بازگشت

با علم و آگاهي تن دادن به كشته شدن چرا


اينك اين سؤال كه از گذشته هاي دور مطرح بوده است خودنمايي مي كند كه با علم و آگاهي به سوي شهادت رفتن و تن دادن به كشته شدن چه مفهومي دارد؟ مگر حفظ خون و حراست از جان، آن هم خون پاك معصوم و جان عزيز امام واجب نيست؟

پاسخ اين سؤال به طور اجمال اين است كه: جهاد يكي از مهمترين دستورات اسلام


است و شهادت يكي از افتخارات هر مسلمان. و در قرآن مجيد ده ها آيه [1] در رابطه با جهاد و شهادت آمده است و در هيچيك از اين آيات اين مسأله مشروط و مقيد به علم به پيروزي نگرديده است بلكه نبرد و جانبازي در مقابل دشمنان اسلام و شهادت در راه به پيروزي رساندن حق، يكي از علائم مؤمنان ذكر شده است، آنجا كه مي فرمايد:

«خداوند در مقابل بهشت جان و مال مؤمنان را خريداري نموده است آنهايي كه در راه خدا نبرد مي كنند و در اين راه مي كشند و خود كشته مي شوند اين وعده حق است در تورات و انجيل و قرآن و چه كسي است كه در پيمان خود باوفاتر از خدا باشد پس مژده باد بر شما كه چنين معامله اي را با خدا انجام داديد و اين سعادتي است بس بزرگ» [2] .

و در آيه بعد اين مؤمنهاي جانباز و فداكار را با نُه صفت عالي و ارزنده ستوده و با اين بيان از آنان تقدير نموده است:«التّائِبُونَ الْعابِدُونَ... اَلْحافِظُونَ لِحُدُودِاللَّه» [3] .

كه آنها حافظ حدود و مقررات خدا هستند؛ يعني اين حفظ حدود و مقررات است كه آنها را به اين مرحله از فداكاري و از خودگذشتگي واداشته است. به طوري كه ملاحظه مي كنيم در اين آيه شريفه مانند آيات ديگر مسأله جهاد مقيد و مشروط به پيروزي نيست «فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ» گاهي كشتن است و گاهي كشته شدن.

سيره و تاريخ زندگي رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم نيز شاهد و مؤيد اين مطلب است كه در جنگهايي صددرصد نابرابر و با دشمني بس قويتر به نبرد مي پرداخت و گاهي عزيزترين افراد خاندان خويش را از دست مي داد. و اگر در جنگ با دشمن اسلام و جهاد در راه خدا پيروزي قطعي و تسلط بر دشمن مسلم باشد اصلاً شهادت و جهاد في سبيل اللَّه مفهوم واقعي خود را از دست مي دهد.

و اين وظيفه مهم و جهاد في سبيل اللَّه اگر به همه افراد مسلمانان به صورت يك


وظيفه متوجه است براي امام كه مقام پاسداري قرآن را به عهده دارد و «علت مبقيه» يعني نيروي نگهدارنده اسلام است به عنوان وظيفه اي بالاتر از آنچه تصور مي كنيم متوجه است.

و اگر امام چنين وظيفه اي را انجام ندهد و اين سعادت و فوز عظيم را از دست دهد پس چه كسي بايد انجام دهد؟

و اگر امام با دادن جان و عزيزان خويش حافظ حدود و مقررات الهي نباشد پس چه كسي بايد حافظ اين حدود و مقررات باشد؟

آري حسين بن علي عليهما السلام اوضاع و شرايط را براي انجام دادن چنين معامله پرسودي مناسب مي دانست او مي ديد سودي كه از اين معامله خواهد برد، نجات اسلام و مسلمانان و نجات قرآن و سنت از سيطره يزيديان و تحول و دگرگوني در تاريخ اسلام است و چه سودي بالاتر از اين، لذا او تصميم خود را گرفته بود كه...

و ما در صفحات آينده در اين زمينه به مناسبت سخنان امام باز هم بحثهايي خواهيم داشت.


پاورقي

[1] در يک نگاه سطحي آيات مربوط به مسأله جهاد و شهادت به يکصد آيه بالغ مي‏گردد.

[2] اِنَّ اللَّه اشْتَري مِنَ الْمُؤْمِنينَ اَنْفُسَهُمْ وَاَمْوالَهُمْ بِاَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ يُقاتِلُونَ في سَبِيلِ‏اللَّه فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقّاً فِي التَّوْريةِ وَاْلإنْجيلِ وَالْقُرْآنِ وَمَنْ اَوْفي بِعَهْدِهِ مِنَ‏اللَّه فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِکُمُ الَّذي بايَعْتُمْ بِهِ وَذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ (سوره توبه، آيه 111).

[3] سوره توبه، آيه 112.