بازگشت

خطاب به ابوثمامه صائدي


«... ذَكَرْتَ الصَّلوةَ جَعَلَكَ اللَّهُ مِنَ الْمُصَلِّينَ الذَّاكِرينَ نَعَمْ هذا اَوَّلُ وَقْتِها سَلُوهُمْ اَنْ يَكُفُّوا عَنَّا حَتّي نُصَلِّي.... تَقَدَّمْ فَاِنَّا لاحِقُونَ بِكَ عَنْ ساعَةٍ».

ترجمه و توضيح

عمروبن كعب معروف به ابوثمامه صائدي يكي از ياران حسين بن علي عليهما السلام چون متوجه گرديد كه اول ظهر است، به آن حضرت عرضه داشت: جانم به فدايت! گرچه اين مردم به حملات پي در پي خود ادامه مي دهند ولي به خدا سوگند! تا مرا نكشته اند نمي توانند به تو دست بيابند من دوست دارم آنگاه به لقاي پروردگار نايل گردم كه اين يك نماز ديگر را نيز به امامت تو به جاي آورده باشم.

امام عليه السلام در پاسخ وي فرمود:«ذَكَرْتَ الصَّلوةَ...؛ نماز رابه ياد ما انداختي خدا تو را از نمازگزاراني كه به ياد خدا هستند قرار بدهد، آري اينك وقت نماز فرا رسيده است از دشمن بخواهيد كه موقتاً دست از جنگ بردارد تا نماز خود را به جاي بياوريم».

و چون به لشكر كوفه پيشنهاد آتش بس موقت داده شد، حصين يكي از سران لشكر باطل گفت:«اَنَّها لا تُقْبَلُ؛ نمازي كه شما مي خوانيد مورد قبول


پروردگار نيست» [1] .

و به طوري كه در چند صفحه بعد ملاحظه خواهيد نمود، حبيب بن مظاهر به او پاسخ گفت و در اين رابطه باز جنگ شديدي درگرفت كه منجر به كشته شدن وي گرديد.

و در نتيجه حسين بن علي عليهما السلام با چند تن از يارانش در مقابل تيرها كه مانند قطرات باران به سوي خيمه ها سرازير بود نماز ظهر را به جاي آورد و چند تن از يارانش به هنگام نماز به خاك و خون غلتيدند و در صف نمازگزاراني كه واقعاً به ياد خدا هستند قرار گرفتند.

ابوثمامه همانگونه كه تصميم گرفته بود پس از اداي فريضه ظهر پيش از همه ياران آن حضرت به جلو آمد و عرضه داشت:«يا اَبا عَبْدِاللَّه جُعِلْتُ فِداكَ قَدْ هَمَمْتُ اَن أَلْحَقَ بِأَصْحابِكَ وَكَرِهْتُ أَنْ اَتَخَلَّفَ فَأَراكَ وَحيداً في اَهْلِكَ قَتِيلاً؛ جانم به قربانت! من تصميم گرفته ام كه هرچه زودتر به ياران شهيد تو بپيوندم و خوش ندارم كه خودم را كنار بكشم و ببينيم كه تو در ميان اهل و عيالت تنها مانده و كشته مي شوي».

امام عليه السلام در پاسخ وي فرمود:«تَقَدَّمْ فَاِنَّا لاحِقُونَ بِكَ عَنْ ساعَةٍ؛ به سوي دشمن بتاز ما نيز بزودي به تو لاحق خواهيم شد».

با صدور اين فرمان او به صفوف دشمن حمله كرد و جنگ نمود تا به دست پسرعمويش قيس بن عبداللَّه صائدي به شهادت نايل گرديد [2] .


پاورقي

[1] طبري، ج 7، ص 347. کامل ابن‏اثير، ج 3، ص 29.

[2] لهوف، ص 96.