بازگشت

خطاب به جون


«يا جُونُ اَنْتَ في اِذْنٍ مِنِّي فَاِنَّما تَبَعْتَنا طَلَباً لِلْعافية فَلا تَبْتَلِ بِطَرِيقَنِنا... اَللّهُمَّ بَيِّضْ وَجْهَهُ


وَطَيِّبْ رِيحَهُ وَاحْشُرهُ مَعَ الأبْرارِ وَعَرِّفْ بَيْنَهُ وَبَيْنَ مُحَمَّدٍ وَآلِ مَحَمَّدٍ» [1] .

ترجمه و توضيح

جون بن حري، غلام سياه و متعلق به ابوذر بود كه پس از وي خدمتگزار اهل بيت گرديده، در زمان امام حسن مجتبي عليه السلام با آن حضرت و سپس با حسين بن علي عليهما السلام زندگي و افتخار خدمت او را داشت و از مدينه تا مكه و از مكه تا كربلا در ركاب آن حضرت بود و چون در روز عاشورا جنگ به اوج شدت رسيد، به خدمت امام آمده و اجازه جنگ خواست.

امام در پاسخ وي فرمود:«يا جُوْنُ اَنْتَ في اِذْنٍ مِنِّي...؛ جون! من بيعت را از تو برداشتم و آزاد گذاشتم؛ زيرا تو به اميد عافيت و آسايش تا اينجا به همراه ما آمده اي و در راه ما خود را به ناراحتي و مصيبت مبتلا نگردان».

«جَوْن» خود را روي قدمهاي حسين بن علي عليهما السلام انداخت و در حالي كه پاهاي آن حضرت را مي بوسيد چنين گفت: يابن رسول اللَّه! آيا سزاوار است كه من در رفاه و راحتي كاسه ليس شما باشم و در شدت و ناراحتي و در مقابل دشمن، دست از شما بردارم؟ آري بدن من بدبو و خاندان من ناشناخته و رنگ من سياه است با بهشت برين بر من منّت بگذار تا بدنم خوشبو و رنگم سفيد و حسب من به عزّت و شرف نايل گردد، نه به خدا سوگند! من هرگز از شما جدا نخواهم شد تا خون سياه من با خون شما آميخته گردد» [2] .

امام عليه السلام چون وفا و صميميت و اصرار جون را مشاهده نمود، به وي اجازه داد تا به سوي ميدان حركت كند و چون از پاي درآمد و در زمين كربلا قرار گرفت، امام عليه السلام خود را به بالين وي رسانيد و در كنارش نشست و با اين جملات او را دعا نمود.

«اَللّهُمَّ بَيِّضْ وَجْهَهُ...؛ خدايا رويش را سفيد و بدنش را خوشبو و با ابرار و نيكان


محشورش بگردان و در ميان او با محمد و خاندانش معارفه و آشنايي بيشتر قرار بده».


پاورقي

[1] لهوف، ص 95. ابصارالعين، ص 105. مثيرالأحزان، ص 23.

[2] يَابْنَ رَسُولِ‏اللَّه اَنَا فِي الرَّخاءِ الحَس قِصاعَکُمْ وَفي الشِدَّةِ اَخْذُلُکُمْ اِنَّ ريحي لَنَتِنٌ وَاِنَّ حَسَبي لَلَئيمٌ وَانَّ لَوْني لاَسْوَدُ فَتنَفَّس عَلَيَّ فِي الجَنَّةِ لِيَطيبَ ريحي وَيَشْرُفَ حَسَبي وَيَبْيَضَّ لَوْنِي لاوَاللَّه لاافارقکم حتي يختلط هذاالدَّمُ الأَسْودُ مَعَ دِمائکُمْ.