بازگشت

امام حسين در زمان معاويه


حـضـرت امـام حـسـن (ع) در سـال پـنـجـاه هجري به شهادت رسيد، و مسئوليت رهبري وامامت شـيـعـيـان بـه حـضـرت امـام حـسين منتقل گرديد، كه در اين ايّام زمام سلطنت و حكومت در دست مـعـاويـه بـود. خـامـس آل عـبـا بـه مـدّت ده سـال (از سال 50 تا 60 هجرت) با معاوية بن ابي سفيان دست و پنجه نرم كرد، و هر از گاهي به وسيله نامه، خطابه، پيك و... به او هشدار داد، ولي هرگز بر ضدّ او قيام تند ننمود، و صلح امام حسن را محترم داشت.

مـردم كوفه بعد از شهادت امام حسن، به امام حسين نامه نوشتند، و در آن نامه ضمن عرض تسليتِ شهادتِ امام مجتبي، از او خواستند به كوفه بيايد، و بر ضدّ معاويه قيام كند، و اضـافـه كـردنـد كـه مـردم عـراق بـا تـمـام تـوان از او حـمايت خواهند كرد! ولي امام حسين نپذيرفت و افزود:

مصالحه برادرم امام حسن در راه رشد و رستگاري مردم، انجام گرفته، و تا معاويه زنده هست من آن را نقض نخواهم كرد! [1] .

رفت و آمد مردم عراق به مدينه بيشتر شد، و حاكم آن شهر (مروان) را نگران ساخت، از ايـن جـهـت او براي معاويه نامه نوشت كه: شيعيان علي با حسين رفت و آمد مي كنند، و من از آينده نگران هستم نظر خود را براي من بنويس.

معاويه براي مروان نوشت:

بـَلَغـَنـي كِتابُكَ وَ فَهِمْتُ ما ذَكَرْتَ فيهِ مِنْ اَمْرِ الْحُسَينِ فَاِيّاكَ اَنْ تَتَعَرَّضَ لِلْحُسَيْنِ في شَيْءٍ،فَاتْرُكْ حُسَيْناً ما تَرَكَكَ... [2] .

نامه ات در مورد حسين به دستم رسيد و از مضمون آن آگاه شدم، مواظب باش كه متعرّض او نباشي، و تا حسين با ما كاري ندارد، ما با او مشكلي نخواهيم داشت. [3] .


پاورقي

[1] ارشاد، شيخ مفيد، ج 3، ص 32.

[2] جلاء العيون شبّر، ج 2، ص 32، انساب الاشراف، ج 3، ص 151.

[3] برگرفته از سيماي امام حسين (ع)، علي اکبر بابازاده، صص 44 ـ 47.