بازگشت

مقدمه


قيام امام حسين (ع) و نهضت عاشورا سرلوحه بسياري از نيكي ها، فضايل و افتخارات است . بقاي اسلام مرهون قيام اوست و دوام آن در به كار بستن درس ها، پيام ها و عبرت هاي عاشوراست . يكي از بزرگ ترين درس هاي آن ، عزت مندي و عزت مداري است . رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت الله خامنه اي ـ دامت بركاته ـ معلم و مفسر تاريخ اسلام و سيره معصومين (ع) است ، پرده از راز سر به مهري برداشت و زبان گويا و پيام رسان عاشورا شد.

هر بار كه ايشان دستي از آستين عبرت هاي تاريخي برون مي كنند، درهاي گهرباري مي پراكنند. تحليل ها و تفسيرهاي نو به نو، انطباق جريان ها و رويدادهاي بيش از هزار سال پيش با تحولات و رخ دادهاي امروزي ، غبارروبي از مهم ترين حوادث تاريخي و دميدن روح تازگي در كالبد به ظاهر تاريك تاريخ بخشي از مرواريدهاي صدف انديشه اويند.

بيش از 1300 سال است كه از عمر نخستين مقتل ها و دست نوشته هاي تاريخي مي گذرد. مورخان همواره از حادثه كربلا به بزرگي ياد كرده اند و در طول تاريخ برداشت هاي گوناگوني از آن شده است ؛ گروهي برداشت عرفاني و دسته اي برداشت سياسي داشتند، جماعتي آن را دست مايه شعر وادب قرار دادند و برخي آن را سوژه اي هنري يافتند، نقاشان آن را با بوم و رنگ صورت گري كردند، ارواح بي قرار و پر چنب و جوش از روح حماسي آن استمداد جستند، قيام كنندگان خود را دنباله رو قيام خونين اش خواندند، اهل قلم و منبر به نقل و تحليل آن پرداختند و كتاب شناسي امام حسين (ع) و قيام او هر روز شاهد چاپ و نشر اثري جديد در اين موضوع است . همگي سخنان ،خطبه ها و كلمات سيد الشهدا (ع) را شنيده ، گفته و نوشته اند، اما همه اين آثار، تمام آنچه در كربلا گذشت نيست .

مقام معظم رهبري در بخشي از پيام نوروزي امسال فرمودند:

«اميدوارم - ان شاء الله - سالي را كه در پيش داريم ، براي ملت ما سال اعتلاي مادي و معنوي و پيشرفت در همه امور كشور و سال عزت و افتخار باشد و هم چنان كه حسين بن علي (ع) مظهر عزت بود و او بود كه فرمود: «هيهات منا الذلة » اين ملت هم در عرصه هاي مختلف نشان دهند كه گرد ذلت بر دامنشان نخواهد نشست و در عزت مندي و عزت مداري ، پيرو آقا و سالار خود، حسين بن علي (ع) خواهند بود.»

اين همان راز سر به مهري بود كه گفتيم . شگفتا كه همه ديدند و گفتند و هرگز«هيهات منا الذلة » كه صريح در اين معنا است متروك و مهجور نبود، ولي گويا پرده غفلتي حقيقت آن را از فكر و انديشه پوشانده بود. تمامي تحليل گران از عزت سخن گفتند اما با نيش قلم در حاشيه و استطراداً به آن پرداختند. لكن مقام معظم رهبري روح نهضت عاشورا را عزت و سالار شهيدان را مظهر عزت مي داند.

اكنون كه فتح الفتوح حاصل گرديد، مفهوم عزت در ساير كلمات امام حسين (ع) نيز معنا پيدا مي كند. محوريت عزت در نهضت عاشورا تفسير جديدي از فلسفه قيام ارايه مي كند و كاركرد سياسي - اجتماعي و تربيتي عزت مندي ، عزت مداري ، آزادي ،استقلال ، استقامت ، پايمردي ، الگودهي و الگوگيري است كه اميد است با لطف و عنايت پروردگار و رهبري حكيمانه رهبر فرزانه انقلاب اسلامي همه مسلمانان براي تثبيت عزت اسلام و مسلمين گام بردارند.

ابتدا به بحث مربوط به الگو و اسوه و مسايل آن مي پردازيم و پس از آن الگوگيري از عزت حسيني مطرح مي گنيم .

مجمع جهاني اهل بيت (ع) كه در راستاي معرفي كلام و راه و مرام اهل بيت (ع) فعاليت كمي و كيفي خوبي انجام مي دهد تدبير شايسته اي در تبيين و گسترش عزت مندي و عزت مداري اسلامي به كار بسته است و اميدواريم از ناحيه مقدس معصومين : توفيقات و تأييدات بي شماري نصيبشان گردد.