بازگشت

مكان دعا


بي شك ، مكان ها در اجابت دعا تأثير فراواني دارند كه بهترين مكان ها براي دعا مساجد و بالاترين مساجد، مسجدالحرام و كنار كعبه و غير از مساجد زير گنبد حائر حسيني در كنار ضريح حضرت اباعبدالله و هم چنين صحراي عرفات كه از مكان هاي مقدس است و دعا در آن به اجابت مي رسد و پيامبران الهي در آن جا به استغاثه نزد پروردگار پرداختند. بنابر آن چه از تفسير البرهان نقل شده كه حضرت آدم (ع) به راهنمايي و دستور جبرئيل (ع) در روز عرفه ، وقوف در عرفات نمود و در هنگام عصر اين كلمات را بر زبان جاري مي ساخت :

«سبحانك اللهم وبحمدك لا اله الاّ انت عملت ُ سوء و ظلمت نفسي و اعترفت بذنبي اغفرلي إنّك انت الغفور الرّحيم ». وتا به هنگام غروب آفتاب هم چنان دستش رو به آسمان بلند بود و با تضرّع اشك مي ريخت .

از جمله پيامبران كه در عرفات وقوف داشت ، حضرت ابراهيم (ع) بود كه پيك وحي الهي ، مناسك حج را به او آموخت و حضرت ابراهيم (ع) در برابر مي فرمود: «عَرفْت ُ عرفْت ُ؛ شناختم ، شناختم .»

و نيز دامنه كوه عرفات ، در صدر اسلام كلاس صحرايي پيامبر بزرگوار اسلام (ص) بود و بنا بر گفته مفسّران ، آخرين سوره قرآن در صحراي عرفات بر پيغمبراكرم (ص) نازل شد.

دعاي عرفه : در اين دعا كه در عصر روز عرفه تا هنگام غروب آفتاب ، از حلقوم بهترين خلايق در بهترين زمان ها و مكان ها و در بهترين حالات خارج شد، مجموعه اي از معارف و حقايق و فشرده اي از ايمان و اقرار و گوشه اي از برشماري نعمت هاي الهي وقصور بندگان و درخواست ها و نيازهاي بندگان و غنا و الطاف بي پايان الهي بود كه بيشتراز پنجاه مطلب كلي در آن گنجانيده شده ، بعلاوه شامل ده مرتبه حمد و سپاس الهي وهشت بار درود و صلوات بر پيامبراكرم (ص) و 32 مرتبه خطاب به «اللّهم ويا الهي » و 16مرتبه «سبحانك » و 15 مرتبه «لااله الاّانت » است .

اما اهم ّ عنوان هايي كه مي شود براي اين دعا وضع نمود يا مسائلي كه حضرت اباعبدالله الحسين (ع) در اين دعا بدان اشاره كرده اند و اين دعا را امتيازي ديگر بخشيده ،بدين قرار است :