بازگشت

شرط قبولي عبادت


325. دعائم الإسلام: به امام حسين عليه السلام گفته شد: عبد اللَّه بن عامر، [1] امروز، فلان مقدار صدقه داد و فلان تعداد، بنده آزاد كرد.

فرمود: «حكايت عبد اللَّه بن عامر، حكايتِ دزدي است كه از حاجيان مي دزدد و سپس، آنچه را دزديده، صدقه مي دهد. صدقه پاكيزه، صدقه كسي است كه بر پيشاني اش عَرَق نشسته و چهره اش غبار گرفته باشد».

به امام صادق عليه السلام گفته شد: منظور ايشان كه بود؟

فرمود: «مقصودش علي عليه السلام بود [كه از دست رنجِ خويش، نه از بيت المال، صدقه مي داد] ».

326. تاريخ أصبهان - به نقل از ابو اسحاق، از امام حسين عليه السلام -: پيامبرصلي الله عليه وآله فرمود: «كسي كه مالي را از حرام به دست مي آورد و سپس، آن را صدقه مي دهد، از او پذيرفته نمي شود، مگر مانند [قبوليِ صدقه] زن زناكاري كه مزد زنايش را به بيماران، صدقه مي دهد!».


پاورقي

[1] عبد اللَّه بن عامر بن کريز بن قُرَشي عبشمي، پس از ابو موسي اشعري، کارگزار عثمان در بصره بود. عثمان، او را پس از عثمان بن ابي العاص به حکومت سرزمين فارس، منصوب کرد. عبد اللَّه تا زمان کشته شدن عثمان، حاکم بصره بود و زماني که خبر قتل عثمان را شنيد، هر چه از بيت المال در اختيار داشت، با خود برداشت و به مکّه رفت. وي، بار ديگر در دوران معاويه، سه سال حاکم بصره شد. عبد اللَّه بن عامر، در زمان پيامبر خدا به دنيا آمد و گفته‏اند در سال 57 و يا 58 هجري از دنيا رفت (اُسد الغابة: ج 3 ص 288 ش 3033، الطبقات الکبري: ج 5 ص 44).