بازگشت

دعاي حضرت در صبح عاشورا


از حضرت سيدالساجدين و زين العابدين عليه السلام روايتست كه:

لما صبحت الخيل الحسين عليه السلام، رفع يديه و قال:

اللهم أنت ثقتي في كل كرب، و أنت رجآئي في كل شدة، و أنت لي في كل أمر نزل بي ثقة و عدة.

كم من هم يضعف فيه الفؤاد، و تقل فيه الحيلة، و يخذل فيه الصديق و يشمت فيه العدو؛ أنزلته بك، و شكوته اليك، رغبة مني اليك عمن سواك؛ ففرجته عني، و كشفته، و كفيته.

فأنت ولي كل نعمة، و صاحب كل حسنة، و منتهي كل رغبة [1] .


«و چون صبحگاهان لشكر به نزد حسين عليه السلام آمدند، دستهاي خود را بلند نموده و عرضه داشت:


بار پروردگارا! در تمام غصه ها و اندوه ها، تو محل اتكاء و اعتماد من مي باشي! و در هر گرفتاري و شدت، تو محل اميد من هستي! و در هر حادثه اي كه بر من فرود آيد و هر نازله اي كه بر من وارد شود، تو محل اطمينان و استعداد من مي باشي!

چه بسيار از هموم و غموم خود را كه دل در آن ناتوان مي شد، و حيله و چاره براي رفع آن كوتاه مي آمد، و دوست، انسان را تنها مي گذاشت، و دشمن زبان به شماتت مي گشود؛ من بار آن حوادث و هموم را بسوي تو آوردم، و شكوه ي آن را به تو نمودم؛ به جهت ميل و رغبتي كه به تو داشتم و به غير از تو نداشتم؛ پس خداوندا تو همه ي آنها را برطرف نمودي! و امر مرا كفايت كردي!

بنابراين اي خداي من! تو ولي تمام نعمت ها هستي! و صاحب هر نيكوئي! و منتهاي تمام رغبت ها مي باشي!»


پاورقي

[1] «ارشاد» مفيد ص 253؛ و «نفس المهموم» ص 144؛ و «ملحقات احقاق الحق» ج 11، ص 613،. از طبري در «تاريخ» ج 4، ص 321؛ و ابن‏کثير در «البداية و النهاية» ج 8، ص 199، و «مقتل مقرم» ص 253، از ابن‏أثير در «کامل» ج 4، ص 25، و از «تاريخ ابن‏عساکر» ج 4، ص 333؛ و ذکر الکفعمي در «مصباح» ص 158، طبع هند که رسول‏الله اين دعا را در روز بدر خوانده‏اند - انتهي. در «أمالي شيخ طوسي» (ره) طبع نجف ج 1، ص 33، يا اسناد خود از ربان بن صلت روايت کرده است که او مي‏گويد: شنيدم علي بن موسي الرضا عليه‏السلام با کلماتي خدا را مي‏خواندند، من آن کلمات را حفظ کردم و در هر گرفتاري و بلائي و شدتي که براي من پيش آمد، خواندم، آن شدت گشايش يافت. و آن کلمات اينست: آنگاه همين دعا را نقل مي‏کند و در آخرش اين کلمات را اضافه دارد که: فلک الحمد کثيرا، و لک المن فاضلا. بنعمتک تتم الصالحات. يا معروفا بالمعروف معروف، يا من هو بالمعروف موصوف! أنلني من معروفک معروفا تعنني به عن معروف من سواک؛ برحتمک يا أرحم الراحمين.

و اين دعا را تا و لک المن فاضلا با مختصر اختلافي در لفظ از حضرت صادق عليه‏السلام محدث قمي در «الباقيات الصالحات» که در حاشيه‏ي «مفاتيح الجنان» مطبوع است در ص 381، ذکر کرده است. و نيز تا همين موضع از آن را سيد در «مهج الدعوات» ص 97، از رسول الله روايت کرده که در روز بدر خوانده‏اند. و نيز تا همين جا در «مهج الدعوات» ص 269، از حضرت صادق، و تا آخر دعا را در ص 270، از حضرت رضا آورده است.