بازگشت

آثار سياسي


بايد اشاره شود كه كلمه سياست همانند واژه هاي آزادي، عشق و امثال آن به جهت آن كه زياد مورد سوءاستفاده قرار گرفته و بسيار بوده و هستند كساني كه بر بال اين مفاهيم سوار شده و اهداف غير انساني و غير الهي خود را پي گيري كرده و مي كنند، اين واژه ها زمين خورده و براي بسياري از مردم ناخوشايند است، ولي هدف ما از آثار سياسي عزاداري سالار شهيدان همان سياست حسيني و اسلامي و چيزي است كه در زيارت جامعه كبيره به عنوان يكي از اوصاف برجسته ائمه عليهم السلام ياد شده و آمده است:«السلام عليكم يا سياسة العباد و أركان البلاد» [1] .

پس از يادآوري اين نكته به طور خلاصه مي گوييم كه يكي از آثار عزاداري سالار شهيدان پيام سياسي آن است، چون برپايي عزا براي امام حسين و يارانش كه شهيدان راه عدالت، آزادي و ظلم ستيزي بودند، در حقيقت اعتراض به تمام حاكمان جور و حمايت از مظلومين عالم در همه اعصار است لذا در سخنان يكي از بزرگان آمده است:


در شرايط خشن يزيدي، در حزب حسيني ها شركت كردن و تظاهر به گريه كردن بر شهدا نوعي اعلام وابسته بودن به گروه اهل حق و اعلان جنگ با گروه باطل است و در حقيقت نوعي از خودگذشتگي است، اين جاست كه عزاداري حسين بن علي يك حركت است، يك موج است، يك مبارز اجتماعي است. [2] .

در همين راستاي پيام سياسي عزاداري حسيني است كه معمار بزرگ انقلاب شكوه مند اسلامي، حضرت امام خميني رحمه الله پي ريزي، مقاومت، پيروزي و همه مراحل موفقيت انقلاب اسلامي ايران را تأسي به سالار شهيدان دانسته و با اصرار فراوان اين نكته را در حافظه تاريخ ثبت نموده كه انقلاب اسلامي وام دار نهضت خونين كربلا و عزاداري امام حسين است. [3] .

اگر حوادث بعد از روز عاشورا، مورد مطالعه و تحليل جامع قرار گيرد، معلوم خواهد شد كه اولين كساني كه عزاداري امام حسين عليه السلام را به صورت يك جريان طوفنده ي ظلم برانداز و طاغوت شكن درآورد، حضرت امام سجاد و حضرت زينب بودند كه با خطبه هاي آتشين و يادآوري مصيبت هاي كربلا در كوفه و شام، مردم را بيدار نموده و موج بزرگ نفرت و انزجار همگاني را عليه دستگاه حكومت جور و ستم پديد آوردند. در اين باره يكي از نويسندگان مصري با تحليل جريان حوادث بعد از روز عاشورا گفته است:

آنان كه در راه دعوت به مراد خود شهيد مي شوند گر چه حيات خود و دوستانشان را باخته و به ظاهر زيان مي بينند، ليكن امواج دعوت خود را پس از خود در سراسر جهان پراكنده و گسترده اند، حسين در كربلا خود و پيروانش دچار مصايب شدند ولي دعوتي به جا گذاشت كه پس از وي دولت عباسين و فاطمين را پديد آورد و


سلاطين ايوبي و عثماني بدان نام جنگيدند. [4] .

از مجموعه آن چه بيان شد به خوبي معلوم گرديد كه نهضت حسيني در حدوث و بقا موجب حفظ اسلام و آموزه هاي سياسي آن شده است. بنابراين كساني كه درباره ي اقامه ي عزاداري سالار شهيدان و پي آمد و آثار پربركت آن ترديد مي كنند يا ناآگاه و غافل اند، يا مغرض و دسيسه گر، زيرا در ميان مراسم هاي مذهبي، عزاداري سالار شهيدان يكي از پربركت ترين مراسم ديني است كه انكار آثار و نتايج آن در واقع انكار محسوس ترين حقايق است.



پاورقي

[1] من لا يحضره الفقيه، ج 2، ص 386.

[2] مرتضي مطهري، نهضت‏هاي اسلامي در صد سال اخير، ص 80.

[3] امام خميني، صحيفه نور، ج 8، ص 70.

[4] عقاد، ابوالشهدا، ص 229.