بازگشت

عوامل معرفتي و نگرشي


بـحـران هـويـت: نـسل جوان كشور اگر خودش را نشناسد، كشورش را نشناسد و افتخارات ديـن و كـشـورش را نـدانـد، هـدف مشخّص را تعقيب نكند و نسبت به آينده اميدوار نباشد دچار بـحـران هـويـت شـده اسـت كـه هـم بـراي خـودش و هـم بـراي خـانـواده، جـامـعـه و نـظـام مـشكل درست خواهد كرد. بايد دقت كرد كه جوان سه خصلت مهم دارد: انرژي، اميد و ابتكار. همه سازمان ها و نهادهايي كه در خصوص جوانان احساس مسئوليت مي كنند لازم است براي هدايت صحيح اين سه خصلت برنامه ريزي كنند.

احـسـاس نـيـافـتـن پـاسـخ بـه مـوقـع و قـانـع كـنـنـده بـراي سـؤالات: مـردم بـه ويـژه نـسـل جـوان نـيـاز دارنـد كـه پـاسـخ سـؤالات خـود را در زمـيـنـه هـاي سـياسي، اعتقادي، خـانـوادگـي و... به سرعت و به صورت قانع كننده و با زباني ساده و روان و مختصر دريـافـت كـنـنـد. نـيـافـتـن بـه مـوقـع پـاسـخ مـنـاسـب مـوجـب مـي گـردد سـؤال يـا شـبـهـه در ذهـن جـوان بـه تـدريـج بـزرگ شود و بعد خداي نخواسته به انحراف فكري او بينجامد و اسباب نارضايتي او و اطرافيان را فراهم سازد. بسيار پسنديده است اگـر سازمان هاي فرهنگي ما در تعامل با يكديگر به سيستمي بينديشند كه بتواند به اين نياز نسل نو پاسخ مناسب ارائه كند.

ضـعـف آشـنـايـي بـا دين و مذهب: برخي از دانشجويان انتقاد مي كنند كه دروس ديني ما از راهـنـمـايـي تـا دبـيـرسـتـان و دانـشـگـاه، تـنـوع جـدّي نـدارد و بـيـشـتـر مـسـائل خـاصـي را بـا زبـان هاي مختلف توضيح مي دهد كه در جمع نوع حالت تكرار را براي دانشجو پديد مي آورد و بسياري را از دروس معارف زده مي سازد. به نظر مي رسد سـازمـان هـايـي كه تدوين اين گونه كتب را در دست دارند لازم است ابعاد مختلف دين را در سـال هاي مختلف معرفي كنند و از تكرار مملّ كه اسباب نارضايتي مي شود بپرهيزند. از سـوي ديـگـر، نـتيجه اين ضعف آشنايي سبب شده است تا انديشه هاي انحرافي غربي در تـعـدادي از جـوانان ما طرفدار بيابد و رفتاري را بيافريند كه اسباب نگراني مردم را فراهم سازد.

در نـظـر گـرفـتـن شـرايـط زمـان و مـكـان هـنـگـام اجـتـهـاد: نـسـل جـوان امروز، از آنجا كه نسلي تحصيل كرده و عمدتاً دانشگاهي است نسلي پرسشگر اسـت كـه مـي خـواهـد دليـل هـمـه چـيـز را بداند. اين درست است كه بسياري از احكام شرعي تـعـبـّدي اسـت و دليـل آنـهـا فـقـط اطـاعـت از خـداونـد است. امّا، همان طور كه در كتبي نظير علل الشرايع مي يابيم، معصومين (ع) دلايل پاره اي احكام شرعي را ذكر كرده اند. بيان اينها براي نسل جوان، بويژه اگر با زبان نرم و روز انجام پذيرد مي تواند بسياري از ابهام ها را از ذهن نسل جوان ما بزدايد.

احـسـاس اخـتـنـاق: مـتـأسـفـانـه بـرخـي بـرخـوردهـاي تـنـد بـا سـؤالات نـسـل جـوان سـبـب شـده است تا برخي از جوانان نسبت به طرح سؤالات خود احساس آزادي نـكـنـنـد كـه ايـن مـسـأله امـر خـطـرنـاكـي اسـت زيـرا سـؤال اگـر بـه مـوقع و در مقابل شخص مطلّعي اگر مطرح نشود، اغلب فراموش نمي شود و مـمـكـن است به انحراف فرد بينجامد. آنچه در اين ارتباط حائز اهميت است آموزش نحوه سؤال كـردن اسـت. نـكـاتـي مانند پرهيز از اهانت، لجاجت و نيز طرح واضح و صادقانه سؤال اصلي لازم است آموزش داده شود.

ضـعـف آگـاهـي از واقـعيت ها: از جمله حقوق مردم در نظام اسلامي اين است كه بايد نسبت به كـليـه خـبـرهـا ـ مـگـر خـبـرهـاي نـظـامـي و امنيتي ـ آگاه شوند. ضعف آگاهي مردم نسبت به عـلل واقـعـي اتـخـاذ بـرخـي از تـصـمـيـمـات دولت يـكـي از دلايل نارضايتي هاست. مسئولين محترمي كه سياست هاي خبري كشور را تعيين مي كنند لازم است به اين نكته مهم عنايت خاصي داشته باشند.