بازگشت

عوامل نارضايتي سيستمي و حكومتي


فـساد اداري: مردم از وجود فساد در برخي ادارات گلايه دارند. آنها از ضعف قاطعيت نظام در بـرخـورد بـا مـفـسـدان گـلايـه مـي كـنـنـد. در ايـن خـصوص لازم است سيستم اطلاعاتي پيشرفته اي براي مقابله با فساد اداري و برخورد قاطعانه با باندهاي فساد كه بخش قـابـل ملاحظه اي از بودجه ملّت را مي مكند ايجاد شود و يا اين كه وزارت محترم اطلاعات، اين وظيفه را برعهده گيرد.

تـجـمـّل گـرايـي برخي از مسئولين: هم امام و هم مقام معظم رهبري بارها از مسئولين نظام خـواسـتـه انـد كـه از تـجـمـّل گـرايـي بپرهيزند كه متأسفانه عده اي گوش نداده اند و مـوجـبـات نـارضـايـتـي بسياري از مردم را فراهم ساخته اند. بسيار خوب است كه از جانب دولت مـسـئولي بـراي رسـيـدگـي بـه شـكـايـات مـردم در خـصـوص تـجـمـّل گـرايـي بـرخـي از مـسـئوليـن مـشـخـص شـود و چـنـيـن مـسـئولي حـتي اگر از راه حـلال تـجـمـّل گـرايـي كـرده بـود، پس از يك يا دو بار هشدار، در صورت عدم اصلاح، عزل شود.

ضـعـف سيستم تأمين اجتماعي: هر چند سيستم تأمين اجتماعي در كشور ما به سرعت رو به پـيـشـرفت است اما هنوز مردم نارضايتي هاي زيادي درخصوص ميزان كارآمدي دفترچه هاي بيمه، بيمه بيكاري و... دارند.

ضـعـف در قـاطعيت نسبت به برخورد با مفسدان: برخي از مردم معتقدند كه نظام آنچنان كه بايد و فرضاً شبيه چين كه رشوه گيرندگان را اعدام مي كند، در برخورد با مفسدان از خـود قـاطـعـيـت لازم را نـشان نمي دهد. مي دانيم كه مقام معظم رهبري بارها از مسئولين نظام خـواسته است تا برخورد قاطعانه با مفسدان داشته باشند و مي دانيم كه اقداماتي هم در اين خصوص انجام شده است، اما اين اقدامات هنوز نظر مثبت مردم را جلب نكرده است.

ضـعـف در ديـپـلمـاسي خارجي: برخي از مردم بر اين باورند كه دستگاه ديپلماسي كشور بـه انـدازه كـافـي در شـكـار فرصت ها براي دفاع از منافع كشور اسلامي ايران پويا نيست و بايد چالاكتر از اين عمل كند.

احـسـاس نـاامني: تعدادي از مردم از مشكلات امنيتي ناراحت هستند كه خوشبختانه با افزايش امكانات پليس، اميد است اين احساس ناامني تا حد زيادي از بين برود.

ضـعف توجه به نقش دين: به عنوان مثال، در سيستم اقتصادي كشور، نه اقتصاد اسلامي مـحـض حـاكـم اسـت، نـه اقـتـصـاد غربي محض و نه اقتصاد شرقي محض. آنچه حاكم است تركيبي از اين سه است و يكي از مهمترين دلايل ضعف در كاركرد سيستم اقتصاد كشور همين تـركيب نابجا است. اين تركيب نابجا، با آفرينش عملكرد ضعيف خود در حوزه هاي مختلف سـيـاسـي، فـرهـنـگـي و اجـتـمـاعـي اثـر گـذاشته، موجب تشديد نارضايتي ها مي شود. تـوصـيـه مـا ايـن اسـت كـه با كمك جمعي از محققان حوزه علميه قم كه در خصوص اقتصاد، كـارهـاي تـحـقـيـقـاتـي خـوبـي انجام داده اند سيستم اقتصادي كشور بر بنياد اسلام محض بازنگري گردد و از اين حالت التقاطي خارج شود.

ضـعـف فـرهـنـگ انـتـقادپذيري: فرهنگ انتقادپذيري در جامعه ما متأسفانه ضعيف است و ما بـجـاي آن كـه بـه مـنـتقدان بها دهيم و آنها را بهترين دوستان خود بدانيم، از آنها ابراز تنفر مي كنيم و جذب افرادي مي شويم كه فقط چاپلوسي و تملّق گويي را آموخته اند. ايـن روش ‍ غـلط، مـنجر مي شود به اين كه نقاط ضعف ما پنهان بماند و به موقع اصلاح نـگـردد و در نـتـيـجـه، در دراز مـدّت، آثار خود را در قالب بروز نارضايتي هاي مردمي نشان دهد. يك ضرب المثل ژاپني مي گويد (عيب ها را بايد فرياد كشيد.) ما با اين روش مـوافـق نـيـسـتـيـم و مـعـتـقـديـم كـه عـيـب هـا را بـايـد خـصـوصـي بـه خـود فرد گفت و راه حل هم ارائه داد.

ضـعـف در سـيـسـتـم جـمـع آوري و اجـراي پـيـشنهادات: ما مردم بسيار تيزهوشي داريم كه بـسـيـاري از آن هـا پـيشنهادات فراواني براي حل مشكلات مختلف كشور به ويژه در حيطه اقـتـصـاد دارنـد. مـتـأسـفانه سيستم قدرت مندي براي جمع آوري، دسته بندي و پيگيري اجـراي ايـن پـيـشنهادات و نيز پرداخت جوايز متناسب به پيشنهاددهندگان ايجاد نشده است. ايـن امـر از يـك سـو، توان دولت را براي حل مشكلات كاهش داده است و از سوي ديگر، سبب نارضايتي و احساس عدم مشاركت مردم شده است.