بازگشت

نمونه اي از روايات گروه چهارم


- طبري و ابن كثير و سيوطي نقل كرده اند كه علي بن الحسين (امام سجاد عليه السلام) به مردي از اهل شام (كه زبان به نفرين و توهين در برابر امام و ديگر اسراي كربلا گشوده بود) فرمود: آيا آيه ي سوره ي احزاب را خوانده اي: «انما يريد الله ليذهب الرجس أهل البيت و يطهركم تطهيرا». مرد شامي گفت: مگر شما آنانيد؟ امام فرمود: آري. [1] .

البته همه ي روايات مزبور، مصادر ديگر آمده است كه امام چنين پاسخ مي دهد:

نحن أهل البيت الذي خصصنا بآية التطهير. [2] .

- شيخ كليني در روايتي از طرق متعدد، به نقل از امام صادق عليه السلام آورده است كه آن حضرت، ضمن اشاره به حديث نبوي ثقلين فرمود:

... فلو سكت رسول الله صلي الله عليه و آله و لم يبين من أهل بيته لا دعاها آل فلان و آل فلان، و لكن الله عزوجل أنزله في كتابه لنبيه: «انما يريد الله ليذهب عنكم الرجس أهل البيت و يطهركم تطهيرا» فكان علي و الحسن و الحسين و فاطمة عليهم السلام، فأدخلهم رسول الله صلي الله عليه و آله تحت الكساء في بيت ام سلمة ثم قال: اللهم ان لكل نبي أهلا و ثقلا و هؤلاء أهل بيتي و ثقلي. فقالت أم سلمة: ألست من أهلك؟ فقال: انك الي خير و لكن هؤلاء أهلي و ثقلي. [3] .

نكته ي در خور توجه در اين حديث، آن است كه امام صادق عليه السلام ضمن اشاره به جايگاه والاي اهل بيت عليهم السلام به معناي خاص و نقل ماجراي اصحاب كساء و نزول افتخارآميز آيه ي تطهير و تأكيد بر اختصاص منزلت ياد شده در آيه به آنان، در برابر پرسش أم سلمه مي فرمايد كه اگر پيامبر از بيان معناي درست «أهل البيت» سكوت كرده بود، آل فلان، و آل فلان، آن را براي خود ادعا مي كردند؛ ولي خداوند در آيه ي تطهير، به آنان اشاره كرده و پيامبر در قضيه ي كساء از اختصاص آنان ياد فرمود. با وجود اين، جالب است بدانيم كه ديگران به نقل از ابي أبي الدنيا از پيامبر صلي الله عليه و آله حديث ثقلين را چنين گزارش كرده اند:

«اني تارك فيكم الثقلين كتاب الله و أهل بيتي و قرابتي» و در ذيل آن، اهل بيت را چنين تفسير كرده اند: «قال: آل عقيل و آل علي، و آل جعفر و آل عباس». [4] .

در روايتي كه زيد ارقم نقل شده، آمده است كه وي در پاسخ پرسشي درباره ي تفسير اهل بيت مي گويد:

أهل بيتي من حرم الصدق ء بعده آل علي و آل عقيل و آل جعفر و آل عباس. [5] .

اگر اين دو روايت را بيان امام صادق عليه السلام مقايسه كنيم، مي بينيم كه چگونه همان نگراني مذكور، تحقق خارجي يافت و آل فلان، در كنار آل علي عليهم السلام مشمول آيه ي تطهير و تحت عنوان اهل بيت شمرده شده اند.

گفتني است كه احتجاج به آيه ي تطهير، براي اثبات فضيلت ويژه ي ائمه عليهم السلام به عنوان مسئله ي مقبول نزد همه ي مردم و اشاره به اين آيه، در روايات فراوان و زيارت نامه هاي گوناگون، از خود ائمه عليهم السلام و اصحاب و دوستان ايشان نقل شده است. [6] .


پاورقي

[1] جامع‏البيان، ج 12، ذيل آيه؛ الدرالمنثور، ج 6، ذيل آيه؛ تفسير القرآن العظيم، ج 3، ذيل آيه.

[2] خوارزمي، مقتل الخوارزمي، ج 2، ص 61.

[3] نورالثقلين، ج 4، ص 274، ج 97.

[4] البحراني، البرهان في تفسير القرآن، ج 1، ص 27-26.

[5] الدرالمنثور، ج 6، ذيل آيه.

[6] ر.ک: آيةالتطهير في احاديث الفريقين، ج 1 و 2.