بازگشت

حسين بن علي مظهر عزت


عزت و سربلندي از صفات انسان هاي بزرگ ، با شخصيت و آزاده است و خواري از رذايل اخلاقي و صفات ناپسند انساني به شمار مي آيد كه اسير دنيا و نفس است .

تعاليم اسلام همگي در جهت عزت بخشيدن به انسان و رهايي ساختن وي از دل بستن به اموري است كه با مقام شامخ انسانيت ساز گاري ندارد. اسلام انسان را از عبادت ، خشوع و هر گونه سرسپردگي به معبودهاي دروغين كه با عزت انسان سازگاري نيست . رهانيده و از او مي خواهد كه جز در مقابل خدا در برابر هيچ كس سر تسليم فرود نياورد و تنها خداوند در نظر او بزرگ و با عظمت باشد.

هر چند همه رهبران الهي از همه صفات كمال به طور كامل برخوردارند و در همه ابعاد كامل ند، ولي اختلاف موقعيت ها سبب شد تا يكي از ابعاد شخصيت انساني در هر يك از آن بزرگواران به طور كامل تجلي يابد و آن امام به عنوان اسوه و مظهر آن صفت مطرح گردد. براي مثال زمينه بروز شجاعت در حضرت علي (ع) بيش از ساير امامان (ع) به وجود آمد. بدين سبب ، آن امام (ع) مظهر كامل اين صفت به شمار مي آيد.زمينه بروز عزت ، سربلندي و آزادگي در امام حسين (ع) بيش از ديگر امامان : بروزكرد، به گونه اي كه آن حضرت «سرور آزادگان جهان » لقب گرفته است . آن حضرت حتي در دشوارترين موقعيت ها حاضر نشد تا در مقابل دشمن سر تسليم فرود آورد و براي حفظ جان خويش كم ترين نرمشي كه برخاسته از ذلت باشد، نشان دهد. حماسه عاشورا سراسر آزادي ، آزادگي ، عزت ، مردانگي و سربلندي است .

سرور آزادگان جهان در پاسخ به گروهي كه او را از رفتن به كربلا نهي مي كردند،اين اشعار را خواند:

«من به كربلا خواهم رفت ، مرگ بر جوانمرد ننگ نيست ...»

يكي از رجزهاي آن امام در عاشورا چنين است : «مرگ بهتر از ننگ و عار است و ننگ بهتر از داخل شدن در آتش است ...»

وقتي شب تاسوعا براي آخرين بار تسليم و بيعت يا جنگ و شهادت به او عرضه شد، پاسخ داد: «به خدا سوگند! نه هرگز دست ذلت به شما مي دهم و نه مثل بردگان فرار مي كنم .» و نيز در روز عاشورا فرمود: «زنازاده فرزند زنازاده مرا به انجام دادن يكي از دوكار مجبور كرده : شمشير و كشته شدن يا ذلت . ذلت از ما خانواده بسيار دور است .

خداوند، پيامبر (ص)، مؤمنان و دامن هاي پاكي كه در آنها پرورش يافته ايم ، آن را براي ما نمي پسندند.

آن حضرت در واپسين لحظات زندگي ، انسان ها را به آزادگي دعوت كرد و فرمود:«اگر دين نداريد و از معاد نمي ترسيد، در دنياي خود آزاد مرد و جوانمرد باشيد.»