بازگشت

مقدمه


تاريخ پر فراز و نشيب بشر، سرشار از حوادث تلخ و شيرين است . انسان ها در زمان هاي مختلف شاهد انقلاب ها و تحولات علمي ، سياسي ، اجتماعي ، اقتصادي ،فرهنگي و ديني بوده اند. اما در اين ميان كربلا و حماسه عاشورا، يكي از مؤثرترين و جاودانه ترين حوادث تاريخ ، به ويژه تاريخ مسلمين است . اهميت اساسي نهضت عاشورا در اين است كه نهضت امام حسين (ع) معطوف به زمان و مكان خاصي نشد و گستره آن از عصرها و نسل ها فراتر رفت و مكان ها را در هم نورديد.

بي شك خاطره آنها كه مردانه حجاب چهره جان را دريدند و با مرگ سرخ ، لقاي محبوب را خريدند، هر گز از ياد آزادي خواهان ، عدالت جويان و حق طلبان محونخواهدشد.

چرا حماسه كربلا اين چنين جاودانه مانده است ؟ راز اين جاودانگي ، فراگيري وطراوت چيست ؟ شايد زيباترين پاسخ به اين سؤال اين باشد كه اسلام و عاشورا با هم ارتباط متقابل دارند.

عاشورا يك نهضت اجتماعي ـ فرهنگي است كه جهان بيني و ايدئولوژي آن برپايه آموزه هاي اسلام و سنت نبوي و علوي است . رهبر اين قيام شاگرد مكتب قرآن است .اين پيوند حسنه با اسلام و قرآن ، باعث دوام و بقاي حادثه كربلا ست ، چرا كه خداوند اراده كرده كه اسلام برتر از همه باشد. (ان الدين عندالله الاسلام ) «الاسلام يعلوا و لايعلي عليه » چون اسلام و قرآن كريم جاودانه هستند، قيام كربلا كه به انگيزه حفظ اسلام و سنت رسول الله و اجراي احكام قرآن شكل گرفته ، جاودان است و ضامن و حافظ بقاي اسلام و قرآن . اين رازي است كه پيامبر اكرم (ص) در وصيت مهم خود به آن اشاره فرموده است . پيامبر (ص) در اين باره مي فرمايند: «اني تارك فيكم الثقلين كتاب الله و عترتي اهل بيتي ما ان تمسكتم بهما لن تضلوا ابداًو انهما لن يفترقا»، من در ميان شما دو امانت نفيس و گرانبها مي گذارم ، يكي كتاب خدا و ديگري عترت و اهل بيت خودم . مادام كه شما به اين دو تمسك جوييد، هرگز گمراه نخواهيد شد و اين دو يادگار من هيچ گاه از هم جدا نمي شوند.

بنابراين ارتباط بين قرآن و اهل بيت ، عميق و دائمي است . اسلام ديني كامل و همه جانبه و قرآن نيز كتابي جامع است كه هم به دنيا و آخرت ، فرد و جامعه ، آزادي و عدالت ، سياست و عبادت ، عقل و ايمان ، حماسه و عرفان و... توجه نموده است و كربلا نيز آئينه اي از اين امور متعالي است . كربلا تجلي عزت سياسي ، ديني ، فرهنگي ، روحي ،اقتصادي شهيدان راه فضيلت و حقيقت است .

نهضت كربلا داراي ابعاد سياسي ، احساسي ، حماسي ، عرفاني ، اجتماعي است وحسين (ع) نيز، خورشيد فروزان كمالات و جمالاتي چون علم ، عفّت ، شجاعت ، عبادت ،عزّت ، كرامت ، فتوّت ، حكمت ، بصيرت ، مصلحت ، اطاعت ، آزادگي ، عدالت ، تقوا، شجاعت است . در ميان اين صفات كه وجود هر كدام از آنها در يك شخص ، او را الگويي شايسته و انساني متعالي مي سازد، ما فقط به صفت «عزّت » مي پردازيم .