بازگشت

مقدمه


بسمه تعالي

حمد و ثناي بي شائبه بر ساحت كبرياي واجب الوجودي سزاست كه هستي عوالم امكاني دليل قدرت مطلقه ي اوست و نظام موجودات آفرينش اثر حكمت بالغه ي او.

درود نامحدود بر فرستادگان و پيغمبران الهي مخصوصا بر خاتم انبياء و اوصياي گرامي او باد كه طومار نبوت بنام ناميش مختوم گشته و اوراق دفتر رسالت بوجود او پايان پذيرفته است.

اما بعد - غرض از تأليف اين كتاب بيان مختصري از حالات و خصوصيات زندگاني سالار شهيدان و سرور آزادگان حضرت حسين بن علي عليهماالسلام است كه آوازه ي جانبازي او در گوشها طنين افكنده و نام پرافتخارش ابدالدهر بر صفحه ي روزگار ثبت گشته است آري چنين است:



هرگز نميرد آنكه دلش زنده شد بعشق

ثبت است در جريده ي عالم دوام ما



آنچه مسلم و بديهي است اينست كه عرصه ي پهناور گيتي محل تحولات تاريخ و اجتماعي بوده و نوابغ جهان همواره منشاء تأثير چنين تحولات و حوادث


ميباشند.

مردان بزرگ بزندگاني شخصي خود اهميت نداده و هدف عالي آنان ترقي و اعتلاء قوم و ملت و جلوگيري از سقوط و اضمحلال آن ميباشد و در اين راه فداكاري و كوشش لازم را تا حد توانائي خود بعمل ميآورند، بهمين دليل نام آنان پس از مرگشان زبانزد خاص و عام گشته و اهميت و بزرگي شان به نسبت بزرگي و اهميت خدمات آنها جلوه ميكند.

در ميان مردان نامي تاريخ تنها كسي كه شهرتش گوي سبقت را از همگان ربوده و فداكاري بي نظيرش عقول انساني را حيران و مبهوت ساخته است قهرمان داستان اين كتاب يعني حسين بن علي عليهماالسلام ميباشد كه تمام مردم دنيا در برابر عظمت روح و علو همت او سر تسليم و خضوع فرودآورده اند زيرا كارهائي كه اين وجود مقدس در آخرين ماههاي زندگاني خود انجام داده است چنان بزرگ و بي نظير و خارق العاده است كه چشم روزگار مانند آنرا تا كنون نديده و تا ابد نيز نخواهد ديد.

مهمترين حوادث جهان پس از گذشت اندك زماني كهنه ميگردد و نام بزرگترين قهرمانان و نام آوران دنيا پس از چندي در بوته ي فراموش مانده و چنانچه گاهي هم بر زبان آورده شود چندان تأثيري در دلها نميكند پس چه سري است كه نام زيباي حسين (ع) پس از گذشت قرنها بر سر زبانها بوده و ذكر مصائب و فداكاري او دلهاي شنوندگان را در طپش ميافكند؟ چه خوب گفته مرحوم سيد بحرالعلوم:



كل الرزايا و ان جلت وقايعها

تنسي سوي الطف لا تنسي وقايعه



(جميع مصائب و بلايا اگر چه بزرگ باشند پس از گذشتن زماني فراموش ميشوند جز داستان كربلا كه هرگز وقايع آن فراموش نميشود).


اگر از نظر تحقيق امر بررسي شود معلوم خواهد گرديد كه جانبازي اين قهرمان اسلام با اعمال ساير مردان تاريخ قابل قياس نيست و بعبارت ديگر:



ميان ماه من تا ماه گردون

تفاوت از زمين تا آسمانست



زيرا شهرت و بزرگي او از اين نظر است كه بقاي دين حنيف اسلام مديون فداكاري و جانبازي اوست و اين نوع فداكاري و از خودگذشتي و استقبال مصائب غيرقابل تحمل از لحاظ حوادث تاريخي كاملا بي سابقه است.

كتابهاي زيادي در اين زمينه نوشته شده است كه هر يك از نويسندگان از يك جهت موضوع را مطرح نموده اند بعضي از آنها صرفا مطلب را از لحاظ تاريخي تجزيه و تحليل كرده و عده اي هم فقط بذكر مصائب و گرفتاري هاي امام و يا جريان اسارت اهل بيت عصمت اكتفاء نموده و در واقع مقتل نوشته اند بعضي از اين مقاتل بر مبناي تحقيقات مورخين اهل سنت نوشته شده و مندرجات برخي هم بكتبي استناد گرديده است كه نويسندگان آنها در زمان خلفاي بني اميه ميزيسته اند و در نتيجه پاره اي مطالب را عمدا يا اضطرارا تحريف و يا طوري وانمود كرده اند كه فضائل آل محمد عليهم السلام پوشيه بماند.

آنچه در اين كتاب قابل توجه ميباشد اينست كه حتي الامكان سعي شده است مطالب آن از روي تحقيق نوشته شود و موضوع شهادت امام عليه السلام از نظر تاريخي و اجتماعي و ديني تجزيه و تحليل گردد و با اينكه كتاب باختصار است در عين حال جامع كليه ي مسائل لازمه باشد.

اكنون از خداوند منان توفيق سعادت مي طلبم مكه مرا در اين راه ياري دهد تا اين كار مهمي را كه شروع كرده ام بآخر برسانم كه شايد اين بضاعت مزجاة در پيشگاه فرزند فاطمه عليهاالسلام مورد قبول افتد و در روز حشر كه خطاب (يوم لا ينفع مال و لا بنون) ميرسد مايه ي نجاتم گردد.


با توجه به اين مقدمه مندرجات كتاب را در شش بخش بشرح زير بعرض مطالعه كنندگان گرامي ميرساند.

بخش اول - زندگاني حسين (ع) از روز ولادت تا خروج از مدينه و ذكر صفات عاليه ي او.

بخش دوم - زندگاني امام از روز حركت از مدينه تا روز شهادت (28 رجب سال 60 تا 10 محرم سال 61 هجري).

بخش سوم - شرح وقايع پس از عاشورا و اسارت اهل بيت عصمت و طهارت.

بخش چهارم - اولاد و اصحاب و ياران امام.

بخش پنجم - تجزيه و تحليل موضوع شهادت امام و رمز قيام او.

بخش ششم - خروج مختار بن ابي عبيده ثقفي و انتقام از قتله ي امام.

و افوض امري الي الله ان الله بصير بالعباد

فضل الله كمپاني