بازگشت

نامه ي حضرت در جواب حسن بصري در معناي «قدر»


از سوي خداوند به ما اهل بيت عنايت ويژه اي شده است، بنابراين، از آنچه برايت در مورد «قدر» شرح مي دهم تبعيت نما.

همانا هر كسي كه به خير و شر «قدر» ايمان نداشته باشد، كاملا كافر شده است و هر كس معاصي را به ذمه الهي بيندازد، پس گناهي بزرگ مرتكب شده و به خداوند، افترا بسته است، همانا خداوند با كراهت بندگي نمي شود و با زور و جبر مورد عصيان نمي گردد، و بندگان را به هلاكت نمي افكند وليكن اوست مالك آنچه دارند و تواناست بر آنچه خود به آنها توانايي داده است. اگر مطيع خداوند شدند، خداوند از بندگي آنها جلوگيري نمي كند و اگر دنبال معصيت رفتند، مي تواند بر آنها منت گذارد و ميان آنها و گناه فاصله اندازد.

و اگر چنين نكند، او نبوده كه آنها را به گناه واداشته است، و آنها را بر گناه مجبور نكرده است، پس از آن كه آنها را متوجه نموده، و به آنان بيم داده است، و حجت را بر آنان تمام كرده و به آنها طاقت و تمكين عنايت نموده و راه رسيدن به آنچه كه دستور داده، و از آنچه نهي فرموده است را او به بندگان خود نشان داده و اين قدرت را عنايت فرموده كه با فرمان الهي آنچه را كه نفستان مايل نباشد، انجام ده و با نهي الهي آنچه را نفستان مايل باشد انجام ندهيد.

حمد و ستايش مقبول مخصوص خدايي است كه بندگان خود را براي اطاعت اوامرش، قوي و نيرومند آفريد كه با آن، قادر به انجام اوامر و نواهي او مي باشند و عذر كساني كه در اثر عجز قادر به انجام آنها نيستند مي پذيرد.