بازگشت

فضيلت زيارت كربلا؛ بارگاه حسيني


803 - زيارت امام حسين (ع)

امام حسين عليه السلام فرمود: هر كس پس از شهادت به زيارت من بيايد، در روز قيامت به زيارت او مي روم و اگر نباشد جز در آتش بيرون مي آورم. [1] .

804 - دعاي حضرت صادق (ع) در سجده

معاويه بن وهب گويد: به خانه امام صادق عليه السلام رفتم، حضرت در سجده بود دعاهايي مي كرد تا به اينجا رسيد كه گفت: خدايا! رحم كن به صورت هايي كه آفتاب آن را دگرگون كرده تا خودش را به قبر حسين عليه چ برساند. خدايا! رحم كن به اشك هاي چشمي كه در عزاي حسين عليه السلام ريخته مي شود، خدايا! رحم كن به ناله ها و صرخه هايي كه در مصيبت حسين بلند مي شود، خدايا! رحم كن به ناله ها و صرخه هايي كه در مصيبت حسين بلند مي شود. خدايا! من آنان را به تو مي سپارم تا بر ما نزد حوض كوثر وارد شوند (آنان را به ما برسان).

معاويه بن وهب گويد: حضرت كه سر از سجده برداشت، عرض كردم: اين دعاها را براي چه كسي مي كريد؟

فرمود: براي عزاداران و زوار قبر جدم حسين. آيا كربلا مي روي، آيا فضيلت او را مي شناسي؟ گفتم: تا به حال اين طور نمي دانستم اين دعاهاي كه شما فرموديد، اگر براي كافري مي كرديد مشمول رحمت خدا مي شد. از اين به بعد خودم را حتما به قبر حسين عليه السلام خواهم رسانيد. [2] .

805 - نهايت قرب امام حسين (ع) به خداوند

پاداش پرشكوه ديگر، كه طبق روايات به زائر حسين عليه السلام ارزني مي گردد، اين است كه هر كسي عارفانه و عاشقانه او را زيارت كند، چنان است كه گويي خدا را در عرشش زيارت نموده است. [3] .

اين كنايه از شدت قرب به خدا و اوج به كمال است و فراتر از اين مقام اين است كه به بركت زيارت حسين عليه السلام خدا از او ديدار مي كند، چرا كه در روايت آمده است كه:

هر كسي حسين عليه السلام را شب جمعه زيارت كند، زيارت خدا را درك مي كند و خدا از او ديدار مي نمايد. [4] .

روشن است كه ديدار خدا و زيارت او، كنايه از لطف خاص او و باران رحمت خدا بر اوست و كسي كه باران رحمت خدا بر او باريدن كند هرگز محروم نخواهد شد و از آن بي بهره نخواهد گشت.

با دقت در روايت كه نشانگر قرب خاص معنوي زائر حسين عليه السلام به بارگاه خداست، به اينجا مي رسيم كه در زيارت او، پاداش و بهره اي از رحمت الهي خواهد بود كه فراتر از آن نشايد.

و در روايت ديگري آمده است كه: هر كس مي خواهد در روز رستاخيز به خدا نظر كند بايد حسين عليه السلام را بسيار زيارت كند. [5] .

اين سه تعبير يعني: زيارت خدا و ديدار با خدا و نظر به رحمت خدا. تعبيرهاي سه گانه اي هستند كه نهايت قرب و بالاترين درجه معنوي انسان را نشانگرند. قربي كه فراتر از آن نيست و به خاطر همين نكته ظريف و عميق است كه اين ويژگي را به صورت جداگانه بحث كرديم، چرا كه اين خود با همه پاداش هاي زيارت او برابر، بلكه بر همه آنها سر آمد است. [6] .

806 - چرا مهر كربلا درست مي كنند؟

حضرت رسول صلي الله عليه وآله به ام سلمه فرمود: جبرئيل از خاك كربلا براي من هديه آورد. آن را بوسيد و فرمود: بوي بهشت مي دهد.

اين قطعه از زمين به داعي خدا، محب خدا، عبد خالص خدا، حسين عليه السلام نيست دارد و شرافتش را پيغمبر شناخت و عملا و قولا به ما رساند. [7] .

807 - كربلا پاره اس از بهشت است.

رسول خدا صلي الله عليه وآله فرمود: اي جابر! زيارت كن قبر حسين را در كربلا، پس هر آينه كربلا پاره اي از بهشت است. [8] .

808 - پاداش هزار حسنه

روزه نيز عمل بزرگ عبادي است و سپري است در برابر آتش جهنم، اما زيارت آن حضرت چنانكه در روايت صحيح آمده است، پاداش هزار روزه و روزه دار را، دارد.

809 - پاداش جهاد

ياري رساني در راه خدا و همكاري و همياري، پاداش ارزنده اي دارد اما زيارت آن حضرت پاداشش فراتر از آن است.

[9] .

در روايت آمده است كه: هر كسي حسين عليه السلام را زيارت كند، همانند كسي است كه هزار مركب، زين و لجام كرده براي خدمت در راه خدا مجهز و آماده ساخته است. [10] .

810 - پاداش هزار شهيد.

در زيارت عارفانه آن حضرت پاداشي است معادل پاداش هزار شهيد از شهداي بدر، [11] بلكه فراتر از آن. از زيارت عارفانه و خالصانه او پاداشي بسان پاداش به خون غلطيدن در راه خدا نيز دريافت مي گردد. [12] .

811 - پاداشش آزاد ساختن هزار برده

در زيارت آن حضرت پاداش بزرگي، بسان پاداش آزاد ساختن هزار نفر در راه خداست. [13] .

در روايت است كه: هر كسي قبر مطهر او را با پاي پياده زيارت كند به هر قدمي كه بر مي دارد و مي نهد، پاداشي معادل آزاد ساختن برده اي از فرزندان اسماعيل را خواهد داشت. [14] .

812 - پاداش ذكر خدا

در مورد ذكر و ستايش خدا، همين بس كه در روايت است كه: خداوند تبارك و تعالي، از عرق زائر عارف آن حضرت كه در راه زيارت او ريخته شده، هفتاد هزار فرشته ستايشگر و تقديس كننده، خلق مي كند. [15] .

علاوه بر آن، زيارت آن حضرت پاداش ديگري معادل ستايش و ذكر خدا و سپاس او را به همراه دارد و نيز درك ثواب ذكر فرشتگان مقرب، در زيارت آن حضرت است.

813 - شادمان نمودن مومنين

[16] .

از كارهاي شايسته، شادمان ساختن انسان باايمان و دميدن نسيم فرح بخش ‍ سرور بر دل هاي مومن است. اين كار برترين كارهاست و در سخت ترين شرايط عالم برزخ و رستاخيز همنشين زيباي انسان مي گردد. [17] .

در روايات از امام صادق عليه السلام آمده است كه: اگر زائر حسين عليه السلام بداند كه با زيارت عارفانه و خالصانه و هدفدار حسين عليه السلام چه نسيم شادماني بر قلب هاي مصفاي پيامبر و علي و فاطمه و حسن و امام نور عليه السلام و شهيدان خاندان پيامبر مي وزد و چه ثمره پرارزشي از دعاي آنان به او باز مي گردد و چه پاداش پرارزش در دنيا و آخرت براي او خواهد بود، دوست مي داشت كه نه تنها حسين را زيارت كند، بلكه هميشه كنار قبر شريف او براي زيارت منزل گزيند. [18] .

814 - پاداش كشته كوي حسين (ع)

از امام صادق عليه السلام آمده است كه:

اگر زاير حسين عليه السلام، در راه زيارت او كشته شود با نخستين قطره خون، همه گناهانش مورد بخشايش قرار مي گيرد و سرشت ملكوتي او بسان سرشت پيامبران به گونه اي شست و شو داده مي شود كه از سرشت حيواني كافران و فاسقان، پاك و پاكيزه و خالص مي گردد؛همينگونه قلب او شست و شو داده مي شود و هر ناخالص از آن زدوده و لبريز از ايمان مي گردد. و در حالي خدا را ملاقات مي كند كه از همه ناخالصي ها خالص ‍ است و شفاعت خاندان و هزاران نفر از برادران ديني اش بدو ارزاني شده است. فرشتگان به همراه جبرييل و فرشته مرگ، نماز او را مي خوانند و كفن و حنوط او از بهشت هديه مي گردد. و آرامگاهش بر او گسترده و نورباران مي گردد.

دري از درهاي بهشت به رويش گشوده مي شود و فرشتگان از بهشت بر او هديه مي آورند و پس از هيجده روز، به ملكوت پر مي كشد و تا آستانه رستاخيز با دوستان خدا هيجان در آنجا خواهد بود.

پس از آغاز برپايي رستاخيز، او نيز سر از خاك بر مي دارد و بار ديگر با پيامبر و علي و امامان نور عليه السلام مصافحه مي كند، آنان بشارت كاميابي نجات بدو مي دهند و او را به همراه خود مي بردند تا از حوض كوثر مي نوشد و هر كه را دوست دارد مي نوشاند. [19] .

815 - نظر لطف خدا بر زائر حسين (ع)

ويژگي ديگر در زيارت حسين عليه السلام اين است كه رسيدن به بهشت برين كه نهايت آرزوي هر انسان است در پرتوي آن، حاصل مي شود.

در روايت آمده است كه:

خداوند، هنگامي كه زائر عارف او را در راه زيارت او، شبانگاهان بيدار و روزها خسته مي نگرد، به او نظر لطفي مي افكند كه بهشت برايش تامين مي شود. [20] .

816 - شفاعت زائر حسين (ع)

در صحراي محشر ندا مي رسد كه: شيعيان خاندان پيامبر كجايند؟!

در آن هنگام گردن هاي بي شماري برافراشته مي شود، آنگاه ندا مي رسد كه: زائرين حسين عليه السلام كجايند؟

و اينجاست كه هر كسي دست فردي را كه دوست دارد مي گيرد و او را به بهشت مي برد. [21] .

817 - زير لواي علي (ع)

طبق روايت امام صادق عليه السلام در روز قيامت نداي خاصي مي رسد كه: زائران حسين كجايند؟

گروهي گردن مي كشند، بدانان خطاب مي گردد كه: از زيارت حسين عليه السلام چه مي خواستيد؟

پاسخ مي دهند: پروردگار! انگيزه و خواست ما، تنها دوستي و ارادت به پيامبر و علي و فاطمه عليهاالسلام بود و نثار مهر و محبت به حسين عليه السلام به خاطر ستمي كه در راه احيا دين و ارزش هاي الهي بدو روا داستند.

اينجاست كه ندا مي رسد. هان اي زائران حسين! اين محمد و علي و فاطمه و حسين و حسين عليه السلام به پا خيزيد و به آنان بپيونديد، شما با آنان هستيد به زير پرچم آنان كه در دست علي عليه السلام است برويد. و آنان از هر سوي به سوي پرچم خواهند رفت. [22] .

818 - پاداش هزار صدقه

انفاق و صدقه در راه خدا پاداش بزرگي دارد؛اما همانگونه كه در روايات آمده است زيارت حسين عليه السلام پاداش هزار صدقه پذيرفته شده را دارد. [23] .

819 - بدان اي سوگوار بر حسين

در روايت است كه در عالم برزخ آن حضرت در سمت راست عرش الهي است؛از آنجا بر شهادتگاه خويش مي نگرد و بر آن چه در آنجا رخ مي دهد نظاره مي كند و اردوگاه خويش، انبوه زائران، شيفتگان و عاشقانه را، تماشا مي كند و آنان را با اسم و رسم و نام و عنوان و نام پدر و مادر و از نظر درجات و منزلتشان در بارگاه خدا، مي شناسد و بر محافل و مجالس سوگ خويش و شركت كنندگان و عزادارانش نظر مي افكند و خود، توسط پدرش، براي آنان طلب بخشايش و آمرزش مي كند و مي فرمايد.

هان اي سوگوار بر عاشورا!... اگر مي دانستي كه خداوند براي تو چه نعمت هايي به عنوان پاداش آماده ساخته است، بي تريد شادماني و سرورت از غم و اندوهت، بيشتر مي شد. [24] .

820 - شفاعت زائر حسين (ع)

در مورد پاداش زيارت آن گرامي آمده است كه: زائر او از كساني است كه مي تواند در مورد ده، تا صد نفر شفاعت كند و گاه بدو گفته مي شود: دست هر كسي را مي خواهي بگير و او را به بهشت وارد ساز. [25] .

821 - تكلم خدا از عرش

آمده است كه: زائر او از كساني است كه خدا از عرش خويش با او سخن ها مي گويد. [26] .

من آن مقام رفيع را نمي جويم و از اين عظمت، بدان قناعت مي ورزم كه فرشته اي از فرشتگان رحمتش، با من سخن گويد. [27] .

822 - ساقي حوض كوثر

آمده است كه زيارت كننده او مردم را از آب كوثر سيراب مي كند [28] .

من خويش را شايسته اين عظمت نمي نگرم، بلكه خود را تنها از آن كساني مي نگرم كه در درون آتش به اهل بهشت فرياد مي كشند كه از آن آب گوارا به ما هم بدهيد و از اين راه تنها به سيراب شدن خويش به وسيله يكي از شايستگان بهشت نشين، قناعت مي ورزم. [29] .

823 - مقام زائر حسين (ع)

آمده است كه: زائر آن حضر به مقامي مي رسد كه در بهشت با پيامبر اكرم صلي الله عليه وآله بر خوان نعمت خدا مي نشيند و همراه او از نعمت هاي الهي بهره مند مي گردد. [30] .

من خويشتن را شايسته اين مقام نمي نگرم و به بركت زيارت او به اين قانع هستم كه از خوردن درخت شوم زقوم، در آتش دوزخ نجات يابم.

آري! اين آثار و نتايج عظيم و توسل به آن حضرت به هر مانعي بر خورد نمايد، اثرات جزئي و مورد انتظار مرا، بر جاي مي نهد. [31] .

824 - اينك زندگي را از سر بگير!

آنگاه كه زائر عارف آن حضرت عليه السلام آهنگ بازگشت مي كند، فرشته اي به سوي او آمده و مي گويد: خداوند درود و سلامت مي رساند و مي فرمايد گذشته است به بركت اين زيارت خالصانه، مورد بخشايش ‍ است، اينك زندگي را از نو آغاز كن و مراقب عملكرد خود باش. [32] .

با اين بيان، هنگامي كه فردي به بركت شناخت و ارادت و زيارت حسين عليه السلام به جايي مي رسد كه خدايش بدو سلام مي رساند. روشن است كه او كمتر از او را در برابر بزرگترين فاجعه زندگي، يعني سوء عافيت و از دست دادن ايمان، حفظ نموده و به حال خود رها نخواهد كرد. [33] .

825 - پاداش يك حج از حج هاي پيامبر(ص)

در روايات مختلف، از جمله روايات پاداش زيارت آن حضرت، آمده است كه: براي زائر امام حسين (ع) پاداش يك حج از حج هاي پيامبر صلي الله عليه و آله نوشته مي شود. [34] .

و روشن است كه اولا حج انجام شده به وسيله پيامبر، از كارهاي فردي عادي نيست كه دچار حبط گردد و ثانيا عمل پيامبر واقعيتي است قطعي و جاودانه و آفت ناپذير.

826 - بوسه بر جايگاه فرود شمشيرها

از امام باقر عليه السلام روايت شده است كه:

امام حسين عليه السلام هنگامي كودكي هرگاه نزد جد بزرگوارشان پيامبر مي آمدند، پيامبر به امير مؤمنان امام علي عليه السلام مي فرمايد، يا علي! او را نگاه دار!

سپس امام حسين عليه السلام را گرفته و زير گلوي او را مي بوسيد و گريه مي كرد، امام فرمودند: پدر! چرا گريه مي كني!

پيامبر فرمودند: فرزند عزيزم! چرا گريه نكنم در حالي كه بوسه بر جايگاه شمشيرها مي زنم. [35] .

827 - زائرين امام حسين (ع)

امام حسين عليه السلام فرمودند: پدر جان! آيا من به قتل مي رسم؟

پيامبر فرمودند: آري! به خدا سوگند كه تو و برادر و پدرت همگي به شهادت خواهيد رسيد!

امام حسين عليه السلام فرمودند: آيا قبور ما دور از يكديگر است؟

پيامبر فرمودند: آري.

امام حسين عليه السلام فرمودند، در اين صورت چه كسي از امت تو ما را زيارت خواهد كرد؟

پيامبر فرمودند: تنها صديقان امت من به زيارت من و پدر تو و برادرت خواند آمد! [36] .

828 - زيارت خدا در عرش

من زاره كمن زار الله في عرشه. [37] .

هر توحيد گرايي، امام حسين را زيارت كند، بسان كسي است كه خداي را در عرشش زيارت كرده است. [38] .

829 - تمام خواندن نماز

حضرت امام صادق عليه السلام فرمود:

نماز در چهار مكان تمام خوانده مي شود (اگر چه از حد مسافت شرعي هم بيشتر باشد اما شكسته نمي شود):

1- مسجدالحرام (مكه)

2-مسجد الرسول (مدينه)

3- مسجد كوفه.

4- حرم امام حسين عليه السلام

در روايت آمده كه: ابن شبل از امام صادق عليه اسلام پرسيد: آيا قبر امام حسين عليه اسلام را زيارت كنم؟

فرمود:پاك خوب زيارت كن و نمازت را در حرمش تمام بخوان.

پرسيد: تمام بخوانم؟

فرمود: تمام.

عرض كرد: بعضي از اصحاب و شيعيان شكسته مي خوانند؟

فرمود: اينان دو چندان عمل مي كنند. [39] .

و در رساله هاي علميه آمده كه در حرم امام حسين عليه السلام مي توان نماز را هم شكسته خواند و هم به بركت آن حضرت تمام به جا آورد.

830 - نماز زائر امام حسين (ع)

[40] .

اگر انسان زائر، حق امام را شناخته و با معرفت و ولايت او در كنار قبر مطهرش نماز گزارد مورد قبول حق تعالي قرار مي گيرد. چنانكه امام حسين عليه السلام در شان و مقام كسي كه به مرقد و بارگاه شريف حضرت مشرف شده و نماز بخواند فرمود: خداوند متعال اجر نمازش را قبولي آن قرار مي دهد. [41] .

831 - نقصان ايمان

در روايت آمده است كه: اگر يكي از شما در همه عمر در مراسم حج شركت كند، امام زيارت حسين را ترك نمايد گويي حقي از حقوق پيامبر را ترك كرده است.

و در روايت ديگري آمده است كه: اگر يكي از شما هزار حج انجام دهد آنگاه به كوي حسين نشتابد، حق خداوند را ادا نكرده است.

832 - كاستن عمر

در روايات بسياري آمده است كه ترك زيارت آن حضرت باعث مي شود كه بركت از عمر انسان برداشته شود.

و در برخي از روايات كاهش يك سال از عمر قطعي شمرده شده است.

833 - شيعه واقعي نيست

در روايات ديگري به صراحت آمده است كه: هر كس زيارت حسين را با وجود امكانات ترك كند، شيعه واقعي خاندان رسالت نيست.

834 - در زمره دوزخيان

روايت ديگري بيانگر آن است كه هركس زيارت آن حضرت را به انگيزه تحقير و اهانت به مقام ولايت و امام و عظمت كار بزرگ او ترك كند، از دوزخيان خواهد بود.


پاورقي

[1] فرهنگ جامع سخنان امام حسين عليه السلام، ص 724.

[2] سيدالشهداء عليه السلام، شهيد دستغيب، ص 163.

[3] بحارالانوار، ج 101، ص 76.

[4] همان ص 60.

[5] همان ص 77.

[6] ويژگي هاي امام حسين عليه السلام، ص 473.

[7] سيدالشهداء عليه السلام، شهيد دستغيب، ص 101.

[8] همان ماخذ.

[9] بحارالانوار، ج 101. ص 18.

[10] همان ماخذ، ص 43.

[11] همان ص 18.

[12] همان ص 104.

[13] همان ص 43.

[14] همان ص 36.

[15] بحار الانوار، ج 101. ص 357.

[16] ويژگي هاي امام حسين عليه السلام، ص 436.

[17] بحارالانوار، ج 7، ص 197. و ج 74، ص 284 و 295

و ج 82، ص 176.

[18] همان ج 101. ص 14 و 15.

[19] بحارالانوار، ج 101، ص 78.

[20] همان ص 12.

[21] همان ص 27.

[22] بحارالانوار، ج 101، ص 21.

[23] همان، ص 18.

[24] بحارالانوار، ج 44، ص 292، ح 35.

[25] ويژگيهاي امام حسين عليه السلام، ص 66 - 68.

[26] بحارالانوار، ج 101، ص 73، ج 20.

[27] ويژگيهاي امام حسين عليه السلام، ص 66 - 68.

[28] بحارالانوار، ج 101، ص 79، قريب به اين مضمون.

[29] ويژگيهاي امام حسين عليه السلام، ص 66 - 68.

[30] بحارالانوار، ج 101، ص 55.

[31] خصائص الحسين عليه السلام، ص 68.

[32] بحارالانوار، ج 101، ص 67 و ح 58.

[33] خصائص الحسين ع، ص 59.

[34] کامل الزيارات، ص 156.

[35] منتهي الامال، ص 77.

[36] منتهي الا مال، ص 78.

[37] بحارالانوار، ج 101، ص 76، ح 29.

[38] ويژگيهاي امام حسين عليه السلام، ص 59.

[39] کامل الزيارات، 248.

[40] خصائص امام حسين عليه السلام، ص 60.

[41] کامل الزيارات، 195.