بازگشت

جعل حديث


معاويه افرادي را صرفا براي جعل حديث استخدام كرده بود كه از معروف ترين آن ها مي توان به سمرة بن جندب، ابو هريره، عمروبن عاص، مغيرة بن شعبه و عروة بن زبير اشاره كرد. احاديث زيادي توسط اين عده در فضايل معاويه و تيره اموي قريش و مذمت بني هاشم به ويژه علي عليه السلام ساخته شد و حتي مكتب تاريخ نگاري شام كه به درستي بايد مؤسس آن را معاويه دانست اساسا با هدف مذكور تاسيس شد. در ميراث مكتوب تاريخ نگاران شامي تهمت هاي ناروايي برخاندان عصمت و طهارت وارد شد تا آن جا كه قيام امام حسين عليه السلام براي احياي سنت نبوي صلي الله عليه وآله وسلم، به عنوان شورشي معرفي گرديد كه نظم عمومي جامعه اسلامي را بر هم زده و موجب اغتشاش شده است. و در مقابل به جاي محكوم كردن يزيد به دليل آن همه اعمال ضد ديني اش رفتار او را با اين توجيه كه عمل به «اجتهاد» كرده است تصديق و تاييد كردند. [1] .

معاويه براي مخدوش كردن چهره علي عليه السلام چهارصدهزار درهم به سمرة بن جندب داد تا بگويد آيه «و من الناس من قوله في الحياة الدنيا... و هو الدالخصام » درباره علي عليه السلام نازل شده است. [2] به واسطه همين تبليغات مسموم بود كه پذيرش شهادت علي عليه السلام در محراب عبادت براي شاميان بسيار مشكل مي نمود. [3] .


پاورقي

[1] ابن کثير دمشقي در «البداية و النهاية‏» عملکرد يزيد را کاملا توجيه کرده است.

[2] ابن ابي الحديد، شرح نهج البلاغه، تحقيق محمد ابوالفضل ابراهيم(مصر، دارالاحياء الکتب العربي، 1387 ق) ج‏1، ص 361.

[3] ابن ابي الحديد بابي را تحت عنوان «احاديثي که معاويه با تحريک عده‏اي از صحابه و تابعين در ذم علي جعل کرده‏» در کتابش آورده است (شرح نهج البلاغه، ج‏4، ص‏63).