي ايجاد تحول عميق و سازنده در جامعه و رسيدن به جامعه مطلوب در گرو درك حقيقت قيام كربلا و ارائه تفسير صحيح از آن و شناخت و مبارزه با تحريفاتي است كه خواسته و ناخواسته به دست تحريف گران، در تحليل و تفسير اين قيام و بهره جستن از آن رخ مي نمايد.

به موازات استمرار اين نهضت و حركت جوشان آن، عالمان روشن ضمير شيعه نيز پيوسته نگهباني از اين جبهه بزرگ را به عهده گرفته و از «اسلام مجسم» به خوبي پاسداري كرده اند. از جمله عالمان دردآشنايي كه در دهه هاي اخير بر اين امر اهتمام ورزيده و در زدودن بر چسب هاي ناروا و تحريف از حركت عاشورا و نشان دادن چهره سازنده آن مجاهده كرده است استاد شهيد آيت الله مرتضي مطهري است.

درس آموزي از عاشورا از يك سو و پاسداري آن از خطر تحريف از جمله محورهاي مورد توجه ايشان از تفسير و تحليل اين قيام است كه به ترتيب در اين مقاله بازگو شده است.