بازگشت

سخت نبودن دين


دين اسلام دست انداز ندارد، دين زندگي است، حرج، ضرر و... در اين مكتب نيست. هدف شارع مقدس اين است كه بندگان خدا با عمل به قوانين اين مكتب، دنيا و آخرت آباد داشته باشند.

اين معنا از تساهل در متن دين قرار دارد و روايات شريعت سمحه ي سهله مربوط به اين نوع از تساهل است:

«و ما جعل عليكم في الدين من حرج؛ [1] .

و برايتان در دين هيچ تنگنايي پديد نياورد».

بر اساس اين آيه و ده ها روايت، فقها قاعده اي با عنوان «قاعده ي


لا حرج» در كتاب هاي فقهي آورده اند كه مضمون آن اين است كه هر تكليفي كه براي انسان شاق بوده و انجام دادن آن همراه با مشكلات فراوان باشد از دوش انسان برداشته شده است، به عنوان مثال:

الف) نماز بايد مسبوق به طهارت وضو يا غسل باشد ولي اگر كسي آب نداشت يا استعمال آن برايش مضر بود، بايد با تيمم نماز بخواند. [2] .

ب) در باب روزه، همه مكلفند در ماه رمضان، اگر مسافر نباشند، روزه بگيرند، اما اگر كسي مريض يا مسافر بود، روزه ي ماه رمضان بر او نيست و بعدا بايد آن را قضا كند. [3] .

ج) در باب جهاد، تكليف آن است كه همه در اين فريضه ي مقدس شركت كنند، اما همين تكليف از افراد ناتوان برداشته شده است. [4] .

اين استثنا مخصوص «جهاد» است اما در مسأله دفاع هر كس به قدر توانايي خود بايد از كيان اسلام و نظام اسلامي دفاع كند و هيچ استثنايي در اين زمينه وجود ندارد.

د) در حج، «قرباني» روز عيد قربان در منا از واجبات است، اما كساني كه توان تهيه ي قرباني را ندارند، ده روز روزه با تفصيلي كه در كتاب هاي فقهي گفته اند جاي آن را مي گيرد. [5] .

اين ها برخي از جلوه هاي آسان گرفتن دين براي مردم است و به حق دين زندگي بايد چنين باشد كه:


«ان هذا القرآن يهدي للتي هي أقوم؛ [6] .

اين قرآن به بهترين و استوارترين راه ها هدايت مي كند».


پاورقي

[1] حج (22) آيه‏ي 78.

[2] مائده (5) آيه‏ي 6.

[3] بقره (2) آيه‏ي 184.

[4] فتح (48) آيه‏ي 17. نيز در اين زمينه رک: سوره توبه (9) آيه‏ي 91.

[5] بقره (2) آيه‏ي 196.

[6] اسراء (17) آيه‏ي 9.