بازگشت

گردهمايي بزرگ مني


سليم بن قيس در ادامه ي گزارش پيشين خود مي گويد: دو سال پيش از مرگ معاويه، حسين بن علي - عليه السلام - به حج رفت و عبدالله بن جعفر و عبدالله بن عباس هم با وي بودند.

حسين بن علي - عليه السلام - بني هاشم را گرد آورد، از مرد و زن، و موالي و پيروانشان، چه آنها كه حج گزارده بودند و چه آنها كه نگزارده؛ و نيز كساني كه انصار را كه او و خاندانش را مي شناختند.

هيچيك از اصحاب پيامبر خدا - صلي الله عليه و آله و سلم - فرزندانشان،


تابعان، و نيز انصار كه به صلاح و عبادت پيشگي معروف بودند، در اين جمع از قلم نيفتاده بود.

بدين منوال، بيش از هزار مرد در «مني» نزد حسين - عليه السلام - گرد آمدند. [1] اين گردهمآئي عظيم «مني» ر مي توان، از دو سويه، يك برخورد سياسي مهم تلقي كرد:

1. اين اجتماع، يك گردهمائي و خيزش بزرگ بود كه شمار زيادي از نامداران و شخصيتهاي برجسته و معروف ميان امت را گرد هم مي آورد؛ به طوري كه بي اعتنائي به اثر آن و منع مردم از پرس و جو درباره ي آن، شدني نبود.

2. اين اجتماع، بزرگترين «مجلس» دربرگيرنده ي صاحبنظران امت و شخصيتهاي داراي حق اظهارنظر و قانونگذاري بود، يعني نخبگان پيشرو از اهل حل و عقد، و نمايندگان همه ي گروههاي فعال جامعه ي اسلامي: علويان، صحابه (اعم از مهاجران و انصار)، تابعان، و نيز زنان، و فرزندان، و موالي. چنان كه به سبب وجود نمايندگان همه ي طبقات ملت مسلمان، مي توان اين گردهمآئي را يك «همه پرسي مردمي فراگير» شمرد.

درايت و كياست به كار بسته شده در انتخاب زمان و مكان برگزاري اين گردهمآئي بزرگ هم، ناگفته پيداست:

سرزمين «مني»، گشاده و فراخ است، و بخشي است از حرم كه مي تواند چنين اجتماع عظيمي را يكجا در خود و در ميان همه ي كساني كه بدانسو رهسپارند، چه حاجياني كه اداي واجب مي كنند و چه آنان كه به كارهاي ديگر مي پردازند، بگنجاند؛ چنين اجتماع عظيم و توجه برانگيزي در اين سرزمين باز، از هيچيك از حاضران پوشيده نمي ماند و بدين وسيله خبر آن پراكنده مي شود و پشت درهاي بسته و بين ديوارهاي مكاني ويژه، محصور نمي گردد.

اين اجتماع بناگزير بايد در زمان حضور در مني، يعني روز عيد اكبر، عيد قربان، دهم ذي الحجه و پس از آن، صورت پذيرد؛ چون همه ي حاجيان و كارگزاران و


همراهانشان بايد براي اداي مناسك يا وظائفي كه در قبال حجاج برعهده دارند،، در سرزمين مني حاضر باشند.

انتخاب چنين زمان و مكاني، با توجه به چگونگي اشخاص انتخاب شده براي شركت در اين اجتماع، بروشني نشانگر تدبير و اهتمام بليغي است كه امام در اين برخورد اتخاذ فرموده است.

اما درونمايه ي آن سخنراني تاريخي كه امام حسين - عليه السلام - ايراد فرمود، اينست كه با هم مي خوانيم [2] .


پاورقي

[1] کتاب سليم بن قيس (ص 165) و الاحتجاج طبرسي (ص 296).

[2] ما نويسنده‏ي متن عربي کتاب، استاد جلالي - مدظله - در نقل متن سخنراني بر آنچه علامه شيخ محمدصادق نجمي در پژوهش کرامندش ثبت کرده است، تکيه کرده‏ايم. آن پژوهش به زبان فارسي و به نام «خطبه‏ي حسين بن علي عليه‏السلام در مني» از سوي بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي (ع) در مشهد به سال 1411 ه. ق. منتشر گرديده. وي خاطرنشان کرده است که مجموع اين خطبه، بخش بخش، در کتاب سليم و الاحتجاج طبرسي و تحف العقول ابن‏شعبه آمده است.

ترجمان گويد: در باب بازسازي خطبه‏ي مني به نحوي که استاد نجمي انجام داده‏اند، جاي ترديد و تامل هست، و نگارنده‏ي اين سطور آن ترديد و تامل را در مقالتي - زير نام «رخنه‏ي ترديد در بازسازي خطبه‏ي مني» - در مجله‏ي کتاب ماه دين (ش 43، ارديبهشت 1380 ه. ش.، ص 8 و 9) به قلم آورده.