بازگشت

آثار تربيتي و اخلاقي


يكي از فرازهاي زيباي نهضت حسيني آن است كه اخلاق اسلامي در تمام مراحل آن به عالي ترين صورت تجلي نموده است. لذا يكي از بزرگان پس از تحليل جنبه هاي مختلف قيام حسيني در اين باره مي گويد:

مي آيم سراغ آن چه كه آن را اخلاق مي گويند - اخلاق اسلامي - وقتي از اين ديد به حادثه كربلا مي نگريم مي بينيم يك صحنه نمايش اخلاق اسلامي است. [1] .

بي ترديد وقتي عاشقان سالار شهيدان براساس علاقه و محبت به آن حضرت با تمام مشكلات و گرفتاري هاي فردي، اجتماعي، اقتصادي و حتي سياسي در بعضي كشورها، كه شيعيان اهل بيت تحت فشار شديد بوده و چه بسا در زيرزمين ها و جاهاي مخفي عزاداري كرده و هم اكنون نيز در بعضي از مناطق جهان مشكلات سياسي فراوان براي عزاداري وجود دارد، در عين حال مردم در مجلس سوگواري


سالار شهيدان حضور پيدا مي كنند و آن همه فضايل اخلاقي كه در صحنه كربلا از سوي ياران امام حسين عليه السلام عملا ظهور و بروز نموده براي آنان طرح و تشريح مي شود و در واقع از مجلس عزاداري امام حسين عليه السلام يك كلاس درس اخلاق عملي مي توان ساخت كه در پرتو آن افراد بسياري اصلاح و هدايت خواهند شد، به خصوص آن كه عملا ديده مي شود كه جاذبه ي معنوي و عاطفي مجالس سوگواري حسيني، كساني را به مجلس وعظ و نصيحت مي كشاند كه با هيچ انگيزه ي ديگري نمي توان آنها را در چنين مجمعي حاضر نمود. پس معلوم مي شود يكي از آثار و فوايد عزاداري امام حسين عليه السلام جنبه ي تربيتي و اخلاقي آن است كه چه بسيار افراد به بركت آن مجالس هدايت شده و مي شوند(البته اخلاق خطيب و روضه خوان و هم چنين مديريت و برنامه ريزي در هر چه بهتر و بيشتر استفاده تربيتي و اخلاقي از مجالس عزاداري حسيني نقش انكارناپذير دارد). براساس اين ديدگاه است كه يكي از دين پژوهان بزرگ گفته است:

امام حسين به واسطه شخصيت عالي قدرش، به واسطه شهادت قهرمانانه اش، مالك قلب ها و احساسات صدها ميليون انسان است، اگر كساني كه بر اين مخزن عظيم و گران قدر احساسي و روحي گمارده شدند يعني سخنرانان مذهبي بتوانند از اين مخزن عظيم در جهت هم شكل كردن و هم رنگ كردن و هم احساس كردن روح ها با روح عظيم حسيني بهره برداري صحيح كنند جهاني را اصلاح خواهند كرد. [2] .

زيباتر، بيان برخي ديگر از دانشمندان معاصر است كه گفته اند:

اگر جهان تشيع آمار مي گرفت كه از اين جلسات چه انسان هايي با انقلاب روحي به راه افتادند و حركت كردند، آن وقت مي فهميديد كه اين حسين شما يعني چه، متأسفانه آمارگيري نشده است، البته عده اي را ما ديديم. من خودم عده اي را سراغ دارم كه واقعا منقلب شدند و به كلي فساد و كثافت و... را كنار گذاشته و راه افتادند و


با يك انقلاب روحي رفتند [3] ، لذا بايد توجه داشت كه اين جلسات، جلسه هاي انقلاب روحي است. [4] .


پاورقي

[1] مرتضي مطهري، مجموعه آثار، ج 17، ص 386.

[2] مرتضي مطهري، رساله شهيد، ضميمه قيام و انقلاب مهدوي، ص 120.

[3] محمد حسين سيف‏اللهي، رسول ترک آزاد شده امام حسين، انتشارات جمکران سال 1379 ش.

[4] محمد تقي جعفري، امام حسين شهيد فرهنگ پيشرو انسانيت، ص 288.