بازگشت

پيري زودرس


پيري طبيعي يكي از دوران زندگي بشر مي باشد كه از طرف خداوند براي هر انساني مقدر شده و با سپري شدن زمان، نيرو و توان تدريجا رو به پيري و فرسودگي مي رود و اين نكته را مي توان اشاره مي كند.

الله الذي خلقكم من ضعف ثم جعل من بعد ضعف قوة ثم جعل من بعد قوة ضعفا و شيبة. [1] .

انسان ابتداء دوران كودكي دارد. آنگاه به دوران جواني مي رسد پس از آن پيري او را در آغوش مي گيرد.

جالب توجه اين است كه آيه بجاي اينكه نامي از كودكي ببرد كلمه ي ضعف و ناتواني كودك را نام برد ولي در پايان نامي از پيري مي برد چونكه زمان پيري نزديك شدن به مرگ است و براي شخص پير، هر لحظه در انتظار مردن بودن ناگوار و بسيار تلخ


است خصوصا انسانهايي كه ايمان كافي و لازم را ندارند بيشتر در رنج بسر مي بردند.

اما پيري زودرس داراي عوامل و عوارضي است كه رهبران گرامي اسلام در قرون پيش به قسمتي از آن علل اشار نموده و پيروان خود را از آنها بر حذر داشته اند.

1. عدم رعايت اصول بهداشت مثل سوء تعذيه. اعتبارات، مسكن غير بهداشتي، تنفس ناسالم، كار بيش از حد، افراط در اعمال غريزه ي جنسي، زياده روي در خوراك و آنچه كه انسان را فرسوده مي كند.

2. غصه و اندوه: امام موسي بن جعفر عليه السلام فرمودند: كثرة الهم تورث الهرم. غصه و اندوه زياد پيري مي آورد. [2] .

3. غضب و انواع تمايلات شيطاني، اگر بخواهد اعال گردد و انسان درصدد بكارگيري هوي و هوسهاي نامعقول باشد، كهنسالي او زود مي رسد. در اين زمينه به تحقيقات دانشمند محترم محمد تقي فلسفي در كتاب بزرگ سالان مراجعه كنيد ما فقط خواسته ايم بيان امام عليه السلام را شرح دهيم كه اگر امام عليه السلام مي فرمايد بني هاشم زودتر پير مي شود بخاطر عوارضي است. عمده ترين عامل همان غصه و اندوه بسيار است كه اينان راجع به دين و جامعه مسلمين در سينه ي خودشان حبس مي كنند و هميشه در فكر احياء افكار خاموش دنيايند.


پاورقي

[1] روم /54.

[2] تحف العقول، ص 403.