بازگشت

از آسمان ها


خداي جهان آفرين از آسمان ها، بهره هاي ويژه اي به آن حضرت ارزاني داشت.

آسمان ها را جايگاه صعود جسد مطهر امام حسين عليه السلام در روز شهادتش ساخت و آنها را بر آن حضرت گريان نمود كه با خون [1] و خاك سرخ [2] و سرخي خاص [3] خود بر او سوگواري كردند.

آن گاه از خصوصيت ظاهري و معنوي آسمان ها ويژگي هايي به سرزمين نينوا به بركت شهادت حسين عليه السلام عنايت فرمود كه وصف ناپذير است و بر خود آن حضرت نيز بهترين آنچه را كه به آسمان هاي هفتگانه عنايت فرموده بود، ارزاني داشت.

اينك با نگرش به صفات معنوي و روحاني امام حسين عليه السلام و ويژگي هاي موجودات در هر مورد به مقايسه مي پردازيم.

براي نمونه: آسمان، معدن فيوضات و بهره هاي رباني است و حسين عليه السلام نيز معدن فيوضات الهي است، اما او با وسايلي ساده تر و اسبابي آسانتر و ره آورد و ثمري بزرگتر.

آسمان جايگاه صعود دعا و محل استجابت دعاست و حسين عليه السلام نيز نام


گراميش وسيله ي استجابت دعاست، همان گونه كه در دعاي آدم [4] و زكريا [5] و ديگر توسل جويندگان به پيامبر و علي و فاطمه و حسن و حسين عليهم السلام چنين بود.

آسمان جايي است كه فرياد مظلومان در آن طنين مي اندازد و كربلاي امام حسين عليه السلام نيز جايي است كه از آنجا فرياد مظلوميت مدافعان حق و عدالت به آسمان ها برخاست.

آسمان، نقطه ي بلندي است كه ناله ي يتيمان به هنگام گريه و ناله بدانجا مي رسد و عرش را به لرزه درمي آورد و كربلا، سرزميني است كه ناله يتيمان خاندان وحي از آن به آسمان ها طنين افكند.

آسمان، جايگاه رفيع است كه براق در آن، پيامبر را به نزديك ترين نقطه ي قرب در سفر معراج اوج داد و كربلا، زميني است كه ذوالجناح، امام حسين عليه السلام را به جايگاه عظيمي رسانيد كه پيامبر فرمود: «انا من حسين.»

آسمان، معراج پيامبران است و كربلا، معراج فرشتگان.

آسمان، جايگاهي است كه شرايط جاري بر آن در زمين و جوّ اثر مي گذارد و كربلا، سرزمين مقدسي است كه وضعيت آن در آسمان ها و عرش اثر مي نهد.

در آسمان، نداي تسبيح، تهليل، تكبير و ستايش عبادت كنندگان و سجده كنندگان و قنوت كنندگان طنين انداز است و در كربلا نداي دلخراش ضجه ها و شيون ها و ناله ها و دادخواهي ها به صورت هاي گوناگوني چون: پدرم! برادرم! فرزندم! مولايم! سرورم! همه ي فضا را پر كرده است.

و اين نداهاي حق طلبانه در پيشگاه خدا، در آسمان ها، از نداي تسبيح فرشتگان محبوبتر است.

همه ي ملائكه ها، براي آدم سجده كردند و در كربلا، همه ي پيامبران و فرشتگان بر پيكر مقدس امام حسين عليه السلام نماز خواندند.

خداوند، در توصيف آسمان آن را سقف محفوظ [6] وصف فرمود و نور وجود امام حسين عليه السلام را براي كساني كه بدو پناه برند، سقف محفوظ ساخت.

آسمان را سقف برافراشته وصف كرد [7] و امام حسين عليه السلام را سقف اوج دهنده ي


درجات كساني كه بدو توسل جويند.

در مورد آسمان فرمود: ما از آسمان آبي پاك فرود آورديم، [8] اما در مورد امام حسين عليه السلام با اينكه اين آب پاك و پاك كننده را به خاطر وجود او نازل ساخت، چرا كه به بركت اوست كه باران مي بارد و علاوه بر اينكه به هنگام طلب باران توسط آن حضرت، خداوند گياهان و حيوانات و مردم بسياري را به بركت او سيراب ساخت، [9] با اين وصف اين ويژگي را بدو عنايت فرمود كه اشك ديدگان را كه پاك سازنده ي همه پليدي ها [10] و آفت هاي معنوي و وسوسه ي شياطين است، با ياد و نام جانبخش او جاري مي سازد و به وسيله ي آن، آتش شعله ور دوزخ را خاموش مي كند [11] و نيز همين آب است كه با آب بهشت آميخته مي گردد.

و نيز در مورد آسمان فرمود: «روزي شما و آنچه به شما وعده داده اند در آسمان است.» [12] و بدين گونه روزي زندگي زوال پذير را در آن قرار داد، در حالي كه روزي حيات جاودانه و زوال ناپذير و همه درجات و مقامات و كاميابي هايي كه بندگان شايسته ي خدا، بدان وعده داده شده اند، در پرتو نور وجود حسين عليه السلام است.

به عبارت ديگر: خداوند در قرآن كريم مي فرمايد: «آيا انسان به آسمان بر فرازش ننگريسته كه چگونه آن را بنياد كرديم و آراستيم؟» [13] .

و شما اي مردم! آيا به امام حسين عليه السلام در كربلا نظاره نمي كنيد كه توقفگاه، شهادتگاه، زينت ها، چراغ هاي فروزان اطراف او نورافشاني و روشنايي اش چگونه است و چگونه شيطانها را مي راند و مي پراكند؟

پس، چشم بگشا! باز هم بار ديگر، چشم باز كن و به شرايط او نظاره كن! ديده ات خسته و درمانده، به سوي تو بازمي گردد و سيلاب اشك ديدگانت جاري مي شود.

آري! به آسمان بلند و برافراشته و اوضاع و آراستگي و تأثيرگذاريش بر ديگر پديده ها و آنچه در آن است، نيك بنگريد! آن گاه به شخصيت رفيع و پرشكوه امام


حسين عليه السلام و كربلا و آستان منورش نظاره كنيد و ميان اين دو مقايسه نماييد.

در آسمان بلند، عرش عظيم است و در كربلاء، زينت پرشكوه عرش.

آسمان، جايگاه فرشتگان است و آستان حسين عليه السلام محل آمد و شد آنان.

آسمان، معراج پيام آوران است و كربلا معراج فرشتگان.

آسمان، دارنده ي برج هاست و امام حسين عليه السلام نيز همان گونه كه در روايات اسلامي آمده است، دارنده ي برج هاست؛ چرا كه او فرزند امام و برادر امام و پدر امامان نهگانه عليهم السلام است. [14] .

آسمان، داراي بناي مقدسي، پيش از بيت المعمور است، كه هر روز هفتاد هزار فرشته به طور بي وقفه بر گرد آن طواف مي نمايند و حسين عليه السلام نيز ضريحي مقدسي دارد كه هفتاد هزار فرشته به طور هميشگي و هفتاد هزار فرشته ي ديگر، كه هر روز جاي خود را به ديگري مي دهند، بر آن گمارده شده اند. [15] .

آسمان برافراشته است كه بهشت در آن است و حسين عليه السلام زينت بهشت است و بهشت از نور وجود او پديد آمده و قبر مقدسش باغي است از باغ هاي بهشت و خود، سالار جوانان اهل بهشت است.

آسمان، جايي است كه جبرئيل در آن است و در كربلا، پيشواي بزرگي است كه جبرئيل براي خدمت به او افتخار مي كرد.

آسمان، جايي است كه پيشواي بزرگ توحيد، شبانه به سوي آن سير داده شد و كربلا، همان گونه كه خود فرمود: جايگاهي است كه روزانه سير داده شد. [16] .

آسمان، جايگاه موسي كليم است و كربلا، جايگاه شجره ي مقدس او. [17] .

آسمان، جايگاه عيسي مسيح است و كربلا، ولادتگاه او. [18] .

آسمان، جايگاه بلندي است كه خورشيد فروزان در آن است و گاه دچار گرفتگي مي گردد؛ اما خورشيد نورافشان چهره ي امام حسين عليه السلام هر آنچه كار بر او سخت تر و لحظات وصال نزديكتر مي گشت، پرتو جهان افروزش درخشنده تر مي نمود.

آسمان، جايي است كه ماه، آن شمع شب افروز و سمبل زيبايي را در خود دارد و كربلاي امام حسين عليه السلام ماه شب افروز بني هاشم را، كه چون ظلمت ها، ميان او و


خورشيد جهان افروز وجود سالارش حسين عليه السلام در ميدان جهاد حايل شدند، دچار گرفتگي شد.

آسمان بلند است كه صفحه اي نيلگون دارد و حسين عليه السلام سر و چهره و پيكرش، گلگون.

آسمان، داراي سيارات هفت برادران است و كربلا نيز، داراي سيارات هفتگانه از فرزندان قهرمان علي عليه السلام و هفتاد و دو تن از ياران ارجمند فرزندش امام حسين عليه السلام كه با سرهاي نوراني شان در شهرها، سير كردند.

آسمان، داراي هزاران ستاره ي آشكار و انبوه بي شماري از ستارگان نهاني است كه هر كدام داراي نقش خاص خويشند و پيكر پاك امام حسين عليه السلام داراي هزاران زخم آشكار شمشير و نيزه و تير و جراحات بي شمار نهاني است كه هر كدام باعث لطفي از الطاف خاص خداست.

آسمان، داراي ستاره ي قطبي و ستاره هاي هفت برادران است كه بر گردش مي چرخند و كربلاي امام حسين عليه السلام سرزميني است كه قطب امامت و ولايت در آنجاست و با شيون و گريه بر گرد پيكر به خون آغشته اش طواف مي كنند.

آسمان، ستارگاني دارد كه گويي حامل سر هستند و كربلا، دارنده ي سرهاي مقدسي است كه شهر به شهر سير داده شدند.

آسمان، بيت المعمور دارد كه پيش از بناي پرشكوه صراخ و كعبه است و هر روز هفتاد هزار فرشته، بر گردش مي گردند و كربلاي حسين نيز سرزمين مقدسي است كه فرشتگان بر گرد قبر سيد و سالار انسانيت طواف مي نمايند.

آسمان، داراي كهكشان ها و ستارگان بي شمار است و امام حسين عليه السلام نيز داراي كهكشان هايي از زخم هاست كه در روز رستاخيز با همان ها محشور مي گردد و اين از ويژگي هاي او براي نجات گناهكاران است....


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 45، ص 215.

[2] بحارالانوار، ج 45، ص 211.

[3] بحارالانوار، ج 45، ص 215.

[4] بحارالانوار، ج 45، ص 245.

[5] بحارالانوار، ج 44، ص 223.

[6] «و جعلنا السماء سقفا محفوظا...» سوره ي انبياء، آيه ي 32.

[7] «و السقف المرفوع.» سوره ي طور، آيه ي 5.

[8] «... و انزلنا من السماء ماء طهورا.» سوره ي فرقان، آيه ي 48.

[9] بحارالانوار، ج 44، ص 187.

[10] قال الرضا عليه السلام: «... فعلي مثل الحسين فليبک الباکون، فان البکاء عليه يحط الذنوب العظام.» بحارالانوار، ج 44، ص 284.

[11] بحارالانوار، ج 44، ص 290.

[12] «و في السماء رزقکم و ما توعدون.» سوره ي ذاريات، آيه ي 22.

[13] «أفلم ينظروا الي السماء فوقهم کيف بنيناها و زيناها....» سوره ي ق، آيه ي 6.

[14] بحارالانوار، ج 36، ص 290.

[15] بحارالانوار، ج 101، ص 40.

[16] بحارالانوار، ج 44، ص 239.

[17] بحارالانوار، ج 101، ص 108.

[18] بحارالانوار، ج 52، ص 12 و ج 101، ص 116.