بازگشت

دعوت و هدايت به اسلام


از ديگر زمينه هاي موجود براي استفاده تام و تمام از مناسبت عاشورا بسط و گسترش دامنه تبليغات ديني به مناطق غيراسلامي است تا ديگران را نسبت به حقيقت و حقانيّت مكتب اسلام و مذهب تشيّع آگاه و هدايت و از ظلمت اديان و مذاهب باطلشان نجات داد، اسلام به معني و مفهوم قرآني آن، كه پيامبر اكرم صلي الله عليه وآله وسلم در آن روز آن را تطبيق و به اجرا گذاردند و اميرالمؤمنين عليه السلام هم در طول حكومت خود بر همان سيره و روش حركت كردند، تمام هدف و مقصودش نجات بشريت از چنگال بندگي و بردگي، ظلم و جهل، استثمار و فقر، بيماري و حرص بر دنيا و هرج و مرج مي باشد. چنانچه در آيه شريفه آمده: «اِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ» [1] .

امروزه مي بينيم چگونه بشريّت به دليل دوري از احكام آسماني و تعاليم انبياي الهي در مشكلات هولناك و سختي كه به دست خود ايجاد نموده دست و پا مي زنند. [2] در آيه شريفه آمده است: «وَ مَنْ أعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكاً» [3] .

اينك با گذشت نزديك به پانزده قرن از بعثت نوراني پيامبر گرامي اسلام حضرت محمّد بن عبداللّه صلي الله عليه وآله وسلم هنوز شاهد بت پرستي به شكلي گسترده و وسيع در كشورهاي جهان از جمله: هند، چين، ژاپن، كره شمالي، كره جنوبي و بعضي از كشورهاي آفريقايي هستيم و هنوز گونه اي از بت پرستي و خرافه پرستي نقابدار بر زمين خداي متعال حكومت مي كند. همانند كساني كه مسيح و يا عزير را فرزند خدا مي دانند يا آنها كه عقيده به وجود دو خدا در جهان آفرينش هستند و حال آنكه منطق و حكم عقل و عقلا بر وحدانيت خداي متعال و صفات ثبوتي و سلبي ذات اقدس ربوبي اش دلالت دارد - كه در علم كلام به آنها اشاره شده است -. [4] .

به تحقيق كه طبيعت بشر و فطرت سليم انساني را بر قبول و تبعيّت از راه و روش حق سرشته اند، «فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا» [5] .

در همه تاريخ، انسانهاي معاند و عنود و غير تسليم در برابر حق، كم و نادر بوده اند كه از اين رو بر ما واجب است تا با به كارگيري تمام وسايل و امكانات خود از راه مجالس حسيني به نشر احكام و تعاليم آسماني مبادرت كنيم.

تاريخ بر ما بازگو مي كند كه چگونه در نتيجه تبليغ و ارشاد، نزديك به هزار سال اسلام بر كشور هند حكومت مي كرد امّا به دليل جهل و ناداني حكّام و بي توجّهي بزرگان قوم و پرداختن به اختلافات دروني و جنگ هاي داخلي و مسائل شخصي و به دليل سستي و جهالت آنان كه مسئوليت سنگين تبليغ را بر عهده داشتند، نشر و گسترش اسلام در هند رو به ضعف گذارد تا آنجا كه در حال حاضر نسبت مسلمانان در آن كشور - به غير از پاكستان - از 20% تجاوز نمي كند. و باز تاريخ بيانگر اين واقعيّت است كه به سبب تبليغ، دين مبين اسلام تا حدّي به قلب كشورهاي اروپا، آمريكا و استراليا و ديگر كشورهاي جهان نفوذ نمود، كه در اين راستا داستانها و شواهد بيشماري بر نقش علما و تجّار در نشر اسلام و هدايت بشر در سرتاسر دنيا به چشم مي خورد. و امروز تكرار همان حركت تبليغي به صورت مستمرّ و يا لااقل به شكل موقّت در موسم عاشورا، امري ممكن و دست يافتني است، كه به يقين با همياري و همكاري تجّار و ثروتمندان خيرخواه و نيكوكار در جهت نشر و گسترش افكار، عقايد، قوانين و تعاليم هدايتگر دين مبين اسلام به نحو مباشر يا با اعزام مبلّغ و چاپ كتابهاي آگاه كننده و توزيع و نشر آنها يا با تأسيس فرستنده هاي راديويي و تلويزيوني يا با انتشار روزنامه ها و مجلاّت يا با تكثير نوارهاي كاست و ويدئو و غير آن از راههاي تبليغي، بهترين نتيجه و بيشترين تأثيرگذاري را به دنبال خواهد داشت.

آنگاه است كه با اين حركت در ابلاغ و تبليغ رسالت حضرت سيّدالشهداعليه السلام كه همانا زنده نگه داشتن معالم حق و طلب اصلاح بود، مشاركت نموده و بشريّت را از ظلمت و تباهي فكري و عملي كه اكنون سخت در آن غوطه ور و بدان گرفتار است، نجات داده ايم.


پاورقي

[1] چون شما را دعوت کند به آنچه که در آن حيات جاودانه يابيد، سوره انفال: آيه 24.

[2] حتّي در کشورهاي غربي که داعيه آزادي، دموکراسي، رفاه اقتصادي و پيشرفت‏هاي علمي را دارند قتل، آدم‏ربايي، بيکاري، تجرّد، بيماري و فقر به نحو گسترده و نگران‏کننده‏اي افزايش يافته که بنا به گزارش برخي آمارها، هم اکنون (37) ميليون آمريکايي در فقر به سر مي‏برند: «روزنامه الدستور چاپ اردن شماره (9411). مؤلّف عاليقدر در کتاب خود «الغرب يتغيّر» به تفصيل بيماريهاي جامعه غربي و نابسامانيهايي که غرب شديداً به آنها مبتلا است را يادآور شده و به افول تمدن و سيادت زود هنگام غرب در صورت عدم تغيير بنيادي در اصول و سياستهاي غلطشان را امري حتمي دانسته است.

[3] و هر کس از ياد من - و قوانين عقلي و فطري دين - روگرداند زندگي سخت و پر رنجي در انتظار اوست، سوره طه: آيه 124.

[4] صفات ثبوتي آن صفاتي هستند که پروردگار سبحان را به آنها متّصف دانند، مانند: «قدرت» و «علم» و «حيات» و «اراده» و «ادراک» و «سرمدي» و «کلام» و «صدق».

و صفات سلبي آن صفاتي است که ذات اقدس الهي از اتّصاف به آنها منزّه است: «مرکب نباشد»، «جسم و عرض و جواهر نباشد»، در معرض حوادث نيست»، «محتاج نيست»، «شريکي ندارد»، «با چشم سر مشاهده نشود»، «معاني و احوال از او منتفي است». براي آگاهي بيشتر به کتاب «النافع يوم الحشر في شرح التجريد» و «شرح منظومه سبزواري» تأليف مؤلّف معظم رجوع شود.

[5] دين خدا که فطرت خلق را بر آن آفريده است، سوره روم: آيه 30.