بازگشت

عشق و محبت به اهل بيت در سخنان سالار شهيدان


يكي از مسائلي كه در بحث عشق الهي جاي گاه بلندي دارد، عشق به انسان كامل است، زيرا محبت و عشق به او نه تنها با عشق به خدا منافات ندارد، بلكه از مصاديق بارز عشق الهي، عشق به مظاهر اسما و صفات حق يعني انسان هاي كامل است. لذا مفسر حكيم علامه ي طباطبائي، پس از بحث مبسوط درباره عشق و محبت الهي مي گويد:

يكي از اموري كه در اين بحث(بحث حب) روشن شد آن است كه عشق به كسي كه حب او از مصاديق حب خداست و پيروي او از مصاديق پيروي از خداست مانند پيامبر و اهل بيت او و كتاب خدا و سنت پيامبر صلي الله عليه و آله نه تنها با توحيد و محبت خداوند منافات ندارد، بلكه محبت آنها و پيروي از آنها موجب تقرب به خدا شده و تعظيم و


تكريم شان از تقواي الهي محسوب مي شود. [1] .

به همين جهت در قرآن كريم مودت و محبت اهل بيت عليهم السلام اجر رسالت پيامبر اكرم قرار داده شده است:(قل لا أسألكم عليه أجراً إلا المودة في القربي) [2] و در زيارت جامعه كبيره آمده است:«من احبكم فقد احب الله» [3] در روايات متواتر از طريق شيعه و سني بر اهل بيت عليهم السلام اصرار فراوان شده، اما در اين باره رواياتي كه از سالار شهيدان حسين بن علي عليه السلام وارد شده اشاره مي شود:

الف - حضرت فرمود:«لما قضي رسول الله صلي الله عليه و آله مناسكه [في] حجة الوداع ركب راحلته و ان شاء يقول: لكل شي ء اساس و اساس الاسلام حبنا اهل البيت». [4] .

ب - و نيز فرمود:«من احبنا كان منا اهل البيت»، راوي مي گويد به حضرت گفتم: از شما اهل بيت؟ امام سه بار فرمود:«منا اهل البيت، أما سمعت قول العبد الصالح: فمن تبعني فانه مني». [5] .

ج - و هم چنين فرمود:«من احبنا نفعه الله بحبنا و ان حبنا لتساقط الذنوب كما تساقط الريح الورق». [6] .


د- و نيز فرمود:«الزموا مودتنا اهل البيت فان من لقي الله و هو يودنا، دخل في شفاعتنا». [7] .

ه- و نيز فرمود:«من احبنا لا يحبنا الا لله جئنا نحن و هو كهاتين - و قدر بين سبابتيه». [8] .

بنابراين محبت انسان هاي كامل(پيامبر اكرم و اهل بيت او) در راستاي محبت خداوند بوده و به اصطلاح مصداق عشق مجازي است كه انسان را به عشق حقيقي وصل مي كند، چون مراد از عشق مجازي، عشق به مظاهر اسما و صفات الهي(انسان كامل) است، نه عشق شهواني، چون اين عشق در واقع باطل و سراب است و هرگز نمي تواند قنطره ي حقيقت شود، پس عشق به سالار شهيدان حقيقت است كه انسان را به عشق حقيقي و محبوب صمدي وصل مي كند لذا در اين شعر چه زيبا آمده است:



راست گويم عشق مصداقش حق است

در حقيقت، عشق حق مطلق است



گشت اول احمد از اسرار حق

در رسالت منشأ اظهار عشق



پس نتيجه آن نبوت در ظهور

شد ولايت منشأ عشق غيور



شد ولايت را نتيجه در جلال

عشق مطلق مصدر كل كمال



زين سبب فرمود فخر عالمين

كه حسين است از من و من از حسين



اين نبوت چيست داني نور عشق

و آن ولايت آيه ي مستور عشق



پس حسين آن سر جان احمد است

عاشقان را مصدر و هم مقصد است [9] .




پاورقي

[1] الميزان، ج 1، ص 405.

[2] شوري(24) آيه 22: بگو من هيچ پاداشي از شما بر رسالت خود نمي‏خواهم جز دوست داشتن اهل بيت خودم.

[3] صدوق، من لا يحضره الفقيه، ج 2، ص 388: کسي که شما اهل بيت را دوست بدارد بي‏ترديد خداوند را دوست داشته است.

[4] بحارالانوار، ج 68، باب 27، ص 379: امام حسين فرمود: هنگامي که پيامبر در حجةالوداع مناسک خود را تمام نمود بر مرکب خود قرار گرفت و فرمود: هر چيزي اساسي دارد و اساس اسلام محبت ما اهل بيت است.

[5] موسوعه کلمات امام حسين، ص 582: ابان بن تغلب گفته است که امام شهيد فرمود: کسي که ما اهل بيت را دوست داشته باشد، از ماست. به حضرت عرض کردم از شما اهل‏بيت؟ فرمود: آري از ما اهل بيت و سه مرتبه اين مطلب را تکرار نمود، بعد فرمود کلام بنده صالح را نشنيدي که گفت کسي که ما را پيروي کند از ماست.(ابراهيم (14) آيه 36).

[6] موسوعه کلمات امام حسين، ص 583: ابوسعيد مي‏گويد از امام حسين شنيدم که فرمود: کسي که ما اهل‏بيت را دوست بدارد از محبت ما بهره مي‏برد، چون دوستي ما گناهان را مي‏ريزد همان طور که باد برگ درخت را مي‏ريزد.

[7] قاضي مرعشي تستري، احقاق الحق، ج 11، ص 591: مودت و دوستي ما اهل‏بيت را همواره در دل داشته باشد، زيرا کسي که با محبت ما از دنيا برود شفاعت ما شامل او مي‏شود.

[8] برقي، محاسن، ج 1، باب 80، ص 134، حديث 117: بشر بن غالب مي‏گويد امام حسين به من فرمود: کسي که ما اهل بيت را براي خدا دوست بدارد ما با او در حالي که همانند اين دو انگشت دست کنار هم هستيم وارد محشر مي‏شويم.

[9] ميرزا حسن صفي علي شاه، زبدة الاسرار، ص 27.