بازگشت

هديه ي برتر


«و اذا حييتم بتحية فحيوا بأحسن منها أو ردوها...». [1] .

و چون بر شما درود گفته شده است، شما بهتر از آن، پاسخ دهيد يا همان را[در پاسخ]برگردانيد...

اي آيه، چگونگي رفتار انسان را با كساني كه به او تحيت مي فرستند و به وي احترام مي گذارند، بيان فرموده است. خلاصه ي مضمون آيه، اين است كه خوبي، تحيت و احترام فرد را ناديده نگيريد و از كنار آن، بي توجه عبور نكنيد، بلكه دست كم، همانند تحيت، احترام و بزرگ داشتي كه او براي شما به كار برده است، درباره ي او به كار بريد و البته كرامت نفس، ايجاب مي كند كه با كيفيت بهتر و بالاتري، احسان او را جبران كنيم.

انس مي گويد: من در نزد حضررت امام حسين عليه السلام بودم كه كنيزي وارد شد و دسته ي گلي را به آن حضرت تقديم كرد. حضرت فرمود:«تو در راه خدا آزادي و من تو را براي خداوند، آزاد كردم».

انس مي گويد: من عرض كردم: كنيز به شما، يك دسته ي گل تقديم كرد، دسته ي گلي كه مهم نيست و بهاي چنداني ندارد؛ ولي شما او را آزاد مي سازيد؟! امام حسين عليه السلام در پاسخ فرمود:«و كذا أدبنا الله؛(خداوند، ما را اين گونه تأديب كرده است). او مي فرمايد:

«و اذا حييتم بتحية فحيوا بأحسن منها أو ردوها»و بهتر از دسته ي گل او آزادي وي بود. [2] .

امام حسين عليه السلام در اين رفتار والا به قرآن كريم استناد كرده، به صراحت، اخلاق بسيار والاي خود را الهام گرفته از تعليم و تربيت خداوندي و از رهگذر آيه ي شريفه ي قرآني مي داند.

راستي چه افتخار آفرين است كه امام بزرگوار شيعه، خود و خاندان خود را تربيت يافته ي خداوند و ادب شده ي مكتب قرآن كريم قلمداد و بدان فخر و مباهات مي كند.

چه اندازه جمله ي«كذا ادبنا الله»، كه امام حسين عليه السلام فرمود، زيبا و دلربا است و چه قدر كلام خداوند:«و اذا حييتم...»شيرين و جذاب است! اينك بر رهبران جهان است كه اين ادب الهي را از قرآن مقدس و از ترجمان آن، امام حسين عليه السلام فرا بگيرند تا خوبي هاي مردم را بهتر از آن پاسخ دهند.


پاورقي

[1] نساء(3)آيه‏ي 86.

[2] کشف الغمه، ج 2، ص 31؛ مناقب آل ابي‏طالب، ج 4، ص 18.