بازگشت

نام گذاري امام حسين


روايت هاي فراواني كه هم از طريق اهل سنت و هم در منابع شيعه ذكر شده ، تصريح دارند كه نام گذاري اين مولود مبارك به وسيله رسول خدا (ص) بوده كه البته دربرخي از آنها چنين آمده كه حضرت فرموده اند: اين نام گذاري به دستور جبرئيل و در نقل ديگر به دستور خداوند بوده است . به چند نمونه توجه كنيد:

الف ) «ذخائر العقبي » از اسماء بنت عميس روايت كرده كه حضرت زهرا (ص) فرزند بزرگوارش ، حسن (ع) را به خانه من آورد، درست همين لحظه پيامبر اكرم (ص) تشريف آوردند و فرمود: اي اسماء! فرزندم را بياور امام حسن (ع) را در پارچه اي زرد رنگ نهاده بودم و به حضور مباركش بردم ، رسول خدا (ص) فرمود: مگر به شما نگفتم كودك را در پارچه زرد رنگ نپيچيد بلافاصله كودك را در پارچه سفيدي گذاشتم و به حضورش بردم .رسول خدا (ص) كودك را از من گرفت و در گوش راست او اذان و در گوش چپش اقامه گفت .

آن گاه از علي (ع) پرسيدند: اين فرزند را چه ناميده ايد؟ علي (ع) گفت : من بر شما پيشي نمي گيرم ، رسول خدا (ص) فرمود: من هم در نام گذاري او، بر خدا سبقت نمي جويم .در اين هنگام جبرئيل نازل شد و گفت : اي محمد! پروردگار سلام مي رساند و مي فرمايد: موقعيت علي در نزد تو، مانند منزلت هارون به موسي است ؛ با اين تفاوت كه پيامبري پس از تو مبعوث نمي شود، اسم فرزند را حسن نام گذاري كن . پس از يك سال امام حسين (ع) متولد شد. پيامبر اكرم (ص) به خانه اسما آمد و جريان را آن سان كه بيان كرديم ، به وي گفت و قصه نام گذاري را متذكر شد تا آن جا كه «جبرئيل » گفت : نام اين كودك را حسين بگذار.

مشابه همين حديث در منابع شيعه ذكر شده است .

ب ) مرحوم صدوق با اسناد خودش از امام رضا (ع) و ايشان هم از پدران بزرگوارش از امام زين العابدين از اسماء بنت عميس روايت كرده كه وقتي امام حسين (ع) به دنيا آمدند رسول خدا (ص) به علي (ع) فرمودند:

«اسم فرزندت را چه گذاشتي ؟» علي (ع) گفتند: من در نام گذاري او از شما پيشي نمي گيرم ... رسول خدا (ص) فرمود: من هم در نام گذاري او از خدا پيشي نمي گيرم . آن گاه جبرئيل فرود آمد و گفت : اي محمد خداي علي اعلي به تو سلام مي رساند و مي گويد:جايگاه علي نزد تو همانند جايگاه هارون نسبت به موسي است و اين فرزند را به اسم فرزند هارون نام گذاري كن . رسول خدا (ص) فرمودند: اسم پسر هارون چه بوده ؟ جبرئيل گفت : شبير. رسول خدا (ص) فرمودند: زبان من عربي است و جبرئيل در جواب گفت : نام او را حسين بگذار...»

البته روايات با اين مضمون فراوان نقل شده چه در كتاب هاي اهل سنت و چه شيعه ، گرچه برخي مطالب ديگر در تعدادي از آن روايات وجود دارد كه قابل بحث مي باشد، ولي آن چه از مجموع اين روايات برمي آيد اين كه نام گذاري اين مولود شريف به وسيله رسول خدا (ص) بوده و ايشان هم به امر خداوند اين كار را انجام داده اند. كمتر ديده شده و يا شايد سابقه نداشته باشد كه نام گذاري كسي با اين ترتيب و تشريفات خاص و الهي انجام گرفته باشد و اين نشان از عظمت و بزرگي اين وجود مقدس دارد.