بازگشت

شعائر امام حسين


سؤال: در حال حاضر وظيفه ما نسبت به امام حسين عليه السلام چيست؟

جواب: بر همگي ما لازم است تا از حضرت امام حسين عليه السلام و فلسفه قيام خونين آن حضرت شناخت كامل پيدا نموده و سعي كنيم به همه دستورات حيات بخش پيامبر و اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام عمل كرده و جهانيان را با اين انوار پاك آشنا سازيم و از طرفي نسبت به تعظيم هر چه بيشتر شعائر امام حسين عليه السلام بكوشيم.

سؤال: مقصود از شعائر امام حسين عليه السلام چيست؟

جواب: همه گونه عزاداريهاي مرسوم در بين شيعيان و علاقمندان به حضرت سيّدالشهداعليه السلام از مصاديق شعائر حسيني بوده و مشمول اين آيه شريفه مي باشد:

«وَ مَنْ يُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَي الْقُلُوبِ» [1] .

در روايت وارده از ائمّه طاهرين عليهم السلام بر تشكيل مجالس سوگواري و عزاداري و احياي امر و زنده نگه داشتن ياد اهل بيت عليهم السلام و ذكر مصايب حضرت امام حسين عليه السلام تأكيد بسيار شده و براي برپا كنندگان آن ثواب و اجر اخروي فراواني خواهد بود.

امام صادق عليه السلام فرمودند:

«أَحْيُوا أَمْرَنا رَحِمَ اللَّهُ مَنْ أَحْيا أَمْرَنا» [2] .

«ياد ما را زنده كنيد، خداي رحمت كند آن كسي را كه ياد ما را زنده نگه مي دارد».

از جمله شعائر آقا امام حسين عليه السلام، مي توان به تشكيل مجالس روضه و سوگواري، تأسيس هيئات و حسينيّات، برپا نمودن مجالس هفتگي در مساجد و حسينيّات و خانه ها اشاره نمود.

سؤال: شعائر امام حسين عليه السلام اعمّ از سينه زني، زنجيرزني، قمه زني و... چه حكمي دارد؟

جواب: بنابر مشهور بين فقها شعائر امام حسين عليه السلام به هر نحوي كه باشد جايز، بلكه مستحب بوده و تا كنون ميليونها نفر به بركت همين شعائر مقدّسه و توجّه حضرت سيّدالشهداعليه السلام به عزاداران، به اسلام و تشيّع گرويده و هدايت شده اند.

سؤال: آيا با تمسخر و استهزاي افراد نادان نسبت به اين شعائر، حكم آن تغيير مي كند؟

جواب: تمسخر و استهزا، سبب تغيير حكم نمي شود، بلكه لازم است كه افراد ناآگاه را نسبت به فلسفه و اهميّت عزاداري آگاه كنيم.

سؤال: چرا دشمنان اسلام در طول تاريخ همواره از شعائر امام حسين عليه السلام واهمه و ترس داشته و به روشهاي مختلف سعي در ممانعت از برگزاري آن مي نمودند؟

جواب: زيرا رمز موفقيّت و صيانت دين و مكتب تشيّع در طول تاريخ، همين شعائر حضرت سيّدالشهداعليه السلام بوده و حكومتهاي ظالم هميشه با زنده شدن ياد قيام عاشورا، اساس و پايه هاي حكومت خود را در خطر مي ديدند، لذا چاره اي جز مخالفت و ممانعت از برگزاري آن نمي ديدند.

در پايان اميدواريم روزي فرا رسد كه همه مسلمانان و مردم جهان از مكتب امام حسين عليه السلام، اين چراغ پرفروغ هدايت و روشني بخش بهره هاي كافي و وافي گرفته، در راه سعادت دنيا و آخرت خود گام بردارند.

«وَ سَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ» [3] .

و اللَّه الموفّق المستعان..


پاورقي

[1] کسي که شعائر الهي را بزرگ و محترم شمارد، «خوشا به حالش که» به راستي اين صفت از قلوب متّقي بروز مي‏کند، سوره حج: آيه 32.

[2] بحارالانوار: جلد 44، صفحه 282.

[3] و آنان که ظلم و ستم کردند (در حق آل‏رسول و اهل ايمان) به زودي خواهند دانست که به کيفرگاهي باز خواهند گشت، سوره شعرا: آيه 227.