بازگشت

در پاسخ عمر اطرف


«حَدَّثَني اَبي اَنَّ رَسُولَ اللَّه صلي الله عليه وآله وسلم اَخْبَرَهُ بِقَتْلِهِ وَقَتْلِي وَاَنَّ تُرْبَتَهُ تَكُونُ بِالْقُرْبِ مِنْ تُرْبَتِي اَتَظُنُّ اَنَّكَ عَلِمْتَ مالَمْ اَعْلَمْهُ؟ وَاللَّه لا اُعْطي الدَّنِيَّةَ مِنْ نَفْسي اَبَداً وَلَتَلْقَيَنَّ فاطِمَةُ اَباها شاكِيَةً مالَقِيَتْ ذُرِّيَّتُها مِنْ اُمَّتِهِ وَلا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ اَحَدٌ اَذاها في ذُرِّيَّتها» [1] .

ترجمه و توضيح لغات

تُرْبت: خاكِ مَقْبره. دنِيَّت و دَنائَت: ذلت و حقارت.


ترجمه و توضيح

پس از آنكه جريان مخالفت امام در موضوع بيعت و تصميم وي به مبارزه و حركت از مدينه منوره در ميان افراد معروف و مخصوصاً در ميان خاندان و قوم و خويش آن حضرت معلوم گرديد، چند تن از آنانكه از وظيفه مقام امامت و رهبري بي اطلاع بودند و در اثر علاقه اي كه به حفظ وجود امام عليه السلام داشتند به حضور آن حضرت رسيدند و سازش با يزيد را به امام پيشنهاد نمودند!

يكي از اين افراد «عمر اَطرف» فرزند اميرمؤمنان عليه السلام مي باشد كه بنابه نقل «لهوف»، موضوع را در حضور برادرش حسين بن علي عليهما السلام اين چنين مطرح نمود:

برادر! برادرم حسن مجتبي از پدرم اميرمؤمنان عليه السلام بر من چنين نقل نموده است كه تو را به قتل خواهند رسانيد و من فكر مي كنم مخالفت تو با يزيد بن معاويه منجر به كشته شدن تو گردد و آن خبر تحقق پذيرد ولي اگر با يزيد بيعت كني اين خطر برطرف خواهد گرديد و شما از كشته شدن مصون خواهيد ماند!

امام در پاسخ وي فرمود:«حَدَّثَني اَبي...؛ پدرم از رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم خبر كشته شدن خويش و همچنين خبر كشته شدن مرا براي من هم نقل نمود وپدرم در نقل خويش اين جمله را نيز اضافه نمود كه قبر من در نزديكي قبر او قرار خواهد گرفت، آيا گمان مي كني چيزي را كه تو مي داني من از آن بي اطلاع هستم؟ ولي به خدا قسم كه من هيچگاه به زير بار ذلت نخواهم رفت و در روز قيامت مادرم فاطمه زهرا از ايذا و اذيتي كه فرزندانش از امت جدّش ديده اند به جدّ خويش شكايت خواهد برد و كسي كه با اذيت فرزندان فاطمه زهرا - سلام اللَّه عليها - موجب رنجش و اذيت وي گردد داخل بهشت نخواهد گرديد.

نتيجه: امام عليه السلام در اين گفتگو و در پاسخ برادرش نه تنها از كشته شدن خويش - كه برادرش نيز از آن مطلع بود - سخن مي گويد بلكه از قسمتي از جزئيات اين موضوع نيز كه مستقيماً از پدرش علي عليه السلام و او از پيامبر خدا صلي الله عليه وآله وسلم شنيده بود، خبر مي دهد و آن در نزديك هم قرار گرفتن قبر او و قبر پدرش امير مؤمنان عليه السلام است، كه قبر علي عليه السلام در كوفه


و قبر حسين عليه السلام در كربلاست.


پاورقي

[1] لهوف، ص 23.