بازگشت

گفتاري پيرامون اربعين آن حضرت


در ميان شيعه روز اربعين سيدالشهداء عليه السلام، كه روز بيستم ماه صفر است شهرت بسيار دارد، عموماً آن روز را روز ورود اهل بيت عليهم السلام پس از رهايي از اسارت شام به كربلا مي دانند، و از ائمه عليهم السلام زيارت مخصوصي براي آن روز وارد شده است.

از علماء اماميّه تا قرن هفتم هجري هيچكس در اين مورد شبهه و اشكالي وارد نكرده است، اولين كسي كه در اين زمينه سخن گفته و استبعاد كرده سيد اجل رضي الدين علي بن طاووس قدس سره در كتاب اقبال الاعمال مي باشد.

مرحوم سيد بن طاووس كه از علماي قرن هفتم هجري است در كتاب «لهوف» گويد:

«آنگاه كه خاندان امام حسين عليه السلام از شام بازگشته و به عراق رسيدند، به راهنماي كاروان گفتند: ما را از راه كربلا ببر، آنان حركت كردند تا به قتلگاه رسيدند، ديدند جابر بن عبدالله انصاري و جمعي از بني هاشم و مرداني از اولاد پيامبر براي زيارت قبر امام حسين عليه السلام آمده اند، پس همگي به يك هنگام در آن سرزمين گرد آمدند و با گريه و اندوه و سينه زني با هم ملاقات كردند، و مجلس عزائي كه دلها را جريحه دار مي كرد برپا نمودند و زناني كه در آن نواحي بودند جمع شدند و چند روزي به همين منوال گذشت». [1] .

فقيه ابن نما در مثيرالاحزان گويد:

«آنگاه كه خاندان امام حسين عليه السلام به كربلا رسيدند جابر بن عبدالله انصاري و گروهي از بني هاشم را ديدند كه براي زيارت امام حسين عليه السلام آمده بودند، پس با ناله و اندوه در اين مصيبت با يكديگر ملاقات كردند». [2] .

سيد بن طاووس و ابن نما گرچه به روز ورود تصريح نفرموده اند، ولي بدون شك مرادشان از رجوع و مرور زنان و خاندان امام حسين عليه السلام به كربلا و ملاقات با جابر بن عبدالله در اربعين بوده و كسي در غير روز اربعين بيستم صفر سال 61 هجري ملاقات آنها را ننوشته است.

عموم مورّخين و ارباب مقاتل نيز اتفاق دارند كه تشرف جابر بن عبدالله به زيارت سيدالشهداء عليه السلام در اربعين اول بوده، و رسيدن اسراء اهل بيت و امام سجاد عليه السلام به كربلا و ملاقات با جابر، كه اين بزرگان تصريح مي فرمايند بدون شك نظرشان در همان موقع تشرف جابر است.

ابوريحان بيروني رياضي دان مشهور قرن چهارم در كتاب الآثار الباقية تصريح كرده كه در روز بيستم ماه صفر سر مبارك امام حسين عليه السلام را به بدنش ملحق كردند و چهل نفر از اهل بيت او پس از مراجعت از شام قبرش را زيارت كردند.


پاورقي

[1] لهوف: 86.

[2] مثيرالاحزان: 59.