بازگشت

ترس و نگراني


خـوف از شـكـنـجـه و از دسـت رفتن دارايي و اموال و يا ترس از كشته شدن آفتي است كه انـجـام تـعـهد ديني عالمان راستين را در هدايت مردم به سوي رستگاري به فراموشي مي سـپـارد. تـاكـنـون بـسـيـاري از جـنـبـش هـاي اسـلامـي بـه دليـل تـرس مـردم و بـرخـي از عـلمـا از كـشـتـه شـدن و يـا بـراي حـفـظ امـوال و مـوقـعـيـت اجـتـمـاعـي خود به شكست انجاميده است. در دوران مبارزات ملت ايران به رهبري حضرت امام عليه رژيم ستم شاهي نيز تعدادي از مبارزان و خواص حق به اين لغزش دچـار شـدنـد و بـر اثر ترس و وحشتي كه سازمان جهنمي ساواك براي آنان پديد آورده بـود از صـحـنـه مـبـارزه خـود را كـنـار كـشـيـدنـد و بـراي حـفـظ جـان و مال خويش سكوت اختيار كردند. امام مي فرمايد:

در طـول ايـن نـهـضـت اشـخاصي را، بسيار هم مردم نمازخوان و ملا و معتبر و اينها، لكن در هـمـان يـورش اول كـه سـازمـان امـنـيـت (ساواك) برد و يك دسته اي را اذيت كرد و زد، راحت طلبي را برداشتند و انتخاب كردند و كنار نشستند. [1] .

مقام معظم رهبري درباره تأثير ناگوار ترس خواص حق از انجام مسؤوليت قيام و مبارزه مي فرمايد:

... خواص طرفدار حق در يك جامعه آن چنان مي شوند يا اكثريت قاطعشان آن چنان مي شوند كـه بـراي شـان دنـيـاي خـودشـان اهميت پيدا مي كند، از ترس جان و از ترس از دست دادن مال، از ترس از دست دادن مقام و پست، از ترس منفور شدن، از ترس تنها ماندن حاضر مي شوند حاكميت باطل را قبول كنند. و در مقابل بـاطـل نـمـي ايستند و از حق طرفداري نمي كنند و جانشان را به خطر نمي اندازند، وقتي كه اين طور شد، شهادت حسين بن علي با آن وضع آغاز مي شود. [2] .

حضرت علي (ع) درباره علت و ريشه عنصر ترس در وجود برخي مؤمنان مي فرمايد:

شِدَّةُ الْجُبْن مِنْ عَجْزِ النَّفْسِ وَ ضَعْفِ الْيَقينِ [3] .

ترس شديد، برخاسته از ناتواني نفس و ضعف يقين به خداوند است.


پاورقي

[1] نور، ج 15، ص 46.

[2] گزيده اخبار، ص 12.

[3] غرر الحکم، ج 4، ص 185.