بازگشت

تحريف در مراسم عاشورا


عزاداري سيدالشهدا (ع) به علت بركات و آثار بي شماري كه دارد، مورد تهاجم دشمنان اسلام و آن حضرت بوده و خواهد بود. درتاريخ، گروه ها و افراد بسياري به شكل هاي گوناگون، همت و تلاش خود را براي از بين بردن شعاير حسيني و محو آثار و بركات آن، به كار گرفته اند، در گذشته، حكام اموي و عباسي و در عصر حاضر، گروهاي وهابي مسلك را مي توان نام برد.

پرواضح است كه اين تبليغات، نه تنها در شور و شوق دلباختگان حسيني اثر منفي ندارد، بلكه اثر مثبت نيز دارد؛ اما گاهي برخي رفتارهاي شيعيان و عاشقان آن حضرت، به عنوان عزاداري سبب مي شود كه اين فرهنگ غني و ژرف، به انحراف كشيده شود. از اين رو، بر عالمان ديني و عاشقان حسيني فرض است كه براي جلوگيري از تحريف اين مراسم بكوشند و در اين راه، از هرگونه افراط و تفريط بپرهيزند.

خوشبختانه بسياري از فقها و عالمان دلداده و آگاه، به اين مسأله حساسيت نشان داده و در موارد مختلف، برخي از تحريفات را تبيين كرده اند، كه از جمله، حضرت امام خميني شهيد مطهري [1] و مقام معظم رهبري را مي توان نام برد مقام معظم رهبري در ارتباط با عزاداري مطالب فراواني را گوشزد كرده اند؛ از جمله:

«اين عزاداري هاي سنتي، مردم را به دين نزديك مي كند...اين يك كار غلطي است كه عده اي قمه ها را بگيرند به سر خود بزنند و خون بريزد. اين كار يعني چه؟...

ما نبايد كاري بكنيم كه جامعه اسلامي برتر، يعني جامعه محب اهل بيت (ع) كه مفتخر به نام مقدس ولي عصر - ارواحناه فداه - است به نام حسين بن علي (ع) و به نام اميرالمؤمنين (ع)در نظر مسلمانان عالم و غيرمسلمانان، به عنوان يك گروه آدم هاي خرافي بي منطق معرفي بشود». [2] .

انديشمندان و فقهاي روشن ضمير، در طول تاريخ، با حساسيت تمام، موضوع تحريفات عاشورا را پي گرفته و هشدارهاي لازم را داده اند؛ از جمله، آية الله سيد محسن امين مي نويسد:

«بزرگ ترين گناهان اين است كه انسان بدعت ها را به جاي مستحب گرفته و يا امور مستحبي را بدعت وانمود كند. امور نهي شده، كه در عزاداري ها فراوان اتفاق مي افتد، از قرارزير است:

1. كذب و دروغ گفتن؛ 2. آزار نفس و اذيت كردن بدن، كه همان قمه زدن و شاخ حسيني است...حرام بودن اين امور، عملاً و فعلاً ثابت است. 3. جيغ زدن و فريادهاي بلند زنان، كه علاوه بر زشت بودن آن، اصلاً گناه و معصيت است. 4. داد و فرياد و نعره هاي وحشيانه با صداهاي نكره؛ 5. غير از اين ها آن چه به نام دين در اين گونه مجالس، موجب آبروريزي و هتك حرمت فوق العاده دين مي شود و حد مرزي نيز نمي توان براي آن شمرد». [3] .


پاورقي

[1] از شهيد مطهري نوشته اي با نام تحريفات عاشورا منتشر شده که بسيار سودمند است.

[2] سخنراني معظم له درباره مراسم عاشورا و مقابله با اعمال خرافي، سال 1373ي.

[3] سيد محسن امين، التنزيه في اعمال الشبيه، ص 7.