بازگشت

عاشورا نمونه اي از شعائر الهي


نخست كلمه ي «شعائر» بررسي مي شود آنگاه شواهدي پيرامون اينكه عاشورا بعنوان شعائر الهي است ذكر مي شود.

شعائر جمع شعيرة به معني پرچم و علامت مي باشد چنانكه شعار و نشانه در جنگ پرچمي است كه طرفين نصب مي كنند و اگر در تظاهرات و راهپيمائيهائي كه بر عليه دولت يا حزبي صورت مي پذيرد با پلاكارتها و پرچمها نباشد آن تظاهرات را آرام و همراه با سكوت تلقي مي كنند ولي جمعيتي كه با فريادها و نوشته هائي كه حاوي مخالفت با دولت باشد آنرا شعار گويند.

در واقع پرچم مخالفت آنان همراه با گره گردن مشتها و فرياد زدن ها و گفته ها مي باشد قرآن [1] صفاء و مروه را از شعائر خداوند مي داند.

ان الصفاء و المروة من شعائر الله

بدرستي كه سعي صفا و مروه از نشانه هاي خداست.


چون حاجي وقتي كه از كوه صفا به مروه بصورت هروله كنان هفت بار سعي انجام مي دهد بيانگر واقعه تاريخي است كه در عصر بناي كعبه بوقوع پيوست. آن زماني كه ابراهيم عليه السلام هاجر و كودك خود اسماعيل را در وادي لم يزرع به وديعه الهي مي سپارد و با ايمان قوي و قلب آهنين از همسر و نور چشم خود دل مي كند سپس هاجر در زير لواي معرفت متعهد مي شود به گونه اي كه از فرط تشنگي كودكش از صفا به مروه و از مروه به صفا به دنبال آب مي دود ناگاه چشمه اي به قدرت خداوند در اثر برخورد پاي كودك به زمين باز مي شود و امروز مركز تجمع ميليونها عاشق و شيفته به خداي كعبه مي شود.

وقتي كه صفا و مروه از شعائر خدا است آيا حسين عليه السلام كه از كعبه بالاتر است بر طبق بيان مرحوم شوشتري در خصائص الحسينيه از حديث المومن اعظم درجة من الكعبة استنباط مي فرمايد او خون خداست و درخت اسلام را با خون خودش آبياري نمود با توجه به استنباط ايشان آيا نمي توان ايام عاشورا را از شعائر محسوب نمود؟ با شواهدي كه در تثبيت آن ارائه مي شود دقت بفرمائيد -


پاورقي

[1] بقره 158- محقق محترم آيةالله مکارم شيرازي در تفسير نمونه ج 1 ص 539 چنين نوشت: «شعائر» جمع «شعيرة» به معني علامت است و «شعائر الله» علامتهائي است که انسان را به ياد خدا مي‏اندازد و خاطره‏اي از خاطرات مقدس را در نظرها تجديد مي‏کند.